Sağlık turizminde 8 milyar dolar hedefleniyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlık turizminde 8 milyar dolar hedefleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 00:00

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) sağlık turizmine ilişkin raporuna göre, tıp turizminde rekabetçi fiyatlarla tedavi hizmeti sunabilmesi için KDV teşvikine ihtiyaç duyan Türkiye, bu teşvikin sağlanması durumunda 2015 yılından itibaren 8 milyar dolar gelir yaratma potansiyeline sahip.
Yılda 1 milyon hasta
DEİK’in Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sunduğu sağlık turizmi raporuna göre, sektörde kullanılan malzemeler ve tüm sağlık hizmetleri için KDV iadesi getirilmesi gerektiği belirtiliyor. KDV Kanunu’nda bu yönde bir düzenleme yapılmasının Türkiye’ye döviz kazandıracağı savunulan raporda, tıp turizmine KDV vergisinden muaf statüsü kazandırılması halinde kısa vadede uğranılan vergi kaybının uzun vadede sağlık sektörünün kalkınmasını sağlayarak kazanca dönüşeceğine işaret ediliyor. Rapora göre, bu yönde adımlar atılması halinde Türkiye sadece tıp turizminden 2015 yılından itibaren yıllık 8 milyar dolar gelir elde edilebilecek. Ülkelerin turizm potansiyeli de hesaba katıldığında Türkiye’de sektöre KDV teşviki getirilmesi halinde Türkiye’ye yılda 1 milyon hasta geleceği öngörülüyor.
Omurga ameliyatı en ucuzu
Raporda çeşitli ülkelerdeki maliyeti kıyaslandığında Hindistan, Tayland, Türkiye, Singapur ve Tayvan bu alanda ön plana çıkıyor. ABD’de bir tedavi için 100 dolar ödeyen bir hastanın tedavi maliyeti bu ülkelerde 7-8 dolara kadar düşebiliyor. Türkiye’nin en rekabetçi fiyat sunduğu tedavi hizmetlerinden biri omurga ameliyatı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!