Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Gül'ün genelgesiyle Başbakanlık talimatı çelişince

ABDULLAH Gül'ün, Dışişleri Bakanı sıfatıyla, 16 Nisan'da yurtdışı temsilciliklerine Milli Görüş ve Fethullah Gülen cemaati ile ilişkiye geçilmesine ilişkin genelgesi, neredeyse bir rejim sorununa dönüştü.

Konu Milli Güvenlik Kurulu'nun 30 Nisan günkü kritik toplantısının gündeminin içine kadar girdi.

Bugün ortaya çıkıyor ki, genelgenin MGK'ya kadar taşınmasında, kamuoyuna yansıyan bilgilerin dışında çok önemli bir etken daha rol oynadı.

Çünkü, Gül'ün bu genelgesinin yayınlanmasından birkaç gün önce, Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan'ın imzasını taşıyan oldukça hassas bir ‘talimat’ yayınlanmıştı.

Gül'ün, Başbakanlık Müsteşarlığı'na bizzat kendisinin getirdiği Üçcan'ın bu talimatından habersiz olmasına pek ihtimal verilmiyor.

‘‘İrticai Unsurların Yurtdışı Faaliyetlerinin Önlenmesine Dair’’ talimat, Üçcan imzalı kapak yazısının dışında 6 sayfadan oluşuyor.

Yazının birinci bölümünde, bütün irticai örgütlerin isimleri, koyu harfli ara başlıklar halinde, ‘‘Milli Görüş, Fethullah Gülen cemaati, Kaplancılar, İBDC, Süleymancılar...’’ şeklinde tek tek sıralanıyor.

Ara başlıkların altında bu örgütler hakkında bilgiler aktarılıyor.

En geniş bölüm de, ‘‘İslami Toplum Milli Gençlik Teşkilatı (IGMG)’’ başlığı altında yer alıyor.

Milli Gençlik Teşkilatı'nın, Avrupa Cami Yapma ve Yaşatma Derneği eliyle de örgütlendiğine işaret edilerek şu bilgiler de aktarılıyor:

(JET-PA, KOMBASSAN...)

‘‘Almanya merkezli örgüt, 12 Avrupa ülkesiyle ABD, Suudi Arabistan, Kanada ve Avustralya'da teşkilatlı. 50 bin üyesi, 250 bin de sempatizanı, 600 camisi var. Örgütün malvarlığından EMG sorumlu.’’

Diğer örgütler hakkında da bu tür bilgilerin aktarıldığı talimatın, Gül'ün gürültü kopartan genelgesiyle çeliştiği şu paragrafta da görülüyor:

‘‘İrticai yapılanmada, Milli Görüş, Süleymancı kesim ve Fethullah Gülen grubu Nurcu unsurlar, diğerlerine göre daha yaygın ve etkin faaliyet gösteren oluşumlardır.’’

Talimatın, ‘‘Sosyal ve Siyasal, Kültürel, Ekonomik Tedbirler’’ başlıkları altında da bu örgütlerle nasıl mücadele edileceği vurgulanıyor. Burada, Gül'ün ilişkiye geçilmesini tavsiye ettiği bu irticai örgütlerin yurtdışı etkinliklerinin dikkatle izlenerek yasal olmayanlarının bulunulan ülke ilgili birimlerine bildirilmesinin önerilmesi dikkat çekiyor.

Vatandaşlara, ‘‘İslam dininde, kiliselerdekine benzer uygulamalar yoktur’’, ‘‘Bulundğunuz ülkenin dilini öğrenin, uyum sağlayın’’ türü tavsiyeler yapılması da yine bu bölümde yer alıyor.

‘‘Ekonomik Tedbirler’’ başlığı altında irticai unsurlara destek veren şirketlerin yakın takibe alınması talimatı verilirken, bölümün şu ilginç parantezle bitirilmesi dikkatlerden kaçmıyor:

(Jet-Pa, Kombassan, Endüstri Holding...)

ANKARA'DAKİ SORU

Talimata konu olan yazı, öyle anlaşılıyor ki, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nden gelmiş, Başbakanlık Takip Kurulu'ndan geçmişti.

Bu durum devlet bürokrasisindeki olağan uygulamayı yansıtıyor. Böylesi yazılar, Başbakanlık eliyle dağıtılıyor ve Başbakanlığı da bağlıyor.

Şimdi Ankara'da, ‘‘Yoksa Gül, bu talimata tepki olarak mı söz konusu genelgeyi yayınlamıştı?’’ sorusunun yanıtı aranıyor.
Yazarın Tüm Yazıları