Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Erdoğan bürokraside yığınak yapıyor

ÇOĞU bürokrat, Abdullah Gül'ün başbakanlık görevini Recep Tayyip Erdoğan'a devrettiği günün, koltuklarından kopma döneminin miladı olduğunu biliyordu. Bu duygu bürokrasinin önemli bir kesimine egemendi.

Erdoğan'ın görevi aldığı hafta ‘‘Bize ayak uyduran herkesle çalışacağız’’ demesi de bu havayı değiştirmedi. Çünkü, AKP'nin bürokraside estirmeye hazırlandığı atama fırtınası için Erdoğan'ın başbakanlığının beklendiğinden emindiler.

Öyle de oldu.

Erdoğan, yönetim noktasında ağırlığını henüz tam olarak hissettirmemiş olsa da, iş bürokrasideki atamalara gelince bir hayli atak davrandı.

Üstelik, Erdoğan, Gül'den farklı olarak, eski bürokratlar yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki arkadaşları ile üniversite dünyasından isimleri tercih ettiğini gösterdi. Tabii, Ülker Grubu'nun kadrolarını da unutmamak gerek.

Erdoğan, bununla ‘‘Kendi kadromu yaratacağım, çünkü uzun kalacağım’’ mesajı veriyor.

BUSH'UN BAĞDAT KUŞATMASI GİBİ

O kadar da kararlı ki, AKP'ye yakın olduklarını hissettiren veya gösteren kızaktaki pek çok eski bürokratın beklentisini bile boşa çıkarıyor.

AKP iktidarına kadar önemli bir makamda oturan, bugünlerde ‘‘kızağa’’ çekilmiş bir bürokrat tabloyu şöyle tasvir ediyor:

‘‘Herkesin dikkati Irak üzerine yoğunlaşmışken, Erdoğan bürokraside Bush'un Bağdat'ı kuşatması gibi müthiş bir yığınak yapıyor. Başbakan Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu tablonun siyesetle bürokrasinin eseri olduğuna inanıyor. Çareyi de yıkıp yeniden inşa etmekte arıyor. Yani Bush'un Irak'ı yerle bir edip yeniden inşası gibi bir şey.’’

İş dünyasının Erdoğan'ı tanıyan önemli bir ismi de bu bilgileri farklı bir açıdan şöyle teyit ediyor:

‘‘Turgut Özal da 1983'te Erdoğan gibi bir başlangıç yaptı. Ancak bilgisi ve bürokraside çok güçlü bir egemenliği vardı. Özal bile, bu gücüne rağmen bürokrasinin tutuculuğunu aşamadı. Anlaşılan Erdoğan, bu tutuculuğu aşmaya bakıyor. Bu amaçla da farklı bir yol izliyor.’’

‘Kızaktaki’
bir başka bürokrat da, operasyonun, yıllarca devlette uzmanlıktan öteye geçemeyen AKP'ye yakın isimlerin hazırladığı raporlara göre yürütüldüğünü belirterek, bunun sağlıklı olmadığını savunuyor:

‘‘Bu arkadaşlar, üst düzey deneyimleri olmadığı için hata yapıyor. Bugün hataları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dönüyor. Ama yarın yargıdan, çığ gibi yürütmeyi durdurma, iptal kararları çıktığında ne yapacaklar? Çünkü, Sezer, yargı kararı ile dönenlerin yeniden görevden alınmasına geçit vermeyecek. Bence Ramsfeld'i dinleyen Bush gibi, Erdoğan da bu uzmanlar yüzünden bir bataklığa sürüklenecek ve içinden çıkmak çok zor olacak.’’

Aynı bürokrat, sözlerini ‘‘Çünkü, göreceksiniz o zaman yasaları değiştirmeyi deneyerek zorlama yapacaklar, böylece gerginlik çıkacak’’ iddiasıyla tamamlıyor.

TATLI İHALESİNE DE MÜDAHALE

Bu arada, bürokrasinin tepe noktalarının bizzat Erdoğan'ın öneri ve onayının ardından doldurulduğu herkesçe malum.

İl düzeyindeki atamalarda ise milletvekilleri de devreye giriyor.

Onlar sayesinde düne kadar bir unvanı olmayan mühendis, doktor ve uzmanlar birden il düzeyinde tepe noktalara atanıyor.

Taze milletvekillerinin çoğu bu işten çok da memnun kalıyor.

Böylece, Ankara'ya komşu bir ilde olduğu gibi, bir hastanenin açtığı tatlı ihalesine bile müdahale etme olanağı buluyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları