Milyonlarca emekli için sürpriz gelişme

Güncelleme Tarihi:

Milyonlarca emekli için sürpriz gelişme
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2010 13:05

Emekli için sürpriz gelişme… Top Anayasa Mahkemesine geçti. Anayasa Mahkemesi, dava açan İşçi Memur Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hamdi Öz’ün lehine karar verirse, milyonlarca emeklinin hem maaşları yükselecek hem fark alacaklar.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ise bu konuyla ilgili 'Anayasa Mahkemesi 'evet' derse maaşlarda yüzde yüz artış söz konusu olur' yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Ankara 5. İş Mahkemesi'nden emekliler için sürpriz karar… İşçi-Memur- Bağkur Emeklileri Derneği’nin (İMED) emekliler arasındaki maaş farkının giderilmesi için açtığı davada mahkeme önceki gün önemli bir karar aldı. Uygulanan kanunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunun anlaşılması üzerine Dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi lehte karar verirse, hem maaşları yükselecek hem fark alacaklar.

 

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Mahkeme, söz konusu kararı alırken Anayasa Mahkemesi’ne de görüş sordu. Bu kararı Anayasa Mahkemesi'nden gelen görüş doğrultusunda aldı. Böylece ilk kez bir düzenleme iş mahkemesi üzerinden Anayasa Mahkemesi'ne de gönderilmiş oldu.

 

'Eşitlik ilkesine aykırı' diyen o karar:

1- Davacı asilin talebi doğrultusunda ve uygulanan kanun hükümlerinin kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı olduğu anlaşıldığından dosyanın gerekçesi yazılmak suretiyle Anayasa Mahkemesi'e gönderilmesine,

Haberin Devamı

2- Dosyanın fotokopisinin alınarak gölge dosya yapılmasına masrafın davacı asilce karşılanmasına,

3- Anayasa Mahkemesinden verilecek karardan sonra dosya hakkında karar verilmesine,

4- Bu nedenle duruşmanın 30/06/2010 saat 09.30’a bırakılmasına karar verildi. (17/03.10)

 

13 farklı düzenleme bitecek

İşçi Memur Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hamdi Öz, emekli aylıklarının eşitlenmesi amacıyla açtıkları İntibak dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderileceğini söyledi. Davayı uygulamanın Anayasa’nın eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle açtıklarını anımsatan Öz, mahkemenin de bunu kabul ettiğini vurguladı.

 

Öz, intibakın sağlanması halinde emekli maaşlarındaki 13 farklı düzenlemenin ortadan kalkacağını söyledi. Kararın 6 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendirdiğini ileri sürdü.

 

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, intibak yasasının sadece 2000 yılından önce emekli olan SSK emeklilerini ilgilendirdiğini, Bağ-Kur emeklilerinin intibakının ise yapıldığını savunuyor.

 

Haberin Devamı

Bütçe bizi ilgilendirmez. Aleyhte çıkarsa AİHM’e gideriz

 

Öz, “Bütçe imkanları, aktüeryal denge bizi ilgilendirmez. Ülkeyi biz yönetmiyoruz, bu yönetenlerin sorunu. Bize yapılan haksızlığın giderilmesi için Anayasa Mahkemesi'nden aleyhimize karar çıkarsa, bu kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz” dedi.

 

Ayrı ayrı davaya gerek yok

Anayasa Mahkemesi’nin emekli lehine karar vermesi durumunda, emeklilerin ayrı ayrı dava açması gerekmiyor. Çünkü Anayasa Mahkemesi şahıslar adına karar almıyor hem de İMED davasını tüm mağdur emekliler adına açtığı için karar herkesi kapsıyor. Yani Anayasa Mahkemesi, Hamdi Öz’ü haklı bulursa milyonlarca emekli için aynı hak geçerli olacak.

 

Haberin Devamı

CHP de dava açmıştı

İMED, 4447 sayılı yasanın iptali için 2007 yılında açılanCHP davası ile kendi dosyalarının birleştirilmesini istedi. CHP’nin açtığı davaya Anayasa Mahkemesi esastan görüşmeye başladı.

 

Öz’e 20 bin lira fark

Hamdi Öz, kendi maaşının 2000 yılından itibaren 300 lira eksik ödendiğini belirterek, bilirkişinin bu nedenle maaş farkı olarak kendisine 20 bin lira ödenmesine hükmettiğini belirtti. İşte 30 Haziran’daki duruşmada buna ilişkin davasının sonuçlanacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin kararı onaylaması durumunda kendisine hükmedilen birikmiş maaş farkının tüm emeklilere şamil olacağını, tek tek dava açmalarına gerek kalmayacağını vurguladı.

 

Haberin Devamı

İptal çıkarsa yeni düzenleme gerekir

 

Tekel işçileriyle ilgili davanın avukatı olan Gökhan Candoğan, Anayasa Mahkemesi'nin sözkonusu yasayla ilgili olarak Anayasa'ya aykırılıktan iptal kararı vermesi durumunda yasama organının yeni bir yasa yapmak zorunda kalacağını söyledi. Candoğan, olası bir iptal kararının mevcut yasayı yürürlükten kaldırması nedeniyle hukuki boşluk doğacağına dikkat çekti. Dolayısıyla mahkemenin yeni bir düzenleme yapılması için 'makul' bir süre vereceğini ifade etti.

 

Candoğan, mahkemenin olası bir iptal kararının yürürlükteki bir hükmü ortadan kaldırması nedeniyle; yapılacak yeni düzenlemenin de tüm emeklileri kapsayacağını anlattı. Dolayısıyla emeklilerin böyle bir karar durumunda tek tek dava açmalarına gerek olmayacağını vurguladı.

 

Haberin Devamı

ALİ TEZEL: EVET DENİRSE MAAŞLAR YÜZDE YÜZ ARTACAK (Sosyal Güvenlik Uzmanı)

 

Davaya uygun görülürse, maddeler iptal edilecek ve Meclis’te de yasa çıkarılması tavsiye edilecektir. Meclis’te Anayasa Mahkemesi’nin kararına bakacaktır.

 

Aradaki farkın en düşüğü 239 lira dedi. Bu farklar 1000 TL’ye kadar çıkıyor.

 

Şu anda Sosyal Güvenlik Reformu iki senedir yürürlükte. Ancak Anayasa Mahkemesi bunu gündeme almıyor. Hükümeti zor durumda bırakacak kararları almaktan kaçınıyorlar. Umarım Anayasa Mahkemesi’nde bu sefer aklı selim galip gelir ve 6.5 milyon emekli için karar alınır. Bu durumda Maaşlarında yüzde yüz bir artış olacaktır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!