Rusya'da orman yangınlarında 25 kişi öldü

Güncelleme Tarihi:

Rusyada orman yangınlarında 25 kişi öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2010 13:44

Son 130 yılın en sıcak yazının yaşandığı Rusya'da çıkan çok sayıdaki orman yangınında en az 25 kişi hayatını kaybetti. Binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, Başbakan Vladimir Putin felaket bölgesini ziyaret etti.

Haberin Devamı

RUSYA YANGININ PENÇESİNDE

Rusya'da aşırı sıcaklar yüzünden çıkan yangınlarda, Varonej, Nijni Novgorod ve Moskova bölgelerindeki binden fazla ev kül oldu, 2 binden fazla insan evsiz kaldı.

Rus yetkililer, şiddetli rüzgar nedeniyle orman yangınlarının geniş alanlara yayıldığını, söndürme çalışmalarının güçlükle yapılabildiğini belirtti.

Başkent Moskova'nın 500 kilometre güneyinde bulunan Varonej bölgesindeki Maslovka kasabasında yaşayan 52 yaşındaki Galina Şibanova, yangında kül olan evinin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Kasabada en az 50 ev hasar gördü. Yetkililere ulaşamadık" diye konuştu.

779 NOKTADA YANGIN ÇIKTI

Acil Durumlar Bakanlığı, Rusya'nın merkezi bölgesindeki 866 kilometrekarelik alanda 779 noktada yangın çıktığını açıkladı.

Haberin Devamı

Rusya'nın Avrupa ve Sibirya bölgesinde haziran ortasından beri devam eden sıcak dalgası ekinlerin kurumasına neden olurken, binlerce çiftçinin iflasın eşiğine geldiği bildiriliyor.

PUTİN FELAKET BÖLGESİNDE

Başbakan Vladimir Putin de en az 540 evin yandığı Nijni Novgorod kentine giderek, kurtarma çalışmalarından sorumlu yetkililerden son durum hakkında bilgi aldı.

Nijni Novgorod kenti sakinleri bir yandan plastik kovalarla taşıdıkları suyla evlerdeki alevleri söndürmeye, bir yandan da yanan evlerdeki mobilyaları kurtarmaya çalışıyorlar.

Yetkililer, 44'ü Moskova bölgesinde olmak üzere 900'den fazla evin yandığını, biri itfaiyeci en az 15 kişinin hayatını kaybettiğini belirttiler.

Bu arada Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, aşırı sıcaklar yüzünden artan yangınların söndürülmesi için hükümete ek önlemler alınması ve vatandaşların zararlarının karşılanması için kaynak oluşturulması talimatı verdi. Medvedev, yangınlarla etkili mücadele için BE-200 tipi uçaklar dahil ek yangın söndürme araçları için acil önerilerin hazırlanmasını da istedi.

Nijni Novgorod bölgesindeki Vernyaya Vereya kasabasına giden ve burada halka hitap eden Putin, yangınzedelerin yasa uyarınca 50 bin ruble (2 bin 500 TL) tazminat hakkı olduğunu söyledi.

PUTİN'DEN YARDIM SÖZÜ

İnsanların bunun çok düşük olduğunu söylemesi üzerine Putin, "Biz başka türlü yapacağız. Evin durumunu göz önünde bulundurarak, aileye 50 bin ruble değil de 100 bin ruble (5 bin TL) yardımda bulunacağız. Ve bu sadece federal bütçeden sağlanacak miktar olacak. Ek olarak bölgesel bütçeden her aileye 100 bin ruble verilecek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!