Artık yüksekten korkmuyoruuuuuum!

Güncelleme Tarihi:

Artık yüksekten korkmuyoruuuuuum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 00:00

Bir binanın tepesinden veya balkonda yemek yerken aşağıya baktığınızda görüntü birbirine giriyor, mideniz bulanmaya başlıyorsa büyük ihtimalle akrofobiksiniz yani yükseklik korkunuz var. Bunu aşmak için psikoloğa mı gidersiniz? Yoksa hayatınızı yüksekten bakmamaya çalışarak mı geçirirsiniz? Emrah Esen üstüne gitti, 15 yaşında fark ettiği yükseklik korkusunu paraşütçülüğe başlayarak yendi

Emrah Esen bir yemek sırasında balkondan aşağıya baktığında 15 yaşındaydı... Midesi bulandı, görüntüler büyüdü küçüldü ve yer ayaklarının altından kayıp gitti. Çok korktu ve uzun bir süre yükseklerde dolaşmadı. Sonra bu korkusunun devam ettiğini anladı. Buna bir son vermek için ilk adımı attı. Ömür boyu taşıyacağını düşündüğü korkuyu yenmek için Türk Hava Kurumu’na (THK) başvurdu. “Ankara’daki evimizin yakınlarında paraşüt eğitimi veriliyordu ben de onları seyrediyordum. Bir gün okul çıkışı THK’ya gittim ve paraşüt kursuna kaydolmak istedim. Fakat 15 yaşımda olduğum için kabul edilmedim. Bir yıl bekledim ve 16 yaşımda kaydoldum. Benimle birlikte gelen dört arkadaşımsa son anda vazgeçti. Üstüne üstlük onların yükseklik korkusu da yoktu.”

Esen, önce 500 metreden atlamaya başladı. İlk seviyeyi tamamlayınca ikinciye geçme hakkı kazandı. Önce 750, ardından da 1200 metreye kadar çıktı atlayışları. Bu üst eğitimi de başarıyla tamamlayınca 1996’da serbest atlayışlara geçti. Korkusunu, yükseklerden kendini havaya bırakarak yenen Esen: “İlk 20 atlayışımda korkumu yenemedim hatta her atlayışımda kendi kendime ‘Bir daha atlamayacağım’ diyordum fakat hırsımdan ve kendime olan inancımı kaybetmemek için vazgeçmedim” diyor.

FOBİSİYLE YARIŞMA KAZANDI

Geçen yıl Blast adlı giyim firması gençlerin hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için ‘Blast ile Hayalindeki Tatili Tasarla’ isimli bir yarışma düzenledi. Bu yarışma sonucunda gençler Blast’ın internet sitesine girip yaşamak istedikleri maceraları, ne kadar paraya ihtiyaçları olduğunu yazdı. Emrah Esen’in, Blast’ın açtığı yarışmadan internet sayesinde haberi oldu. 23 bin kişinin ziyaret ettiği bin kişinin başvurduğu yarışmanın katılım formuna korkusunu, bunu nasıl yendiğini ve bir sonraki hedefini üç satırda yazan Esen’in hikâyesi firmanın genel müdürü Hakan Sezer’i etkileyince Esen, bu macerayı yaşamaya hak kazandı.
Emrah Esen daha sonra Hakan Sezer ile buluştu ve sözlü olarak da Moskova yakınlarındaki dünyanın sayılı atlayış merkezlerinden biri olan Kolomna’ya gidip 4 bin 200 metreden atlayış gerçekleştireceğini ve bu atlayışı yapacak ilk Türk olmak istediğini anlattı:

HEDEF RUSYA’DA 4 BİN 200 METRE

“Türkiye’nin atlama yükseklik izni 3 bin metre. Ben de bu yüksekliğe çıktım fakat hava sahasından kaynaklı olarak her ülkenin üst limiti değişiyor. Rusya’da sınır 4 bin 200 metre. Kolomna’da benden önce hiçbir Türk atlamamıştı. Burası, Avrupa’nın İspanya ile birlikte en önemli atlayış merkezlerinden biri. 21 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında Rusya turu düzenlendi ve ben önce Moskova ardından da Kolomna’ya gittim” diyen Emrah Esen, 180 kişilik çoklu atlayışlarda yüksekliğin 6 bin metreye kadar çıkabildiğini de sözlerine ekliyor.
Esen, 14 günlük Rusya ziyaretinde paraşütçülerin yerde yaptıkları ve bir dakikası elli atlayışa bedel olan ‘vertical tunnel’ adlı çalışmayı denediğini, Kremlin Sarayı ve Moskova’yı da gezme imkânı bulduğunu söylüyor. Önümüzdeki günlerde Hırvatistan’dan aldığı bir davetle Zagreb Dropzone Vrsar’da atlamaya gidecek olan Esen’in sponsoru olan Blast, 2011 Nisan ayında aynı konseptte bir yarışma daha düzenleyecek. Bu kez Türkiye’nin dışında firmanın yurtdışı temsilciliklerinin bulunduğu Almanya, İtalya, Mısır, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan, Slovakya ve ABD’den de katılım bekleniyor. Kısacası önümüzdeki yıl ‘büyük ve uçarı’ bir planınız varsa bunu gerçekleştirmeye çok yakın olabilirsiniz.

GEÇMİŞİNDEN ÇOK ETKİLENDİK

Blast firmasının Genel Müdürü Hakan Sezer, “Bizim hedef kitlemiz gençler. Birçok proje fikrini kabaca yaptığımız ön elemede geri plana attık. Bizden on binlerce Euro isteyen, ‘Çok çalıştım beş yıldızlı otelde yatacağım’ diyen, futbol maçı izlemek için İspanya’ya gitmek istediği söyleyenler de vardı. Fakat Emrah’ın geçmişi ve fikirleri çok hoşumuza gitti” diyor ve Emrah Esen’in kendisine gençliğini hatırlattığının altını çiziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!