Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Erzincan'a bakan başına 11 km. yol

BİR THY, üç de özel uçak dolusu bakan, bürokrat, işadamı ve gazeteci olarak ‘Geleceğini Arayan Erzincan’a katkı sağlamaya gittik.

Benim dışımdaki gazeteciler hariç olmak üzere katkı için Ankara ve İstanbul'dan gelenlerin hemen hemen hepsi Erzincanlıydı.

Böyle olunca Arçelik reklamındaki ‘‘İçinden misin?’’ sorusu da Erzincan 1'inci zirvesinin yapıldığı salonda sık sık yankılandı.

En Erzincanlılar ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sanayi Bakanı Ali Coşkun'du. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Erzincan'ın damadıydı. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen ise Bingöl ile Erzincan arasında pek de fark görmeyen bir bakan.

BAKAN VAR, HİZMET VAR

Zirvede bakanlar adına ilk konuşan, Erzincan'ın içinden olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'dü. Gönül'ün sözlerine, ‘‘Bizden önceki kabinenin 37 üyesinden biri bile Erzincanlı değildi. 37'de bir yokken, bugün 22'de üç var’’ diye başlamasının ne kadar önemli olduğunu başlangıçta kavrayamadık.

Oysa bir ilin kalkınmasının tılsımının burada yattığı biraz sonra ortaya çıktı.

Gönül, dünyada en hızlı savunma sanayiinin geliştiğini belirterek, ‘‘Belki parça sanayi olacak, ama Erzincan bundan pay almalı’’ sözleriyle kendi bakanlığı alanında yapabileceğini ortaya koydu.

Zeki Ergezen de, bir şeyler vermek durumundaydı. O da önceki gün temelini attığı Erzincan-Üzümlü duble yolunu, üç bakan hatırına 11 kilometreden 33 kilometreye çıkardı. Bakan başına 11 kilometre yol yapma sözü verdi.

DENİZ GETİRME SÖZÜ!

Binali Yıldırım
ise asıl işlerinin denizcilik ve iletişim olduğunu vurgulayarak, kendi adına Erzincan'a deniz getirme (!) sözü verdi.

Yıldırım bu vaadini, ‘‘Hani ne konuşulduğunu bilmeden ben de Kayseri'ye isterim diyerek liman talebinde bulunan milletvekili gibi olmasın, ama biz de Karadeniz'le Akdeniz'i Erzincan üzerinden demiryolu ile birleştireceğiz’’ sözleriyle dile getirdi.

Ali Coşkun ise Erzincan'a en çok yatırımı yapan bakan unvanını kazandı.

KOSGEB, TSE, Patent Enstitüsü temsilcilikleri ile Edebiyat ve Fen Fakültesi açma; bütün sanayi bölgelerinin tamamlanması, e-devlet yoluyla bakanlığıyla ilgili işlemlerin Erzincan'dan halledilmesi başta olmak üzere yapacağı hizmetleri sıraladı.

ÇALMADAN, ÇALDIRMADAN

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise Erzincanlıların İstinat Mahkemeleri talebini bile karşılamayarak iyi bir damat örneği sergilemedi. Ama kalkınmanın panzehirinin yolsuzluklarla mücadele olduğunun altını çizdi.

Sadece Neşter operasyonunun maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu, bunun küçük bir kısmı ile Erzincan'ın kalkınabileceğini söyledi.

Çiçek, ‘‘çalmadan çaldırmadan’’ diyerek, Neşter'deki herkesin bu ülkenin en okumuş, en ileri gelenleri olduğunun altını çizdi:

‘‘Hepimiz bir şekilde bunlara seyirci kalıyoruz. Bu yolsuzlukları yapanlar bizim meslektaşımız, arkadaşımız, bizimle aynı odaya, baroya üye. Peki biz bunlara bir şey yapıyor muyuz? Kol kırılıyor yen içinde kalıyor. Kol kırılmasın. Bu iş sadece üç dört tane hakim savcı ile olmasın.’’

Erzincanlılar hemşerileri bakanlarının renklendirdiği zirveye büyük ilgi gösterdi. 6 saat boyunca salonda hiçbir eksilme olmadı.

Bu durum kalkınmaya olan özlemi gösteriyordu; ama bir kez daha anlaşıldı ki, bir ilin kalkınması için o ilin bakanları olması gerekir.

Erzincan iyi yolda, darısı diğer illere.
Yazarın Tüm Yazıları