ABD'de ırkçı beyazlar tarihi günde Obama'yı protesto etti

Güncelleme Tarihi:

ABDde ırkçı beyazlar tarihi günde Obamayı protesto etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2010 00:33

ABD'nin başkenti Washington'da 47 yıl önce Martin Luther King'in ünlü konuşmasını yaptığı yerde dün on binlerce aşırı sağcı toplandı.

Haberin Devamı

ON BİNLERCE OBAMA KARŞITI TOPLANDI / FOTO GALERİ

Aşırı muhafazakar grupları bir araya getiren ve “Çay Partisi” adı verilen gösteri çerçevesinde on binlerce kişi, başkenti göbeğinde siyahların haklarını savunan liderin 28 Ağustos 1963'te “Bir hayalim var” adlı konuşmasını yaptığı Lincoln Anıtı civarında toplandı.

“Ülkenin onurunun kurtarılması” gerekçesiyle düzenlenen gösteriye katılanların ırkçı beyazlardan oluşması ve gösterinin tarihinin bugüne denk gelmesi ise siyahları kızdırdı.

Bayrak töreni ve milli marşın okunmasıyla başlanan gösteri, bir radyo programcısı ve eski bir alkolik olan Glenn Beck adlı bir şahıs tarafından düzenlendi. Mormon dinine geçen Beck, Başkan Barack Obama'yı beyazlara karşı ırkçılıkla suçluyor.

Glenn Beck, gösterinin Luther King'in konuşmasının yıl dönümüne denk gelmesinin tamamen şans olduğunu savundu.

Gösteriye katılan eski Cumhuriyetçi başkan adayı Sarah Palin, yurt dışında görev yapan Amerikan askerlerine saygı ve takdirlerini sunarak bir konuşma yaparken, her yaştan beyaz giysili göstericiler de Başkan Obama'yı Amerikan değerlerini ayaklar altına almakla suçladı.

Haberin Devamı

SİYAHLAR İÇİN EŞİT BİR GELECEK HAYALİ
Martin Luther King şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle ABD’de siyah vatandaşların kaderini değiştiren isimlerden biri oldu. King, siyahların oy hakkı, ayrımcılığın sona ermesi, çalışan hakları ve diğer temel haklar için gösteriler düzenledi. King’in, 28 Ağustos 1963 yılında Lincoln Anıtı önünde yaptığı, “Bir hayalim var” konuşmasında kullandığı, “Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var” sözleri ABD’de ırksal eşitliğin simgesi haline geldi. King’in hayalini kurduğu haklar, 1964 yılında çıkan Yurttaş Hakları Kanunu ile 1965 yılında çıkan Oy Hakkı Kanunu sayesinde Amerikan hukukunun birer parçası oldu. King, 1964 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandıktan dört yıl sonra bir suikast sonucu öldü.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!