Türk bankaları bastırıyor kart teknolojisi gelişiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk bankaları bastırıyor kart teknolojisi gelişiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 00:00

Türkiye’de genç nüfusun da etkisiyle bankacılık sektöründe yeni teknolojiye çok hızlı cevap verildiğini belirten MasterCard Avrupa İnovatif Platformlar Başkanı Eric Tomlinson, “Türkiye hep pilot bölge olup teknolojide öncülük ediyor” dedi.

KREDİ kartlarında bundan 10 yıl önce ödeme noktalarının artırılması konuşulurken, bugün cep telefonu gibi mobil cihazlara fonksiyon eklenerek ödeme aracı haline gelmesinin mümkün olduğunu belirten MasterCard Avrupa GMY ve İnovatif Platformlar Başkanı Eric Tomlinson, Türkiye’nin bu konuda dünyaya öncülük edecek düzeyde olduğunu söyledi. Mastercard’ta daha önceki görevinde banka kartlarından sorumlu olduğunu kaydeden Tomlinson, “Banka kartları Türkiye’de yaygın olarak sadece para çekmede kullanıldığı için yolum buraya fazla düşmemişti. Ancak teknoloji ve inovasyon ile ilgili faaliyetlerin başına geldiğimde ilk olarak Türkiye’nin bu konuda ne kadar atak olduğunu fark ettim” dedi.

Dünyaya örnek oldunuz

Türkiye’nin temassız ödeme (paypass) uygulamalarını dünyada ilk ve en hızlı yaygınlaştıran ülke olduğunu kaydeden Tomlinson, şunları söyledi: “Kartlı ödeme sistemlerinde gelecek yakın alan iletişimi (Near Field Communication NFC) uygulalamalarında. Türkiye, NFC uygulamalarında pilot bölge hatta bu konuda dünyaya örnek bile oldu. Örneğin Türkiye’de 8 şehirde paypass kullanılıyor, Bolu, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Kahramanmaraş, Samsun, Karabük ve Kayseri’de toplu taşım araçlarında paypass kullanılıyor. Bu konudaki pilot uygulamalarda Türk bankalarından gelen öneriler ile geliştirdiğimiz teknolojiyi şimdi Avrupa’nın bazı büyük bankaları kullanıyor. İlk inovatif fikirlerin Türkiye’de geldiğine dikkat çekmek isterim.”

Genç nüfus bir avantaj

Türkiye’nin bir kaç açıdan oldukça özellikli bir ülke olduğunu vurgulayan Tomlinson, şöyle devam etti: “En belirgin özelliği teknolojiye çok hızlı cevap vermesi, özellikle bankacılık sektöründe teknolojik gelişmelerde gerçekten çok iyi ve hızlılar. Yeni fikirlere, inovasyona çok açıklar. Avrupa genelinde yaptığımız araştırmalarda tüketici ve bankalar açısından Türkiye teknolojiye en yatkın ülke çıkıyor. Bu biraz Türkiye’nin genç nüfusundan da kaynaklanıyor. Avrupa’daki yaşlı nüfusun yeni teknolojiye adapte olması zaman alıyor. Örneğin chip & pin uygulamasına geçişteki hızınız inanılmazdı. En hızlı benimseyen ülke oldunuz.”

Tam bir kredi kartı ülkesi

TÜRKİYE’yi “tam bir kredi kartı ülkesi” olarak tanımlayan Eric Tomlinson, şunları söyledi: “Sizi biricik yapan bir diğer özelliğiniz de Türkiye’nin tamamen bir kredi kartı ülkesi olması. Herkesin bir kartı var, hatta birden fazla. Aynı İngiltere ve ABD’deki gibi. Ve banka (debit) kartları sadece para çekmek için kullanılıyor. Henüz tam olarak ödeme aracı olarak görülmüyor. Avrupa’da kredi kartı yüzde 20 civarında iken Türkiye’de durum çok farklı, herkes kredi kartını kullanıyor, banka kartını kullanmak aklına gelmiyor. ABD’de ise şu anda artık neredeyse kimse kredi kartını kullanmıyor, banka kartı işlemleri sürekli artıyor. Kredi kartı kullanımı yaygınlığı alım gücü ile ilgili. Tüccarlar, büyük perakende grupları için nakit paranın saklanması, taşınması büyük sorun oluyor, o nedenle banka kartı kullanımı teşvik ediliyor. Türkiye’de alım gücünün artışına paralel olarak banka kartı kullanımı da artacak diye düşünüyorum. Çünkü hâlâ kredi kartlarındaki taksit ve ödüllendirme programları tüketicinin tercih etmesine neden oluyor.”

Fonksiyon artacak ATM gibi bilgi verecek

KREDİ kartlarının fonksiyonlarının artacağını söyleyen Eric Tomlinson, şöyle devam etti: “NFC teknolojisi çok gelişecek, cep telefonu yada anahtarlıkla ödeme imkanları artacak ama kredi kartlarının kendisi daha uzun süre piyasada olacaklar. Tabi bu süreçte kredi kartlarının fonksiyonları da artacak. Şu anda bu konuda teknoloji hazır, yakında denenmeye başlanacak. Karttaki bilgiler her kullanımdan sonra yani online temastan sonra güncellenecek. Teknoloji hazır, yılın ikinci yarısında ilk örnekleri piyasa çıkacak.”

Para algısı artık değişti

ERIC Tomlinson, global kriz sürevinde para algısının kalıcı olarak değiştiğini belirterek, şunları söyledi: “Krizden herkes, her şirket etkilendi. En büyük etki insanların parayı algılayışında oldu. Bence kalıcı bir sonuç da olacak olan bu yeni durumda insanlar artık hayatlarını daha fazla kontrol etmek istiyorlar, para ile daha önce daha rahat bir ilişki içinde olan insanlar, artık daha sıkı bir tutum içindeler. Eskiden yarını düşünmeyen insanlar artık daha endişeli, para harcamaktan çok biriktirmeye yöneldiler. Ayrıca bankalar da kredi verme konusunda daha cimri oldular. İnsanlarda değişim oldu artık krediye eskisi kadar inanmıyorlar.”

Kriz, kendini sahibinden koruyan kart yarattı

GLOBAL krizin en çok etkilediği alanların başında kredi kartı sistemlerinin geldiğini söyleyen Eric Tomlinson, kriz sonrası trendlerini şöyle anlattı: “Krizle birlikte insanların talepleri de değişti. Genel eğilimi özetlemek gerekirse tüketici kredi kartının kendisinden bile korunmasını istiyor. ‘Beni benden bile koruyan bir kart istiyorum’ şeklinde gelen talepler doğrultusunda geliştirdiğimiz kredi kartına Safe Guard (Güvenlik görevlisi) adını verdik. İlk olarak İngiltere’de kullanıma sunulan bu kartın bütün özelliklerini kart sahibi belirliyor. Yani günlük para çekme limitinden hangi ürünleri alırken kullanılabileceğine, hangi il yada ülkede kullanabileceğine tüketici karar veriyor. Örneğin tüketici bu kart ile ayakkabı alınmasını yasaklayabiliyor, yada İstanbul dışında kullanılmasını engelleyebiliyor. Akşam saat 18.00’den sonra kullanılmasını, alkol alımında kullanılmasını yasaklayan tüketciler var. Bu kartı ek kart olarak çocuğunuza verip sadece belli alanlarda kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Yada şirket kartı olarak çalışanlarınıza sunabilirsiniz, nerede nasıl kullanılabileceğini önceden sınırladığınız için de ay sonunda bir sürprizle karşılaşmazsınız. Eğer Türk bankalarından talep gelirse hemen sunabilecek durumdayız. Her yeni ürün için yeni bir teknolojik yatırım gerektiği için bazen kullanıma geçmesi zaman alıyor. Ancak Türk bankaları zaten teknolojide çok ilerde olduğu için çok zaman almaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!