Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Proaktif Erdoğan

AKP'li milletvekili eşlerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın önderliğinde zaman zaman bir araya geldiklerini yazmıştık.

Araya Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Ukrayna gezisi girince, bu toplantıların içeriklerini aktarmayı biraz geciktirmiş olduk.

Toplantıların ana amacı, AKP'li milletvekili eşlerinin iletişim yeteneklerinin düzeyini yükseltmek.

Emine Erdoğan, bu amacın gerçekleşmesi için toplantılara önceden de tanıdığı, çok özel bir uzmanı davet ediyor.

İletişim uzmanı Fatma Bayram, tam bir öğretmen gibi vekil eşlerine konferanslar veriyor, kitap tavsiyesinde bulunuyor.

Fatma Hanım, şık türbanıyla konferans verdiği kitlenin genel görünümüne son derece uyumlu bir profil de çiziyor.

Hem bilgisi hem de sağladığı uyum nedeniyle, İstanbul'dan Ankara'ya sadece bu toplantılar için geliyor, toplantılar biter bitmez de dönüyor.

* * *

Fatma Bayram,
sunumunu vekil eşlerine tavsiye ettiği ve onların da baştan sona dikkatli bir şekilde okuduğu anlaşılan bir kitaptan yapıyor.

Kitabın adı, ‘‘Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı’’; yazarı Stephan Covey.

Toplantılarda, sık sık bu kitaba atıfta bulunan Bayan Bayram, örneklemeleri ise daha çok politik yaşamdan yapmayı yeğliyor.

Bu nedenle, toplantı süresince kulakları en fazla çınlayan isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oluyor.

AKP'li milletvekili eşlerine, öncelikle ‘‘proaktif’’ olmaları tavsiyesinde bulunan Fatma Bayram, proaktif tipi de, basitçe şöyle tanımlıyor:

‘‘Ahmet, ‘Bana selam vermedi; artık ben de ona selam vermeyeceğim' demek reaktif bir davranıştır. Oysa Ahmet, ne düşünürse düşünsün sen selamını vereceksin. Bu da proaktif bir davranış olur. Çünkü, proaktifler için, sen ben yoktur; biz, siz vardır ve önemli olan biz olabilmektir.’’

Fatma Hanım,
Başbakan Erdoğan’ın eskiden beri ‘‘proaktif’’ biri olduğunu düşünüyor.

Ancak, Başbakan Erdoğan, en azından kısa bir dönem kendisini biraz şaşırtmış olmalı ki, Fatma Hanım, bir örnekle Başbakan'a küçük bir uyarıda bulunma gereği duyuyor.

* * *

Fatma Bayram,
proaktif bir Erdoğan'ın, ‘‘Enkaz devraldık’’ diyerek politika yapmaması gerektiğini, üstüne basa basa ifade ediyor. Çünkü, Fatma Bayram'a göre, ‘‘Tayyip Bey, böyle konuştuğunda reaktif biri oluyor. Bu da önyargı anlamına geliyor’’.

Emine Erdoğan'
ın, bu uyarıyı eşine iletmiş olması yüksek olasılık. Başbakan'ın, enkaz edebiyatına kısa süreli başvurması bunu gösteriyor.

Fatma Bayram, Erdoğan'ın adını kullanmadan da kitaptan bazı bölümlere işaret ediyor; ama ‘‘kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle’’ der gibi.

Örneğin, ‘‘reaktiflik’’ vahim bir durum...

Çünkü, ‘‘reaktifler’’ bir paradigmaya bağlanır ve inançlarını desteklemek için kanıt aramaya başlarlar.

Gitgide kendilerini yenilmiş ve denetimden çıkmış, yaşamlarını ya da kaderlerini yönlendirmekten aciz biri gibi hissederler, yıldızlar dahil, dış güçleri suçlarlar.

Fatma Bayram, bu nedenle, ‘‘Seçeneklerimize bakalım’’, ‘‘Farklı bir yaklaşım seçebilirim’’, ‘‘Duygularımı kontrol edebilirim’’, ‘‘Uygun bir tepkiyi seçebilirim’’ cümlelerine sık sık başvuran bir Erdoğan'ın daha sempatik siyasetçi olacağına inanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları