POS’lu tefecilere uyanıklık vergisi

HÜRRİYET’te yaklaşık 1.5 yıl önce “Mal Satmadan Üste Para Alan Uyanıklar” başlığı altında, ilginç bir olaya dikkati çekmiştik.

Uyarımızın da etkisiyle, Maliye harekete geçti ve ilk aşamada tespit ettiği 1182 mükellefi inceleyip, milyonlarca lira vergi ve ceza kesti.
OLAY NEYDİ?
Normal koşullar altında, mal alan birisi, bunun karşılığında para öder.
Hem mal almayacak hem de üste para!..
Olacak şey değil, ama oluyordu!..
Bakın nasıl?
Adam kuyumcuya, kontör satışı yapana veya beyaz eşyacıya gidiyor ve mal almış gibi, kredi kartını satıcıya uzatıyor. O da malı satmış gibi, örneğin 500 TL ya da 2 bin TL tahsil ediyor. Ardından, kendisi yüzde 3 ya da 5 komisyon alıp, kalan tutarı “nakit olarak” kart sahibine ödüyor.
Son zamanlarda bu uygulama, giderek yaygınlaşmaya başlamıştı.
 “Parasızlık ya da paraya olan ihtiyaç, insana neler yaptırıyor” diyeceksiniz. Haklısınız. Olay o kadar yaygınlaşmıştı ki bazıları bu işi yapıp, yüzde 3-5 komisyon alabilmek için, işyeri bile açıyorlardı!..
HEM VERGİ HEM HAPİS
Yukarıdaki uygulamayı yapanlar, kendilerini bekleyen tehlikenin farkında değillerdi.
Olayın, biri “hapis cezası” diğeri de “vergi” boyutu olmak üzere, iki tehlikeli boyutu var.
Vergi Usul Kanunu’nun 359/b maddesine göre sahte belge; gerçek bir işlem veya durum olmadığı halde, bunlar varmış gibi düzenlenen belgeye deniyor.
Sahte belge olayında (örneğin sahte gider pusulası, fatura ya da fiş düzenlenmesi olayında) “3 yıldan 5 yıla kadar hapse girme” tehlikesi var.
Üstelik bu ceza paraya da çevrilemiyor ve ertelenemiyor.
Diğer tehlike ise “vergi boyutu” ile ilgili...
Satıcı firma, mal alışı olmadığı halde, mal satmış gibi gözükeceği için gelir ya da kurumlar vergisi ve KDV yönünden, vergi ve cezalara muhatap olabiliyor. Komisyon karşılığı yaptığını söylemesi halinde, ikrazatçı (faiz karşılığı ödünç para veren kişi) olarak, ticari kazanç hükümlerine göre vergilendiriliyor. Ayrıca faiz ve ceza ödemek durumunda kalabiliyor.
TEFECİ AVI
Pazartesi günü Hürriyet’te “Maliye POS’lu Tefeci Avında” başlıklı
haberde de belirtildiği gibi, Maliye POS’lu tefecileri avlamaya yönelik operasyon başlattı.
İncelemede, pos cihazlarından alış-veriş yapan ya da yaptı gözükenlerin bilgilerine ulaşıldı. Bu bilgiler, mükelleflerin vergi dairesine yaptıkları bildirimle karşılaştırıldı. Sonuçta, bankalardan alınan kredi kartı sahibi bilgilerini kapsamayan, farklı olan, yüksek oranda eksiklik bulunan veya bildirimi olmayanlar tespit edildi. Duruma göre envanter de yapılarak incelemeler sürdürüldü.
POS’CUNUN POSASI
Maliye Bakanlığı denetim elemanları, ilk etapta 1182 mükellefle ilgili 553 rapor düzenledi. Bunların bir kısmı da hapis cezasını gerektiren “vergi suçu” raporuydu.
Bu raporlara istinaden, “POS’lu tefeci” diyebileceğimiz mükelleflere, milyonlarca lira vergi ve ceza kesildi. Bir bölümü de hapis cezası istemiyle, ceza mahkemesine sevk edildi. İncelemeler devam ediyor.
2009 yılında; Mersin, Ankara, Antalya, Şanlı Urfa, İstanbul, K. Maraş, Samsun, Karabük, Tokat ve Hatay’da, tefecilik olayında göze çarpan ilk 10 il oldu.
Paranın cazibesi ya da krizin etkisiyle, pos cihazı yoluyla tefecilik gibi uyanıklığa başvuranlar, aman dikkat... Posanızı çıkartacak vergi ve hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları