Bursa'dan yeni bir otobüs markası doğuyor

Güncelleme Tarihi:

Bursadan yeni bir otobüs markası doğuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 12:33

Geçen yıl Türkiye ve Azerbaycan ortaklığıyla İstanbul merkezli kurulan Tez Auto, otomotivin merkezi olarak nitelendirilen Bursa'daki fabrikasında şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda kullanılacak yerli otobüs üretmeye başladı.

Haberin Devamı

Tez Auto İdari İşler Müdürü Özgür Bingöl, firmalarının, 21 Aralık 2009'da, İstanbul Mecidiyeköy'de 3-4 milyon dolarlık yatırımla Azerbaycan ve Türkiye ortaklığıyla kurulduğunu söyledi.

Belediye ve lüks tipi farklı segmentlerde otobüs üretimi hedefiyle kurulan firmalarının halen yapılanma sürecisinin devam ettiğini vurgulayan Bingöl, Bursa'daki fabrikalarında çok özel bir ekip kurduklarını anlattı.

Bursa'da yıllarını bu sektöre vermiş ustaları, Türkiye'deki ilk çift katlı otobüsü üreten usta elleri bir çatı altında topladıklarını ifade eden Bingöl, “Üst yönetimimiz de kariyer sahibi kişiler. Teknik müdürümüz uçak mühendisi. Kalite yönetim sistemlerini, sadece bayrak sallandırma şeklinde değil gerçekten kaliteyi yakalamak ve yaşatmak için kullanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bingöl, fabrikada üretime şubat ayında başladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Yurt içi ve dışı projelerimiz, imzaladığımız sözleşmeler çerçevesinde üretimimiz sürüyor. Haziran ayında 33 otobüsümüz bitme noktasına geldi. Motor, dingil ve diferansiyeli hariç her şeyini Bursa'da üretiyoruz. Profilden başlayıp, bir otobüs yapıyoruz. 'Bursa'dan yeni bir otobüs markası doğuyor, hatta doğdu' diyebiliriz. Tek millet, iki bayrak altında bir otobüs devi olacağız. 12 ve 9 metre alçak taban ile çift katlı otobüslerde prototip çalışmalarımız halen sürüyor.”

PROJELERİ UÇAK MÜHENDİSİ ÇİZİYOR

Firma olarak otobüslerine verecekleri bir isim ve unvan çalışmalarının sürdüğünü belirten Bingöl, bu çalışmalardan sonra daha fazla tanınacaklarını bildirdi.

Otobüs yapımında kullandıkları parçaların önemli bölümünü Bursa'dan aldıklarını vurgulayan Bingöl, Konya ve Ankara gibi ülkenin çeşitli yerlerinden de ürün alımı yaptıklarını anlattı. Kesinlikle Çin malı malzeme kullanmadıklarına dikkati çeken Bingöl, şunları kaydetti:

“Biz özel araç üretiyoruz. Projelerimizi uçak mühendisi çiziyor, usta eller otobüsü yapıyor. Yüksek teknoloji ile tamamen el ürünü otobüs imal ediyoruz. Mekanik, görüntü, konfor, kullandığımız malzemeler ve kalitemizle diğerlerinden farklıyız. Gelecekte bizim reklamımızı otobüs sürücüleri ve yolcular yapacak. Herkesle her platformda rekabete hazırız. Anlaşmalı olduğumuz firma sayesinde bugünden Güney Afrika, Avrupa ve Arap ülkelerine ulaştık. Yeni projeler var. Yeni sözleşmeler imzalamak üzereyiz.”

Haberin Devamı

Bursadan yeni bir otobüs markası doğuyor


“BELEDİYE OTOBÜSLERİNİN FERRARİ'Sİ”


Bingöl, bu yıl 120, gelecek yıl 360 adet otobüs üreteceklerini vurgulayarak, 2020'de ise yılda bin adetlik üretim gerçekleştirmeyi ve yurt dışında ikinci bir fabrikayı kurmayı hedeflediklerini bildirdi.

El üretimi ve özel oldukları için “belediye otobüslerinin Porshe ve Ferrari'sini' yaptıklarını belirten Bingöl, “Geniş servis ağını da kuruyoruz. Nerede otobüsümüz varsa orada yedek parçalarımız bulunabilecek. Almanya'da üretilen otobüslerin üzerindeki bir kalitede imalat yapıyoruz. Nereye gideceğimizi çok iyi biliyoruz. Firmanın Azerbaycan ve Türkiye ortakları bu konuda çok iddialı ilerliyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Firma olarak dolaylı yoldan bin kişiye iş sağlamış olduklarını ifade eden Bingöl, Bursa'nın istihdamına, vergisine, üretimine, ihracatına önemli katkı sağladıklarını anlattı.

Otobüs konusunda yurt içi ve dışından gelecek her türlü talebi karşılayabilecek donanıma sahip olduklarını dile getiren Bingöl, “Hükümetimizden, bizim gibi firmaların daha ileriye gidebilmesi için kolaylıklar sağlamasını bekliyoruz. Gerçek üretici ile hayali üreticinin ayırması gerekir. Bu ülkeye değer katacak insanların desteklenmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!