Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Kızım, her gün tıraş oluyorum

ÖZLEM Çerçioğlu, sayıları sadece iki olan kadın il belediye başkanından biri.

Milletvekilliğini bırakıp bu göreve seçilen Çerçioğlu’nu, CHP’nin en genç milletvekili olarak TBMM’ye girdiği 2001’den beri izliyorum, tanıyorum.
Seçmenle ilişkide bu kadar başarılı az milletvekili olduğuna inanırım.
Aydın’da birlikte sokakta dolaşırken bunu bir kez daha gördüm.
Kadınların özel ilgisini anmaya gerek yok; ama çocuklar da onu iyi tanıyor.
Her tokalaştığına verdiği kartvizitinde 2001’den beri kullandığı cep telefonu numarasını da görünce, “Zor olmuyor mu” diye sordum; şu yanıtı verdi:
“Gereksiz telefon açıldığı da oluyor; ama çok az ve inanın, çoğu vatandaş haklı nedenle arıyor. Birçok hizmeti götürmeyi o telefonlara borçluyuz. Hiç rahatsız değilim. Zaten vatandaşa bire bir dokunmayı isteyen biriyim.”
KADINLAR AĞI
Çerçioğlu, bizi önce “Türkiye’de belediye eliyle ilk” dediği, yakında ikincisini de açacağını söylediği “Hafıza Güçlendirme Merkezi”ne götürdü.
Akdeniz Üniversitesi Gerentoloji Bölümü’yle işbirliği içinde 35 Alzheimer hastasına hizmet verilen merkezde, sağlık personeli hastaları her sabah evlerinden alıyor, gün boyu akla gelen her bakımı, her hizmeti onlara veriyor.
Aydın’da nüfusun yüzde 30’u 60 yaş üstü; o nedenle bu merkezler önemli.
Yaşlılar da oldukça memnun, mutlu; Çerçioğlu’na sarılıp öpüyorlar. Cebinden oğlunun fotoğrafını hiç eksik etmeyen bir yaşlı küçük adımlarla yürüyüp Çerçioğlu’nun yanına geldi; sarıldı, öptü, elini yüzünde gezdirdi, “Kızım bak, her gün sakal tıraşım yapılıyor” dedi.
Sadece Çerçioğlu’nu değil hepimizi duygulandıran bu söz dahi merkezin ne kadar önemli bir hizmet verdiğini anlatmaya yeterli.
Belediyelerin sosyal hizmette sınır tanımadığını gösteren örnekler veren Çerçioğlu’nun, bu hizmetlerdeki eli kolu yüze yakın kadın olmuş.
Aralarında gönüllülerin de bulunduğu bu kadınların her biri, günde 10-15 eve giriyor; o evlerde bakıma muhtaç, özürlü, sorunlu kim var kim yok belirliyor.
Beraberinde sosyal hizmet elamanları olan bu kadınlar, sokakta gördükleri eksik hizmetler de dahil, her şeyi Belediye Hizmet Ağı Merkezi’ne bildiriyor.
GİRİLMEYEN EV KALMAYACAK
Bununla da yetinmeyen kadınlar, su faturalarının arkasına da yazılmış olan Belediye Callcenter’in telefon numarasını evlere bırakıyor.
Bu sayede, kendi hizmetini göremeyecek durumda olanın, ev temizliğinden saç-sakal bakımına; sağlık sorunu olanın, tansiyondan iğnesine, diş bakımından alt bağlamasına, sondasına kadar her hizmeti veriliyor.
Bin evin kapısına her gün dolu sefertası bırakılıp boşu alınıyor.
Evinde bir canlı olsun diye evcil hayvan isteyen yaşlılar dahi unutulmamış.
Çerçioğlu, bütün bu hizmetlerin büyük maliyetler gerektirmediğini söyledi.
Gönüllülerin, sponsorların önemli katkısını aldıklarını anlatan Çerçioğlu, 2009’da hizmete giren merkezin bir yılın sonunda Aydın’daki tüm evleri taramış olacağını belirterek şöyle devam etti:
“Merkezi hükümet bu tür hizmetleri, kaynakla birlikte daha iyi yapabilen belediyelere aktarmalı. Çünkü biz alandayız, kimin ne hizmete ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Böylece yaşlıya, özürlüye, ihtiyacı olana insani hizmet sunulurken ailelerine de sosyal yaşama daha çok katılma şansı sağlanıyor. Komşusunu mutlu gören tüm vatandaşlar da bundan oldukça memnun.”
Yazarın Tüm Yazıları