Barajı aştılar

YILLARDIR Beşiktaş, ‘‘Eledim’’ dediği maçlarda yediği inanılmaz gollerle elenen bir takım. Yani Avrupa Kupaları'nda acıların takımı.

Bakın, futbolda bir numaralı emir, önce gol yemeyeceksindir. Sonra da gol atacaksın. Siz bakmayın ‘‘Hücum, hücum’’ diyenlere. Siz hiç hücum bakanlığı gördünüz mü? Hep savunma bakanlığı vardır. Ama futbolda bu eşit olmalı. Yani ikisini de dengeli yapacaksın. Ne oldu, maçı 4-0'a getirmişsin, 80'nci dakikadan sonra hakem bitiş düdüğünü çalsın diye Allah'a dua ediyorsun.

Rakip iyi takım ve silahlarını da değişik kullanabiliyor. Adauto oyuna giriyor, bir gol atıyor, bir de penaltı yaptırıyor. Sen de ‘‘Sergen'i nasıl kullanırım’’ diye zorlanıyorsun. Tamam Sergen iyi oyuncu ama eğer fizik gücü yeterli değil ise sadece Türkiye'de bazı maçlarda işi kurtarabiliyorsun.

Takla atarlardı

Maçın yıldızı tartışmasız Pancu. Bakın Ahmet'e attırdığı dördüncü gole. Kaç metreden alıp rakibi eze eze götürüyor, gol yaptırıyor. Günümüz futbolunun karakteristik özelliği budur. Ahmet Dursun orta atıldığı zaman kafasıyla değil, elleriyle tutuyor. Prag'da 4 kafa topuna elinle vurma gayretine girdi, sonunda İnönü'de sarı kartı görerek emeline ulaştı.

Tayfur'da inanılmaz bir düşüş var. Dün gece yine takımını 10 kişi oynattı. Pancu 42'nci dakikada Beşiktaş'ın ilk golünü atana kadar, siyah beyazlılar anormal gergindiler. Statta bulunan 25 bin Beşiktaşlı'ya sorsanız, ‘‘2-0'a razı mısınız?’’ diye inanın hepsi takla atardı. Ama o maç gitti, 4-0 oldu. Beşiktaş'ın çok iyi olduğundan mı? Hayır, rakibin 10 dakikalık oyundan kopmasından kaynaklandı.

Bankolar belli

Siyah beyazlıların kadrosunda artık şu gözüküyor. Mesela Pancu'yu ancak ayağı kırılırsa oyundan alacaksın. Hatta imkanın var ise alçıya alıp devam ettireceksin. Bu Ahmet Yıldırım, Cordoba, Ronaldo, Zago, İbrahim Üzülmez için de geçerli. İlhan iki tane müthiş pozisyon yakaladı. Birini ilk yarı auta attı. Birini kaleciden kapıp direğe nişanladı. Bu golleri Elazığspor ve Göztepe maçında atarsan, hikaye. Önemli olan buralarda atman. Dünya Kupası'nda Senagal'e attığın tek golle dünya seni tanıdı.

Beşiktaş rakibi kolay geçmedi. Prag takımıyla arasındaki tek farkı 90 dakika boyunca onlara göre oyundan daha az düştüler. Artık bundan sonra rakibin kolayı, zoru kalmadı. Tahmin ediyorum Beşiktaş bundan böyle daha iyi futbol oynayacaktır. Çünkü dün gece siyah beyazlılar psikolojik ve tarihi eziklik barajını aştılar.


Ofsayt kararı doğru

Prag'ın attığı sayılmayan üçüncü golde top serbest vuruşu yapanın ayağından çıktığında, yardımcı hakem ofsayt bayrağını çekti. Ve o top gidip gol oldu. Aslında o bayrak kalkmasa da Cordoba golü yiyecekti. Eğer rakip oyunculardan biri veya bir kaçı kaleciyi ve defansı gelen toptan dolayı, topa veya rakibe doğru giderek rahatsız ediyorsa, yani aktif alana giriyorlarsa, pozisyon ofsayttır. Cordoba top karşıdan ilk ortalandığında, rakip futbolcular topa vurmadan gidip, yumruklamak veya tutmak istedi. Onun için de ileri çıktı ve top üstünden içeri girdi. Yani pozisyonda rakipleri onu rahatsız etti. Futbolda böyledir, bazen muhallebi yerken dişin kırılır.
Yazarın Tüm Yazıları