Etik liderliğe aykırı

Güncelleme Tarihi:

Etik liderliğe aykırı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Uşak’ın Sivaslı İlçesi’nden Erzurum’un Oltu İlçesi’ne tayin olan Kaymakam Sedat Yıldırım’a dansözlü rakılı veda gecesi, Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından, “Etik liderlik görevlerine aykırı” bulundu.

Haberin Devamı

KAYMAKAM'IN OLAYLI VEDA PARTİSİNDEN FOTOĞRAFLAR

KAMU Görevlileri Etik Kurulu, eski Oltu Kaymakamı Sedat Yıldırım’ın havuzlu-dansözlü veda partisini etik davranış ilkelerine aykırı buldu. Kararda, halen Şanlıurfa Vali Yardımcısı olan Yıldırım’ın bu davranışının, “etik liderlik görevleriyle bağdaşmadığı” belirtildi. Kurul’un, Yıldırım’ın, Uşak’ın Sivaslı İlçesi’nden Erzurum’un Oltu İlçesi’ne tayini nedeniyle 7 Ağustos’ta Sivaslı Belediye Düğün Salonu ile bir gazinodaki veda gecesiyle ilgili kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda özetle şöyle dendi:

Karşı oy verdi

“Veda eğlencesine katılan Kaymakam’ın birkaç kişi tarafından omuza alınarak içi su dolu havuza atıldığı, kendisinin buna itiraz etmediği, daha sonra ıslanmış elbiselerini değiştirip şort giyerek havuza girdiği ve sonrasında havuz kıyafetiyle dansözler ve misafirlerle fotoğraf çektirdiği Kaymakamlıkça verilen CD kayıtlarından açıkça saptanmıştır. Kaymakam Yıldırım, gerek veda yemeğinde gerek eğlence programında, görevi başında kamu görevlisidir ve sorumlulukları devam etmektedir. Kaymakamın bu tutumu, görevinin gerektirdiği itibar ve güveni sarsıcı niteliktedir; kaymakamda bulunması gereken etik liderlik görevleriyle de bağdaşmamaktadır. Bu durumun halkın kamu yönetimine olan güven duygusunu sarsacağı açıktır.” Kararda, Kaymakam’a çeşitli hediyeler verildiği ve bunun da etik olmadığı belirtildi. Ancak Üye Selçuk Hondu bu konuda karşı oy kullanarak, “Eşyanın verildiği sırada kaymakamın ataması yapılmış ve görev yaptığı Sivaslı İlçesi’yle çıkar çatışması yaratacak ilişkisi de kalmamıştır” dedi. Yıldırım savunmasında, veda gecesinin kendisini seven yöre halkı ve arkadaşları tarafından düzenlendiğini, kendisinin planlamadığını söylemişti.

Yaptırımı, teşhir

Bu kararın tek yaptırımı “kamuoyuna teşhir.” Kurul’un cezai ya da idari yaptırım yetkisi yok. Ancak Etik Kurul kaynakları, “İdare isterse yaptırım uygulayabilir” diyerek şu bilgiyi verdiler: “Örneğin, çocuklarını erken emeklilik için sigortalı gösterdiğinden etik dışı davrandığına karar verdiğimiz Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eski Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, bakanlığının da isteğiyle görevinden ayrıldı. Biz, bu kaymakamla ilgili kararı İçişleri Bakanlığı’na da gönderiyoruz. Bakanlık isterse hakkında yaptırım uygulayabilir.”

İşte o kuruldaki 11 kişi

 Prof. Dr. Bilal Eryılmaz (Kamu Etik Kurulu Başkanı, Sakarya Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı.)
 Prof. Dr. Salih Aynural (Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi.)
 Teoman Ünüsan (Eski İçişleri Bakanı ve Müsteşarı.)
 Talip Kaban (Eski Erzincan Belediye Başkanı ve eski AK Parti milletvekili.)
 Dr. E. Aydın Özkul (Emekli Yargıtay üyesi.)
 Erdoğan Kesim (Emekli Sayıştay üyesi.)
 Selçuk Hondu (Emekli Danıştay üyesi.)
 Metin İlyas Aksoy (Eski Vali, eski İçişleri Bakanlığı Müsteşarı.)
 Muharrem Göktayoğlu (Eski Vali.)
 Filiç Dinçmen (Emekli Büyükelçi.)
 Gülsüm Azeri (Özel sektör temsilcisi, Şişe Cam yöneticisi.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!