Suçlu ilçeden atılacak

Güncelleme Tarihi:

Suçlu ilçeden atılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2001 01:48

Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, bir kişinin öldürülmesi olayına karışanların ailesiyle birlikte ilçeden çıkarılması için belediye meclisine karar aldırdı. Hukukçular bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Trabzon'un Teksas'ı olarak bilinen Tonya İlçesi'nin ANAP'lı Belediye Başkanı Ahmet Kurt, geçen haftasonu bir kişinin öldürülmesi üzerine suç işleyenlerin, ailesiyle birlikte ilçeden çıkarılması için meclis kararı aldırdı. Başkan, kararın toplumsal baskıyı amaçladığını, suç işlemenin önüne bu yolla geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

ANASOL-D hükümeti döneminde Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın, Refahyol hükümetinde de Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın danışmanlığını yapan Ahmet Kurt, 1999 seçimlerinde 6 bin 500 nüfusla Tonya'da oyların yüzde 51'ini alarak Belediye Başkanı seçildi. İlçede uzun süre önemli olaylar meydana gelmezken, 9 Eylül'de Tonya'da işlenen cinayet, yöre sakilerini şoke etti. 28 yaşındaki evli ve 4 aylık çocuk sahibi Cafer Uzuner'in öldürülmesi, ilçede büyük üzüntü yaratı. Olaya adı karışan Devrim Uzun, Kemal Karabulut ile Başkan'ın akrabaları olan Muhammet ve Ahmet Kurt kardeşler, polise teslim edildi.

KALIRLARSA DIŞLANACAKLAR

Belediye Başkanı Ahmet Kurt ve 11 üyeli belediye meclisini topladı ve suç işleyenin ailesiyle birlikte ilçeyi terketmesi için karar alınmasını istedi. Meclis de başkanın isteği yolunda karar aldı. Kurt, hukuki yaptırımı bulunmayan Belediye Meclisi kararını savunurken de şöyle dedi:

‘‘Biz ilk önce ailenin yanına giderek kendilerine ilçeyi terketmelerini söyleyeceğiz. Bunu yapmamaları durumunda zaten suç işleyeni Tonya halkı kabul etmeyecek. Kimse kendileriyle ilgilenmeyecek ve muhatap olmayacak. Haliyle üzerlerinde bir toplumsal baskı oluşacak. Kendiliğinden ilçeyi terketmek zorunda kalacak. Aldığımız kararın hukuka aykırılık yönü tartışılır. Adli merciler burada suç işleyenlere yasalarla gerekli cezayı uygulayacak. Biz işin ahlak, örf ve adet yönüne bakarak bu kararı aldık.’’

ANAYASA'YA AYKIRI

İzmir Barosu avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: ‘‘Anayasa'ya göre herkes kendi geleceğini istediği yerde oluşturma hakkına sahiptir. Bu hakkı onun elinden kimse alamaz. Tonya Belediyesi kendini TCK'nın yerine koyup suç işleyene ve ailesine burayı terket diyemez.’’

Akrabasını eliyle polise teslim etti

Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt olaya adı karışan akrabalarını da kendi eliyle polise teslim etti. Başkan Kurt, göreve başlar başlamaz Tonya'da silahları susturdu, bir çok aile arasındaki kan davalarını sona erdirdi. Kurt, son bir yıldır ‘Mermi atma, para at’ sloganıyla, askere uğurlama törenlerinde havaya ateş edilmesi yerine mermi paralarının askere harçlık verilmesini sağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!