Latin Amerika'da çanlar savaş için çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Latin Amerikada çanlar savaş için çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2010 00:00

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in emriyle ülkenin Kolombiya’yla arasındaki sınıra asker sevkıyatı yapıldı.

Haberin Devamı

Devlet televizyonu VTV’ye konuşan Chavez, “Ordumuzu, hava kuvvetlerimizi ve piyadelerimizi sınıra konuşlandırdık. Ancak halkı rahatsız etmemek için bu adımları sessizce atıyoruz” dedi. Chavez sınıra yerleştirilen askerlerin sayısı ya da ellerinde ne kadar mühimmat olduğuyla ilgili net bir bilgi vermedi.

 

Kolombiyalı mevkidaşı Alvaro Uribe’nin Venezüella’yı topraklarında 1,500 Kolombiyalı gerillayı barındırmakla suçlamasının bir hafta sonrasında 22 Temmuz’da Chavez komşu Kolombiya’yla diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. Venezüella hükümeti Kolombiya’nın gerillalarla ilgili iddialarını şiddetle reddediyor.

 

Chavez VTV’ye yaptığı açıklamalarda 7 Ağustos’ta görevinden ayrılacak olan Uribe’nin “bu son günlerinde her şeyi yapabileceğini” söyledi. Venezüella lideri, “Bu bir savaş tehdidi haline geldi ve biz savaş istemiyoruz” dedi. Chavez geçen hafta içinde de eğer Washington bölgedeki en büyük müttefiki olan Kolombiya’nin Venezüella’ya düzenleyeceği herhangi bir saldırıyı desteklerse, Venezüella’dan ABD’ye petrol akışını keseceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Latin Amerikada çanlar savaş için çalıyor

SULAR ISINIYOR

Chavez, Kolombiya’nın isyancıların yaşadığını iddia ettiği bölgede yapılan askeri uçuşlar sırasında birkaç kaya ve eski bir evden başka bir şey bulunamadığını söyledi. Sosyalist lider, dalga geçer bir dille “Yoldaşlarımıza o kayayı kaldırmalarını söyledim, belki altında tünel vardır” dedi.

 

Geçtiğimiz Pazar günü Chavez Kolombiya saldırısı riskinin hiç bu kadar büyük olmadığını belirterek Küba’ya yapacağı ziyareti iptal etmişti.

 

Kolombiya Hava Kuvvetleri’nden Cuma günü yapılan açıklamada, Venezüella sınırındaki Doğu Casanares bölgesinde bulunan Yopal de denetim amacıyla bir hava üssü kurulacağı ve bölgedeki Kolombiya güçleri üzerine operasyonlar düzenleneceği belirtildi.

 

Haberin Devamı

DAHA ÖNCE DE YAŞANDI

Hava üssünün bir diğer amacının da bölgedeki ham petrol kuyularını korumak ve Kolombiya topraklarında bulunan uyuşturucu kaçakçılığı gruplarıyla mücadele etmek olduğu ifade edildi.

 

Uribe ve Chavez geçmişte defalarca çatışma içine girmişti. Kasım ayında Chavez ABD ile Kolombiya arasında imzalanan askeri üs anlaşmasının bölgesel istikrara bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle diplomatik ilişkileri bir kez daha koparmıştı.

 

Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Salı günü yaptığı açıklamada, Kolombiya’nın yeni devlet başkanı Juan Manuel Santos’un koltuğuna oturmasıyla iki ülke arasındaki tansiyonun düşme ihtimali olduğunu söyledi. “Eğer yeni Kolombiya hükümeti tavrını düzeltirse ve Venezüella hükümetine ve ülkemize karşı saygılı bir duruş takınırsa yeni bir yol inşa edebileceğimizden eminiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!