Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Erdoğan: THY Airbuslar alacak

RECEP Tayyip Erdoğan, başbakan sıfatıyla Avrupa'da ilk gezisini Portekiz'e yaptı.

Portekiz, 1986'da, AB üyesi olmadan önce 2 bin 500 dolarlık ulusal geliri Türkiye ile aynı olan bir ülkeydi.

Bugün, bu Portekiz çok gerilerde kalmış. 12 bin dolarlık ulusal geliri ile diğer AB ülkelerinin çoğunu yakalamış durumda.

Türkiye'ye birçok alanda benzerlik gösteren bu ülke ile ekonomik ilişkiler, ancak 300 milyon dolar düzeyine ulaşabilmiş.

Erdoğan, bu rakamı yukarı çekmek için, Lizbon'a büyük bir işadamı grubu ile indi.

İşadamlarının önemli bölümü, geçmiş dönem iktidarlarına yakınlıkları ile bilinen isimlerdi. Heyette Koç ve Sabancı gruplarından temsilci olmaması ise dikkat çekti.

Erdoğan, Portekiz'e giderken uçakta hemen hemen tüm işadamları ile konuştu. Sorunlarını, önerilerini dinledi, onlarla yakından ilgilendiğini gösterdi.

Portekiz'le ticari ilişkinin düşüklüğü nedeniyle de daha çok genel ve özel sorunlar öne çıktı.

ERDOĞAN'A SİİRT UYARISI

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, enerjide bölgesel tarifeye geçilmesi durumunda Güneydoğu'da iş yapanların zarar göreceğini söyledi.

Erdoğan'ın seçim çevresinde olan, kendilerinin işlettiği Kurtalan Çimento Fabrikası'nı örnek verdi.

‘‘Önceki hükümet bölgeye yüzde 50 ucuz elektrik olanağı sağladı. İktidarınızda ise kaçak kullanılan elektriğin bedeli de bizlere yükleniyor’’ diyerek, Erdoğan'a, ‘‘Haberiniz olsun sizi başbakan yapan seçim çevrenize kötülük yapıyorsunuz’’ mesajı verir gibiydi.

Sorularıyla, işadamlarının başka ülkelerdeki yatırımlarından da haberli olduğunu ortaya koyan Erdoğan, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'u da dinledi.

Ulusoy, liman yanaşma ücretleri ile Amerikalılar'dan alınan 100 dolarlık ücretin yüksekliğinden yakınırken yeni turizm alanlarının açılmasını, turizmcinin getirdiği dövizin ihracat kaleminden sayılmasını, THY'ye 20-25 yeni uçak alınmasını da istedi.

Ulusoy, alınacak uçakların Boeing 737 olmasını da önerdi.

Erdoğan, ‘‘Liman ücretlerini bugün yüzde 50 düşürdük, daha haberin yok mu’’ dedikten sonra, THY'ye uçak alınacağının, üstelik bunların Airbus olacağının müjdesini verdi.

BABACAN'DAN DA BİTLERE MÜJDE

Erdoğan,
işadamlarına müjde verirken, Devlet Bakanı Ali Babacan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirakler Daire Başkanı Hüseyin Akay'a Kamu İhale Yasası ile ilgili müjde veriyordu.

Belediye iştiraklerinin bu yasa kapsamı dışına alınacağını ve yasada yapılacak değişikliklerin temmuz ayında Meclis'ten geçirileceğini söyledi.

Babacan, Telekom ile kamuya ait enerji şirketlerinin 2 milyon dolarlık muafiyete tabi tutulacağını da söyledi.

Babacan, ‘‘Bu düzenleme, belediye ihalelerinde, özel sektör aleyhine işlemez mi?’’ sorusuna ise ilginç bir yanıt verdi:

‘‘Onların da başka avantajları var; kaçak işçi çalıştırmak, sigorta primi ödememek gibi. Zaten BİT'lerden daha ucuz teklif veremiyorlarsa iyi işletme değil demektir.’’
Yazarın Tüm Yazıları