Bankayayatırılan aidatta iki ince nokta

APARTMAN aidatlarının ya da kooperatif aidatlarının bankaya yatırılması halinde, bu aidatlara ait faiz gelirleri ile ilgili iki önemli nokta var.

Bunlardan birincisi, faiz ödemeleri nedeniyle ‘‘bankanın stopaj yapıp yapmayacağı’’ ikincisi ise banka mevduat faizlerinin, apartman yönetimi ya da kooperatif tarafından ‘‘yıllık beyanname’’ ile beyana tabi olup olmadığına ilişkin. Ayrıntılı olarak, Yaklaşım Dergisi'nin Mart 2003 sayısında açıklanan aidatlarla ilgili vergi sorunu, kısaca aşağıdaki gibi.

STOPAJ (VERGİ KESİNTİSİ) YOK

Apartmanlardaki konutlara verilen hizmetler ile ortak giderlerin karşılanması amacıyla, malik ya da kiracılardan gider karşılığı aidat, avans ve benzeri adlar altında toplanan paraların yatırılması suretiyle, apartman yönetimi tarafından bankalarda açılmış mevduat hesaplarına;

Yürütülen faizler ya da

Bu paraların repoda değerlendirilmesi, suretiyle sağlanan gelirler, stopaja (gelir vergisi kesintisine) tabi değildir.

Ancak, bu hesapların apartman yöneticisi ya da bir başka gerçek kişi adına açılmış olması halinde, faiz ve repo gelirinden, stopaj yapılması gerekiyor. (Maliye Bakanlığı Özelgesi 1.9.1999 Tarih ve 4006-399/22000 sayılı Bkz. Şükrü KIZILOT, Danıştay Kararları ve Özelgeler, Yaklaşım Yayınları, Cilt : 5, s. 26-27).

Yukarıda apartman yönetimi ile ilgili olarak yapılan açıklamalar, kurumlar vergisi mükellefi olmayan başka bir anlatımla kurumlar vergisinden muaf ‘‘kooperatifler’’ yönünden de geçerlidir. Kurumlar vergisinden muaf olan kooperatiflerin, bankalarda bulunan paralarından elde ettikleri faizleri ortaklarına dağıtmayıp sadece kooperatif amaçlarına harcamaları halinde, kooperatife banka mevduat hesapları nedeniyle ödenen faizlerden stopaj yapılmayacaktır (Kurumlar Vergisi İç Genelgesi Sıra No : 1989/3).

BEYANNAME DE YOK

Apartmanın ortak giderlerini ve bazı hizmetleri karşılamak amacıyla bankaya yatırılan aidat ve avanslar için bankaca tahakkuk eden faizlerin, apartman yönetimi tarafından yıllık beyanname ile bildirilmesi gerekmez.

Kurumlar Vergisinden muaf bulunan kooperatiflerin de, banka mevduat faizi olarak tahsil ettikleri, stopaja tabi olmayan gelirlerini, kurumlar vergisi de, beyannamesi ile beyan etmelerine gerek yoktur (KVK İç Genelgesi 1989/3).

VERGİ MÜKELLEFİ KOOPERATİF

Kurumlar vergisi muafiyet koşullarını taşımayan kooperatiflerin, elde edecekleri mevduat faizleri, stopaja (vergi kesintisine) tabi tutulacak. Vergi kesintisine tabi tutulacak olan bu faizler, kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilecek.

Bu durumda, hesaplanan kurumlar vergisinden, daha önce banka tarafından yapılan stopaj mahsup edilecek, kalan kısım da Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında üç taksitte ödenecek.
Yazarın Tüm Yazıları