İnanılmaz hatalar

Güncelleme Tarihi:

İnanılmaz hatalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2001 02:05

Üzeyir Garih cinayeti, polisin inanılmaz hataları sonucu içinden çıkılmaz hale geldi. ‘Cinayetin aydınlanması neden bu kadar uzadı?’ sorusunu yönelttiğimiz bir uzman, polisin yaptığı inanılmaz hatalara dikkatimizi çekti. İşte, adının açıklanmasını istemeyen bir polis müdürünün ağzından hatalar zinciri:

  • O gün yıkadılar

    Polis, her cinayette kullanması gereken güvenlik şeridini, Üzeyir Garih cinayetinde, panik ve telaş nedeniyle kullanmadı. Cinayetin ilk günü, çok önemli delillerin bulunabileceği cinayet yeri, yüzlerce meraklı ve çevre güvenliği alan polis tarafından çiğnendi. Aynı gün, delillerin toplandığı kanaatine varılıp, Üzeyir Garih'in kan izleri yıkandı. Bu işlemden sonra, cinayet yeri ziyarete açıldı. Binlerce kişi akın etti.

  • Bir de belediye süpürdü

    Garih'in öldürüldüğü Mareşal Fevzi Çakmak'ın mezarının önü, dün Eyüp Belediyesi temizlik işçileri tarafından süpürüldü. Güvenlik şeridi çekilmediği için cinayetin ilk gününden itibaren çiğnenen son deliller, süpürgelerin önünde yok olup gitti. Mezarlığın çevresi tertemiz oldu.

  • Delil fiyaskosu

    Olay yeri inceleme uzmanı olmayan polisler tarafından arandı. Ellerinde joplarla çalı diplerini karıştıran, tüm bölgeyi çiğneyen polislerin araştırması fiyaskoyla sonuçlandı.

  • Çuval rezaleti

    Cinayetin ikinci gününde, 200 polisle yapılan acemi aramanın sonunda, Üzeyir Garih'in cesedinin üzerine örtülen çuval, delil olarak değerlendirildi. Üzerindeki kan izleri ‘‘Allah’’ yazına benzetildi.

  • Panik, curcuna

    Katili bir an önce bulma baskısıyla ilgili ilgisiz her birim, kendi başına araştırma yapıp, operasyon düzenleyince, emniyette tam bir curcuna yaşandı.

  • Çocukla uğraştılar

    Paldır küldür gözaltına alınan 13 yaşındaki Fuat N'nin adı, üst düzey emniyet müdürlerine ulaşmadan basına sızdırıldı. Fuat N. şubeye getirilmeden, ‘‘Cinayetin 1 numaralı zanlısı Deli Fuat yakalandı’’ haberi televizyonlarda yayınlanmaya başladı.

  • 2 gün boşa gitti

    Cinayetin işlendiği cumartesi ve pazar günü emniyette yaşanan curcuna, ancak üçüncü gün bir düzene sokuldu. Fuat N. olayı da fos çıkınca, en kritik iki gün boşuna harcanmış oldu.

  • Sokakta zayıflar

    Son yıllarda terör konusunda uzmanlaşan, aşırı dinci ve sol örgütlere soluk aldırmayan polisin istihbarat birimlerinin, sokaktaki adi olaylar konusunda ne kadar zayıf kaldığı ortaya çıktı.

  • Ellerinden kaçırdılar

    Yermez'i, kışladan almayı bile beceremediler. Kaçacağı ihtimalini gözönünde tutup, kışla çevresinde güvenlik önlemi almadılar. En azından, kışladan uzaklaşma istikametindeki yolları tutmadılar. Katil zanlısını avuçlarından kaçırdılar.

  • Acemice sorguladılar

    TGRT, polisin üç gün sorguladığı otopark kahyası Ayhan Yıldız'dan çok daha önemli bilgiler almayı başardı. Yıldız televizyonda konuşunca inanılmaz gerçekler ortaya çıktı. Yener Yermez'in sevgilisi yakalandı. Ayhan Yıldız televizyonda, polisin kendisine, daha önce şoför zanettiği Üzeyir Garih'in resmini bile göstermediklerini, sadece Fuat N. hakkında sorguladıklarını söyledi.


  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!