Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Paket tamam sıra uygulamada

HÜKÜMET, bir kararlılık gösterisinde bulundu ve 6'ncı Uyum Paketi'ni Meclis'e sevk etme kararı aldı.

Temel hak ve özgürlükleri genişleten bu tasarıya AKP gibi CHP de destek veriyor.

Bu avantaj nedeniyle tasarının Meclis'ten önümüzdeki hafta geçmesi son derece mümkün ve kolay.

Dün görüştüğümüz Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Meclis iradesine karışmalarının söz konusu olamayacağını belirtmekle beraber, ‘‘Ancak paketin gelecek hafta Meclis'ten geçmesi çok iyi olur’’ dedi.

Çiçek, tasarıyı komisyonlardan geçirip, Milli Güvenlik Kurulu'nun ay sonunda yapacağı toplantıya kadar, TBMM Genel Kurulu gündeminde bekletmek gibi bir planları olmadığını ise, ‘‘Bu konunun MGK ile hiçbir alakası yok’’ sözleriyle bir kez daha yineledi.

Çiçek, paketi AB'nin Selanik Zirvesi'ne yetiştirme telaşı içinde olmadıklarını da vurgularken, ‘‘Lüksemburg Başbakanı'nın da ifade ettiği gibi, AB'nin bize, yasa çıkarma konusundaki güveni tam’’ dedi.

Çiçek, bu sözüyle, AB konusunda Türkiye'nin önündeki ana sorunun ‘‘uygulama’’ olduğuna işaret etti.

‘LEKELİ SİCİL’

Hükümet çevreleri, Çiçek'in dikkat çektiği ‘‘uygulama’’ konusunda da paketteki kararlılığı göstereceklerini sık sık vurguluyorlar.

Bu vurgulamayı en çok yapan da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. İşte bu nedenle Erdoğan'ın her davranış ve tutumu dikkatle izleniyor.

‘‘Yoksulluğun Azaltılması Konferansı’’nda protesto gösterisi yapan bir bayanla ilgili tavrı da bu noktada önem kazanıyor.

Erdoğan'ın, provokatif bir eylem yaptığı ortada olan bayan protestocuya karşı başlangıçta koyduğu tavır herkesten beğeni alıyor.

Ancak, protestocunun kadınlar tuvaletine kilitlenmesinden sonra sergilediği tutumu ve özellikle protestocu için, ‘‘Sicili lekeli’’ demesi AKP'nin hukuk ve demokrasi konusundaki duyarlı milletvekillerini bile rahatsız etmiş durumda.

Bu milletvekillerinden birinin olaya getirdiği yorum da şöyle:

‘‘Sayın Başbakan'ın demokrasi, hak ve hürriyet konusundaki samimiyetinden hiç kuşku yok. Demokratik bir ayıp olarak tarihimize geçen, kendi sicili konusundaki sorunları gidermek için ne kadar büyük mücadele verdiği de milletin hafızasında daha çok taze. Bu mücadeleyi vermiş biri olarak Başbakan'ın böylesine bir ifade kullanması bir hata olsa gerek. Çünkü bu kültürü değiştirmesi gereken parti AK Parti'dir.’’

DEMOKRASİ TUVALETTE

AKP kulislerine inildiğinde olayla ilgili asıl eleştiriler İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah başta olmak üzere polise geliyor.

‘‘Demokrasi tuvalete kilitlendi’’ diye kara mizah espriler yapılıyor.

Ama, Allah'tan, olaya el koyan Müdür Bey'in, erkek protestocuyu erkekler tuvaletine kilitleterek bir denge sağladığını da biz anımsatalım!

Sadece, bir erkek olarak kadınlar tuvaletinde sorgulama yapıp dengeyi biraz bozduğunu da gözden kaçırmamak gerekiyor.

Bu arada ‘‘tuvalete kilitleme’’ye bir güvenlik önlemi olarak bakıldığını da söylemek mümkün.

Bunu da bir bakanın bize, ‘‘İçerde kalsa dinleyiciler onu linç edecek. Çünkü, susmasını bilmiyor ve belli ki oraya dövülmeye gelmiş’’demesinden anlıyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları