Pazarın yüzde 54’ü yabancıların elinde, satın alınacak Türk şirketi kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Pazarın yüzde 54’ü yabancıların elinde, satın alınacak Türk şirketi kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2010 00:00

ERGO Türkiye CEO’su Akın Kozanoğlu, dünyanın en büyük sigorta devlerinin Türkiye’ye yatırım yaptığını belirterek, “Pazarda yatırım yapılıp satın alınacak Türk şirketi neredeyse kalmadı. Dolayısıyla artık hisse alımı biçiminde yabancı yatırımcı beklemek doğru olmaz” dedi.

Haberin Devamı

ERGO Türkiye CEO’su Akın Kozanoğlu, sigorta sektöründe yabancı sermaye açısından doyum noktasına ulaşıldığını söyledi. Akın Kozanoğlu, Türk sigorta pazarının yüzde 54’ünün yabancılar tarafından yönetilen şirketlerin elinde olduğunu belirterek, dünyanın en büyük sigorta devlerinin Türkiye’de temsil edildiğini kaydetti. Kozanoğlu, pazarda yatırım yapılıp, satın alınacak Türk şirketi neredeyse kalmadığını ifade ederek, “Birkaç tane şirket kaldı. Bunlar da geçmişten miras. Kriz olmasaydı onlar da satılacaktı. Kriz nedeniyle biraz ertelendi. Dolayısıyla artık hisse alımı biçiminde yabancı yatırımcı beklemek doğru olmaz” dedi. Akın Kozanoğlu, bazı yabancı yatırımcıların beklediklerini bulamayıp, pazardan çekileceklerini de vurgulayarak, “Ne olursa olsun küçük bir yatırımı da olsa artık istikbal görmüyorsa, önünde iki seçenek var. Ya, ‘hadi bizim olsun’ diye devam eder. Ama bunun da şöyle bir dezavantajı var. Buraya bir yönetim dikkati ve sermaye harcayacaktır. Ya da vazgeçip pazar yok deyip çıkacaktır. Bence pazar yok diyenler olacak” şeklinde konuştu.
Sigorta potansiyeli düşük
Akın Kozanoğlu, sigorta sektörünün son üç  yılda şanssız bir dönem geçirdiğine de değinerek, şirketlerin kendi ülkelerinde artık doyuma ulaştığını ve büyüme imkanlarının kalmadığını söyledi.  Şirketlerin büyüme potansiyeli olan ülkelere yatırım yaptıklarına dikkat çeken Kozanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Potansiyelin de birkaç ölçüsü var. Bunlardan bir tanesi, penetrasyon denilen, sigorta primlerinin GSMH’ya oranı. Bu oran bizde yüzde 1.3, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 2.7 seviyesinde. Yani, bizde penetrasyon oranı çok düşük. İkincisi, Türkiye’nin büyüme hızı yüzde 6.5-7 civarında. Büyüme hızımız yüksek. Bir ülke düşünün ki hem büyüme hızı yüksek, hem de penetrasyon oranı düşük. Bunun ikisini birbirine çarptığınızda önemli bir sigorta potansiyeli ortaya çıkıyor. İşte yabancıların buraya yatırım yapmasının en büyük nedeni de bu.”
Kaderci toplumuz
Akın Kozanoğlu, Ergo olarak sigortalanma oranının neden düşük olduğu hakkında bir araştırma yaptırdıklarını da belirterek, ağırlıklı 2-3 nedenin ortayı çıktığını vurguladı. Sigorta yaptırılmamasının bir  nedeninin ise, zorunlu sigortaların azlığı olduğunu açıklayan Akın Kozanoğlu, araştırma hakkında şunları söyledi: “Zorunlu sigortalar biraz daha fazla olsa, sigorta oranı da artacak. Araştırmada n çıkan üçüncü  sonuç ise, Türk halkının kaderciliği. ‘Sigortaya para veriyorsun da karşılığında bir şey mi alıyorsun’ yaklaşımı hakim. Ayrıca, ‘bana bir şey olmaz, olsa da ne yapalım’ şeklinde bir kadercilik de , yaptırdığımız araştırmada çıktı. Bu üç sebep nedeniyle sigorta gelişmiyor.”

Haberin Devamı

350 milyon Euro yatırdık tek hedefimiz büyümek

Haberin Devamı

AKIN Kozanoğlu, Ergo Insurance Group’un Türkiye’ye 350 milyon Euro yatırım yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Bu yatırım, Türk sigorta piyasası için oldukça önemli bir yatırım. Grup, sektörde ön sıralarda bir şirket satın aldı. Türk pazarında daima önemli bir şirket olarak kalma stratejisinin yanında sadece büyüme hedefi var. Bunun için de 3 ve 10 yıllık yol haritamızı belirledik. Portföyümüzü yeniden yapılandırıyoruz. Oto sigortalarındaki konumumuzu dengeleyerek sağlık sigortası, kurumsal ve endüstriyel branşlarda daha hızlı büyümeyi hedefliyoruz. .”

Banka sigortacılığında en büyük pay Eureko’nun

EUREKO Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, banka sigortacılığında en büyük payın Eureko’de olduğunu söyledi. Okan Utkueri, Türkiye’de bankaların 2009’da 1.2 milyar TL prim üreterek, sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları arasında büyüklük açısından ikinci sıraya yerleştiklerini belirterek, bu pastadan en büyük payı ise, yüzde 23’le Eureko Sigorta, Garanti Bankası’nın aldığını kaydetti. Utkueri, şunları söyledi: “Ortağımız Garanti Bankası işbirliği ile Türk sigorta sektöründe banka sigortacılığının lideriyiz. 2009’da satışlarımızın yüzde 65’ini banka sigortacılığındaki iş ortağımız Garanti Bankası aracılığıyla gerçekleştirerek, en yakın rakibimizin iki katından yüksek performans gösterdik.”

Haberin Devamı

Emeklilik fonlarının getirisi yüzde 100’ü buldu

BİREYSEL emeklilik sisteminde katılımcıların toplam fon tutarı 9 milyar 826 milyon TL’ye ulaşırken, katılımcı sayısı ise 2 milyon 68 bini geçti. Sistemden bugüne kadar toplam 2 bin 222 kişi de emekli oldu. Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik sisteminin son verilerine göre, sisteme girenlerin katkı payı tutarında 7.6 milyar TL’ye, yatırıma yönlenen toplam tutarın ise 7.4 milyar TL’ye ulaşıldığını söyledi. Emeklilik yatırım fonlarının getirilerine de değinen Mete Uğurlu, 2009 sonu itibariyle bazı fonların yüzde 90, yüzde 100’ler mertebesinde performans sergilediğini ifade ederek, şunları söyledi: “Tek tek baktığımızda çok daha yüksek oranlarda performans gösteren hisse fonları oldu. Muhafazakâr yatırım yapanlar da yüzde 20-25 bantlarında bir getiri sağladılar. ”

Haberin Devamı

İlk iki ayda sigortada yüzde 1.08’lik reel büyüme

TTSRŞB, 2010 yılı ocak-şubat ayına ait verilerini yayınladı. Buna göre, bu yılın ilk iki ayında sigorta şirketleri 2 milyar 470 milyon TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 11.21 büyüme gerçekleştirdiler. Ancak, şubat ayında TÜFE’deki yüzde 10.13 yıllık enflasyon ile mukayese edildiğinde,  ilk iki ayda sektör, reel   yüzde 1.08 büyüyebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!