Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2003 02:05

Motosikletin hız kadranı

14 Nisan'da yayımladığınız ‘‘Hamile Genç Doktor Motosiklet Kurbanı’’ başlıklı haberinizde elim bir kazayı vermişsiniz. Haber, Konya'da motosikletli bir gencin yüksek sürat yaparak, sürücüsü hamile bir doktor olan otomobile çarptığı şeklinde. Son cümle de şu: ‘‘Parçalanan motosiklet sürücüsünün motosikletinin HIZ LİMİTİNİN 305'i gösterdiği görüldü.’’ Haberi yazanlar, acaba motosiklet kadranındaki en yüksek seviye olan 305 km'yi belirtmeye neden gerek duydular? Motosiklet sürücüsünün tamamen hatalı olduğunu varsaysak bile, haber motosiklet sürücüleri hakkında yanlış ve tehlikeli bir genel kanıyı yerleştirmiyor mu?

Trafikte işi zaten çok zor olan ve en ufak bir hatayı canıyla ödeyen motosiklet sürücülerine karşı olan duyarsızlığın, bu tür yayınlar nedeniyle aktif bir düşmanlığa dönüştüğünü anlayabilmek için mutlaka motosiklete binmiş ve bu tür tacizlere maruz kalmış olmak mı gerekiyor?

Atahan AYVAZ

atahan@alanyatirim.com.tr

TEMSİLCİNİN NOTU

Haberde yer alan bir cümlelik ayrıntıdan yola çıkıp, tüm motosiklet sürücülerine düşmanlığın artacağını söylemek aşırı alınganlık. Eğer bir motosiklet, aşırı hızla giderken, karşı yöne geçip bir otomobile çarpmış, kazada iki kişi ölmüş, bir kişi de yaralanmışsa habere böyle bir ayrıntıyı eklemek zaten gerekir.



Bağdat Müzesi

14 Nisan tarihli Hürriyet'te, yüzyılımızın belki de en büyük kültür felaketi olan Bağdat Müzesi'nin talanı haberi yer aldı. Sayın Fatih Altaylı köşesinde Bağdat Müzesi faciasını işlemese, bu korkunç olay sıradan bir haber olup kalacak. Gazetenizin bu duyarsızlığını ve öncelik kargaşasını dehşetle izlediğimi bildirmek isterim.

Celal ŞENGÖR

İTÜ öğretim üyesi, Türkiye Bilimler Akademisi asli üyesi, ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Avrupa Akademisi ve Rus Federasyonu Doğa Bilimleri Akademisi üyesi



Temel Britannica Ansiklopedisi

MERHABA, ben Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir profesörün sekreteri olarak çalışmaktayım. Hürriyet'in ilk defa bir promosyonuna katıldım: Temel Britannica. 80 gün boyunca kuponları biriktirdim, şu an süre doldu. Bu kupon biriktirme işiyle benden çok kızım ilgilendi. Kendisi 9 yaşında, onun için alacaktık bu ansiklopediyi. Fakat benim, işyerimden her zaman izin almam mümkün değil. Geçen hafta 2 gün Ankara dışında idim. Sözleşmeyi imzalayabilmem için son gün yine izin istedim, tabii ki verilmedi. Ben şimdi, 80 gün boyunca kuponları biriktiren çocuğuma kitapları alamayacağımızı nasıl söyleyeceğim? Bilmiyorum bu olay sizi ne kadar ilgilendirir; ama yine de şu anda bu sorunu birileriyle paylaşmak insanın sıkıntısını biraz azaltıyor. Teşekkür ederim.

Ayşe CİHANKAR

acihankar@hotmail.com

TEMSİLCİNİN NOTU

Okurumuzun bu sorununu Hürriyet Gazetesi Promosyon Müdürü Müfit Utkusoy'a ilettim. Sayın Utkusoy'un okurumuza gönderdiği mesaj şöyle: Anadolu Sinai Ticari Ürünler firması tarafından gazetemizde düzenlenen ‘‘Temel Britannica Ansiklopedi’’ seti için sözleşme süresi minimum 5 gün verilmiştir. Sözleşme yaptıramadığınızdan dolayı hakkınız kaybolmamıştır; ama okuyucu bilgileri YAYSAT tarafından firmaya bildirildiği için evinize ücretsiz teslim imkánından faydalanamayacaksınız. Kampanya ürününün dağıtımı başladıktan 1 ay sonra, elinizdeki sertifika ve takip belgelerini adresiniz ve telefonunuzla birlikte aşağıdaki adrese yollamanız halinde, ansiklopedi adresinize kargo ödemeli olarak gönderilecektir.

Adres: Salih Çelik

Promosyon Depo Hürriyet Gazetesi

Hürriyet Medya Towers

Güneşli-İstanbul Tel: 0212 6770786



‘Vahim Hata’ manşeti

28 Mart'taki uçak kaçırmayla ilgili olarak ertesi gün kullandığınız ‘‘Vahim Hat’’ manşetini hiç doğru bulmadım. Olayın gelişimini, kokpit kapısını açık bırakan pilotlara yüklemeniz insafsızlıktır. Pilotun boğazına jilet dayayan biri, pekálá aynı jileti hostesin veya bir yolcunun boğazına da dayayıp kokpit kapısını açtırabilir.

İbrahim GÜNDÜZ

igunduz@hotmail.com

TEMSİLCİNİN NOTU

11 Eylül sonrasında, hemen hemen tüm havayolu şirketleri kokpit kapılarının kilitli tutulması kararı aldı. Bu olayda da, kokpit kapılarının açık olması nedeniyle pilotlar hakkında soruşturma açıldığı haberleri basına yansımıştı.



‘Cafe’ sözcüğü yasağı

GAZETENİZDE, valilerin ‘‘Cafe’’ sözcüğüyle uğraştığını okudum. İş áleminde ‘‘Cafe’’ veya yabancı sözcükler kullanılması kültürel değerlerimizi yok etmez, bilakis insanımızı araştırmaya ve kültürünü zenginleştirmeye yöneltir. İnsan beyninin ürettiklerine yasaklar getirmek ise toplumları geriletir.

‘‘Kültürel değerleri koruyacağız’’ diye diye, Türkiye'nin her şeyini ve her yanını, yasaklı bir sit alanına çevirdiniz.

Kopenhag'da levhasını Türkçe yazan bir işyeri, hem halk hem de yetkililerce ödüllendiriliyor.

Feridun Hayati ÜNÜVAR

Kopenhag Danimarka

unuvar@a.cirque.tv



Vekil ve G.Kurmay Başkanı

12 Nisan'da benimle ilgili yayınladığınız haber, şahsımı kamuoyunda küçük düşürücü mahiyettedir ve ayrıca art niyet taşıyor.

Sayın Genelkurmay Başkanımız'ı ziyarette, bendeniz söz alarak sayın paşamızın şahıslarında bütün Genelkurmay ve mensuplarının dün olduğu gibi milletimiz ve devletimizin áli değerlerine sahip çıktıklarını, halkımızın müteşekkir olduğunu ve milletimiz adına Genelkurmayımız'ı temsilen şahıslarına teşekkürlerimi bildirdim.

Sonra da şu soruyu tevcih ettim: ‘‘Sayın Paşam, Irak'taki gelişmelerden fazla malumat sahibi olmadığımızı, özellikle Genelkurmayımızın görüş ve politikalarının (siyasetlerinin değil) nasıl olduğunu, bu bağlamda Kerkük ve Musul konusunda neler düşündüğünüzü öğrenebilir miyim?’’ Bunun üzerine Sayın Özkök, en güzel cevabı vermiştir. Bilhassa beklenen demokratik duruşu da sergileyip ‘‘Genelkurmayımız'ın, milli irade ve onun temsilcisi hükümetimizin siyasetinden farklı bir siyaseti olamayacağını, dolayısıyla siyasi iradenin aldığı kararları uygulama durumunda olduklarını’’ belirttikten sonra asıl benim soruma, gazetenizde görüldüğü gibi gerekli açıklığı getirmiştir.

Prof. Dr. Yüksel ÇAVUŞOĞLU


OKURLARIMIZDAN KISA KISA

ZİYA ŞAHİN 14 Mart tarihli gazetenizde, bir haber başlığı: ‘‘Ankaralı Tüccar Vehbi Koç 125 Numaralı Üye.’’ Burada tüccar çoğuldur. Siz tekil şahıs için çoğul kullanamazsınız. Tekili tacirdir.

MİRAY GÖNCÜ MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu hakkındaki bir haberin başlığında, ‘‘Katliama Desteğe 6 Yıl Hapis İstemi’’ deniliyordu. Oysa yazıda 6 ay ile 2 yıl arasında hapis istendiği bilgisi vardı.

B.UĞUR BANOĞLU Boy boy mağdur çocuk fotoğrafları yayınlıyorsunuz. Böylece insanları çaresizliğe itiyorsunuz. Önemli olan çözüm üretmek. Bu çocukları nasıl kurtarabiliriz?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!