Lost’çular Oahu’ya...

Son 10 yılın en çok ses getiren dizisi olan Lost’un çekimleri Hawaii’nin başkenti Honolulu’nun bulunduğu, Obama’nın doğduğu yer olan Oahu adasında yapılıyor.

Haberin Devamı

Hawaii 132 adadan oluşan, 1959 yılında Amerika’nın son eyaleti olan bir takım ada...
Oahu üçüncü büyük ada olmasına rağmen en kalabalık nüfusun yaşadığı yer...
Oahu, Hollywood’un Lost’tan çok önce keşfettiği doğal bir plato aslında...
Pearl Harbour, Jurassic Park, Godzilla, 50 İlk Öpücük gibi ünlü filmlerin çekildiği Oahu, yıllar sonra Lost’a ev sahipliği yapmış.
Ancak Oahu için diğer filmlerin hepsi bir yana Lost bir yana...
6 sezonun ardından mayıs ayında finali yayınlanacak olan Lost’un hayranları yıllardır dizinin çekildiği mekanları görmek için Oahu’ya akın ediyor.
Dizinin her sezon ilk bölümleri dünyaca ünlü Waikiki plajına kurulan dev perdede izleniyor.
UÇAK ENKAZI NEDEN KALKTI?
Adaya akın eden Lost hayranlarının en merak ettiği şey kuşkusuz dizinin çıkış noktası olan adaya düşen uçağın enkazı...
Uçak enkazı dizinin 4’üncü sezonuna kadar adanın kuzeyindeki sahilde ilk günkü haliyle durmuş.
Ancak Lost hayranları uçağın enkazını görmek için bölgeye o kadar çok akın etmişler ki, bölge halkı sık kullandığı plajda rahat denize giremez hale gelmiş.
Bunun üzerine yerel yönetim uçak enkazının sahilden kaldırılmasını istemiş, bölge halkı da rahat nefes almış.
Bugün uçak enkazının çekildiği sahilde Lost’tan eser yok...
Zaten kumsal o kadar küçük ve sıradan ki, o etkileyici kaza sahnesi burada mı çekildi diye hayrete düşüyor insan.
IRAK DA BU ADADA NİJERYA DA
Oahu 1536 kilometrekare, yaklaşık KKTC’nin yarısı kadar bir ada... Lost ekibi bu adanın neredeyse olabilecek her yerini dizi seti olarak kullanmış.
Dizinin çeşitli bölümlerinde kullanılan Irak, Tayland, İskoçya, Nijerya sahnelerinin tamamı da Oahu adasında çekilmiş.
Mesela Said’in Irak’ta işkence yaptığı sahneler, adanın Diamond Head olarak adlandırılan sönmüş volkan kraterlerinde çekilmiş.
Jack’in kaçıp kafasını dinlediği Tayland, Jin’le Sun’ın hayatının anlatıldığı sahneler için Kore, Dasmond’un askerlik günleri için İskoçya setleri hep bu adada inşa edilmiş. Hatta Los Angeles, Londra, Sydney sahneleri de burada...
HUMMER’LARLA LOST OLDUK
Adada Lost’un çekildiği mekanları gezmek 10 saat sürüyor. Bunun için Hummer cipler kiraladık ve yollara düştük.
Kate’in evinin bulunduğu şehir merkezinden başlayan yolculuğumuz adanın kuzeyinde daha önce Jurassic Park gibi ünlü pek çok filme ev sahipliği yapan Kualoa Vadisi’nde son buldu.
Dizinin pek çok önemli sahnesi tam bir doğa harikası olan bu vadide çekilmiş. Biz gittiğimizde dizinin çekimleri ne yazık ki üç gün önce sona ermişti. Bu yüzden adada oyuncularla buluşamadık.
Lost’un çekildiği mekanların pek çoğu özel şahıslara ait olduğu için, yapımcılar bu alanlara yüksek kira bedelleri ödemiş.
O sahnelerin çekimleri bittikten sonra da hemen seti boşaltmışlar. Bu yüzden çekim alanlarında Lost’a ait izler de hızla siliniyor. Bunun bir nedeni de Oahu adasında sürekli film çekilmesi.
KATE’İN YÜZDÜĞÜ ŞELALE
Dizinin en güzel karakterlerinden Kate’in şelalede yüzdüğü sahne Lost’un en unutulmaz sahnelerinden biriydi. İşte bu şelale de Oahu National Park’ın içinde yer alıyor.
Turistlerin 9 dolar ödeyerek girdiği National Park, Lost’taki bu sahneden sonra iyice popüler olmuş. Şelalenin suyu dizide görüldüğü kadar berrak değildi ama doğal güzelik olarak Lost turunun en unutulmaz anlarından biriydi.

Lost’un şaşırtan yanları...

Haberin Devamı

TV stüdyoları ve setleri göründüğü kadar görkemli değildir, bu yüzden setleri yerinde görmek pek çok hayal kırıklığını da beraberinde getirir...
Lost da hepimizin aklında ıssız bir ada yer etmişti ancak Oahu hiç de öyle bir yer değil.
Gelişmiş, turistik bir ada...
Sadece bunu görmek bile hayal kırıklığı yaratıyor insanda...

Haberin Devamı

Kate’in dizide yüzdüğü şelale National Park’ın içinde bulunuyor ve Lost hayranlarının uğrak yeri.

İşte hayal kırıklıkları

Dizide ıssız bir yer olarak gösterilen Others’ların evleri, aslında yoksullara yönelik bir yaz kampı, üstelik de deniz kenarında. Sawyer’ın odası olarak gördüğümüz yerde şu an 6 çocuk ranzada yatıyor...
Boone’un öldüğü ve Charlie’nin uyuşturucu bulduğu uçak enkazı dizide ormanın ortasında gösterilmişti. Oysa burası National Park’ın girişinde bulunan otoparkın dışında bir yer değil.
Dizide pek çok şey bilgisayar ürünü... Mesela Jacob’ın Hurley’i Jack’le birlikte tapınaktan gönderdiği Light House’un sadece temeli inşa edilmiş, gerisi bilgisayarda yapılmış.
Dizinin pek çok bölümünde Sydney Havalimanı olarak gördüğümüz yer aslında Hawaii Convention Center, burada pek çok önemli toplantı yapılıyor.
Jacob’ın altında öldüğü heykel aslında yok, sadece heykelin en alt kısmını yapmışlar, gerisini bilgisayarla tamamlamışlar.
Kate’in yıkandığı şelale National Park’ta para verilerek girilen bir yer ve hiç de göründüğü gibi görkemli değil.
Hugo’nun yürüdüğü köprü aslında yok, sadece girişi yapılmış köprünün sonrası bilgisayar marifeti...
Uçağın düştüğü sahil, son derece küçük ve sıradan, arkadan geçen yolu kapatmak için bilgisayar hilesine başvurulmuş ve masa başında palmiyeler eklenmiş bu sahnelerin fonuna...
Tüm bunlara karşılık;
Jacob’la Karaduman’ın konuştuğu yerden baktığınızda ıssız olmasa da müthiş güzellikleri olan bir adada olduğunuzu anlıyorsunuz...

Haberin Devamı

PAZARTESİ: HAWAİİ’DE BİR TÜRK DÜĞÜNÜ...

Yazarın Tüm Yazıları