Bayramda yurtdışına çıkanlara uyarılar

BAYRAMDA ya da diğer günlerde, yurt dışına çıkanlara bazı uyarılarımız var.

Bunlar karşılaşabilecekleri sorunlar ve sağlayabilecekleri avantajlarla ilgili..

Haberin Devamı

CEBİNİZDEKİ DÖVİZ
Banka kredi kartı kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, insanların cebinde ya da cüzdanında, nakit para olarak taşıdığı tutar azaldı.
Yurt dışına çıkanlar, gittikleri ülkede kredi kartlarının limitine göre, 10 bin 20 bin hatta 50 ya da 100 bin dolar veya euroluk harcama yapabilirler.
Ancak nakit paraya gelince iş değişiyor.
Yurtdışına çıkan bir kişi, en fazla 5 bin ABD doları ya da eşiti kadar efektif (yani banknot şeklindeki yabancı ülke parasını) beraberinde yurt dışına çıkarabiliyor.
5 bin ABD doları veya eşiti kadar döviz (örneğin euro, sterlin), “izinsiz olarak” yurt dışına çıkartılırsa, aşan kısma el konuluyor. Ayrıca yarısı kadar “ağır para cezası” uygulanıyor.
Bu nedenle, yurt dışına çıkarken cebinizdeki dövize aman dikkat!
ALIŞVERİŞLERİNİZ
Yurt dışında (özellikle Avrupa ülkelerinde) alışveriş yaparken, aldığınız malın bedeli içinde, KDV’de yer alıyor. Bazı işlemleri yaparsanız, bu KDV’nin önemli bir kısmını geri alabiliyorsunuz.
Bunun için;
- Alış-veriş yaptığınız mağazadan, alış-verişinizi tamamladıktan sonra “Tax free form” adı altındaki “KDV iade formunu” düzenlemelerini talep ediyorsunuz. Bu form düzenlenirken; pasaportunuzu gösterip, o ülkeye giriş ve ayrılış tarihlerinizi belirtiyorsunuz.
- O ülkeyi terk ederken, havaalanında uçuş kartınızı aldıktan sonra KDV ofisine gidip, KDV iade formlarını mühürlettiriyorsunuz. Ardından, uçağa binmeden önce ilgili ofis KDV’yi size nakit ya da kredi kartınıza havale şeklinde alıyorsunuz.
ABD’DEKİ ALIŞVERİŞLER
Bildiğiniz gibi, ABD’de KDV uygulanmıyor. Bunun yerine (yüzde 8-9 arasında değişen) satış vergisi uygulanıyor. Bu verginin de iadesi söz konusu değil.
Ancak, ABD’de bir eyaletten başka bir eyalete örneğin New-York’tan Orlando’ya gidecekseniz, bu durumu belirtmeniz halinde; aldığınız mal kargo ile gideceğiniz eyaletteki adresinize (örneğin kalacağınız otele) gönderiliyor ve satış sırasında vergi alınmıyor.

Haberin Devamı

Vergi ve sigorta primi borcuna müjde açıklandı

HÜRRİYET okurları şanslılar. Birçok konuyu ve avantajlı durumu önceden öğrenebiliyorlar. Çarşamba günkü yazımızda ”Vergi ve Prim Borcu Olanlara Müjde” başlığı altında yaptığımız açıklamalar da bunlardan biriydi..
Dünkü Hürriyet’te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yazdıklarımızla aynı doğrultuda açıklama yaptı. Vergi ve prim borcu olanlarla ilgili olarak, “faizde indirim- taksitlerde kolaylık” şeklinde bir yapılandırmaya gidileceğini belirtti.
Buna göre; vergi ve prim alacaklarında, indirim ya da af yapılmayacak. Bunların faizleri enflasyona göre yeniden hesaplanıp, yıllık yüzde 2-3 faizle 20-30 ay süre ile taksitlendirilecek. Bununla ilgili ayrıntılar, Meclis açılınca çıkacak yasa ile netleşecek.
Bu arada, yine Çarşamba günü yazdığımız gibi, gecikme zammı oranlarının indirimi ile ilgili Kararname de yakında yayımlanacak.
Yeni düzenlemede SGK prim borcuna, ilk üç ayda, her ay için yüzde üç artı yaklaşık yüzde 1 oranında yani ayda yüzde 4 uygulanan gecikme cezasının da indirilmesi bekleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları