5. Ulusal Yayın Kongresi bugün Ankara’da başlıyor

ULUSAL Yayın Kongresi, bu sabah Crowne Plaza Ankara Otel’de düzenlenecek. Kongre Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Kenan Kocatürk’ün konuşmalarıyla açılacak.

Haberin Devamı

4-5 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Ulusal Yayın Kongresi’nde yayıncılığımızın durumu, sorunları, çözüm önerileri çeşitli komisyonlarda tartışılacak. Önemli tartışma başlıklarından ikisi şöyle:

Birincisi, yayıncılıkta devletin rolü; ikincisi, Türk kültür ve edebiyatının dışarı açılımı. Düşünce özgürlüğü ile telif hakları da kongrenin ana maddelerinden biri. Açılıştan sonra ilk oturumu Aytekin Yılmaz yönetecek. Konuşmacılar, Elif Şafak, Doğan Hızlan, Münir Üstün, Ümit Yaşar Gözüm.

YAYIN KONGRELERİNİN TARİHÇESİ

I. TÜRK Neşriyat Kongresi ve I. Maarif Şûrası 1-2 Mayıs 1939, II. Türk Yayın Kongresi 24-27 Ocak 1975, III. Yayın Kongresi ve Telif Hakları Kurultayı 11-13 Haziran 1991, IV. Ulusal Yayın Kongresi 16-19 Aralık 1998 tarihlerinde düzenlenmişti. V. Ulusal Yayın Kongresi ise 4-5 Aralık 2009 tarihinde düzenleniyor.

Haberin Devamı

İlki 1939’da düzenlenen ve uzun aralıklar ile 1975, 1991 ve son olarak da dördüncüsü 1998 yılında yapılan ulusal yayın kongrelerinde ele alınan konuları genelde kamu kuruluşlarının belirlemesi, sivil toplum örgütlerine gerek oluşumda gerekse içerik çalışmalarında yeterince yer verilmemesi en büyük eleştiri konusu olmuştu. Ancak, ilkinden 70 yıl sonra düzenlenen 5. Ulusal Yayın Kongresi’nde alışılmışın ötesinde bir konsept ve yöntem izlenerek, yayıncı, yazar, çevirmen, telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve meslek örgütü yöneticileriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan birer temsilciyle sınırlanan Ulusal Yürütme Komitesi’nin yapısı, devletin sivil toplum ve özel sektör ile işbirliğine verdiği önemi yansıtıyor.

“Kongrede ele alınacak konuların başında yayıncılık sektörünün yapısı, Türkiye’de ve dünyada içinde bulunduğu durum ve diğer sektörlerle ilişkisi gelmektedir. Yayıncılık sektörünü reel sektörün parçası olarak gören bir anlayışla çalışmalarını yürüten Ulusal Yürütme Komitesi bu çerçevede yayınevlerinin KOBİ statüsüne alınmasına, KOSGEB olanaklarından yararlandırılması için gerekli yasal değişikliklerin yapılmasına büyük önem vermektedir.”

Haberin Devamı

TARTIŞILACAK KONULAR

SEKTÖREL Yapı, Yayımlama Özgürlüğü ve Fikri Haklar, Yayıncılıkta Devletin Rolü ve Devlet Yayıncılığı, Çocuk ve Gençlik Kitapları Yayıncılığı, Eğitim Yayıncılığı, Akademik-Üniversite Yayıncılığı, Süreli Yayınlar, Kitapçılık, Dağıtımcılık, Satış ve Pazarlama, Kütüphaneler ve Derleme Sorunları, Yayıncılığın Dünyaya Açılımı, AB ve Uyum, Çeviri Politikaları gibi ana başlıkların ele alınacağı kongrede, bu başlıklar altında özellikle:

Sektörün acil sorunları olarak gördüğü korsan yayıncılık, bilhassa akademik yayınların yasadışı şekilde yaygın olarak fotokopiyle kitap olarak çoğaltımları, promosyon kitap dağıtımı ve bandrol uygulaması gibi konularda etkili çözüm önerileri gündeme getirilecek. Ayrıca teknolojinin yayıncılık sektörüne etkisi de bütün boyutlarıyla ele alınacak; dijital yayıncılık, dijital eğitim yöntemleri gibi uygulamaların dünyada geldiği nokta ve sunduğu fırsatlar değerlendirilecek; Türk yayın sektörünün teknolojik gelişmelere uyum sağlama kapasitesi gözlemlenerek yetersiz kalındığı görülen hususlarda alınması gereken önlemler de ele alınacak.

Haberin Devamı


* * *


ULUSAL Yayın Kongresi
’nde konuşulanların uygulamaya konulması umudumuzdur.

Yazarın Tüm Yazıları