Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

ABD Güneydoğu'da bina, arazi ve depo kiralıyor

DEVLETİN en üst düzey bürokratlarından biri, birkaç gündür Habur'dan İskenderun'a kadar sınır boyunca incelemelerde bulundu. Dün Ankara'ya dönen bu bürokrat bazı bilgi, izlenim ve gözlemlerini bizimle paylaştı.

Bu çerçevede, halen İskenderun Limanı'nda, 400 Amerikan askeri ve modernizasyon anlaşması kapsamında getirilip limana indirilmiş olan askeri malzeme bulunuyor.

Liman açıklarında ise yüklü 5 gemi bekliyor. Bu gemilerle ilgili Türk otoritelerine henüz bir belge sunulmadığı için yükün niteliği bilinmiyor.

Gemilerin yanaşması, yük boşaltmasıyla ilgili belge sunma, yazışmalarda bulunma, imza atma, ödeme yapma gibi bütün işlemleri Türk makamları karşısında DELTA adlı bir ABD şirketi gerçekleştiriyor.

Bu şirket, askeri arazi araçları Hammer'ler ile ilgili olarak liman görevlilerine henüz bir başvuru yapmış değil, ama araçlar limana indirilmiş durumda.

TEZKERE SÜRESİ KADAR KABUL

İncirlik Askeri Üssü'ne havayoluyla gelen malzeme kabulleri devam ediyor. Örneğin bin adet seyyar tuvalet bu malzeme kategorisinden yalnızca biri.

Tuvaletlerle ilgili olarak Türk otoritelerinin muhatabı bir Türk şirketi: Tepe Grubu.

Burada şöyle bir ilginç durum var.

Tuvaletlerin geçici kabulü yapılmış bulunuyor. Tuvaletlerin geçici kabul süresi 6 ay. Hükümetin Meclis'e gönderdiği tezkeredeki süre ile aynı olması dikkat çekici.

Tuvaletlerin geçici kabul yoluyla getirilmesi, iş bittiktan sonra geri götürüleceği anlamına da geliyor.

Tuvaletlerin getirildiği yer ise Dubai.

Dubai'den dün bir uçak daha geldi. Bu kez indirilen kargo jeneratördü.

Bu iki malzeme Türkiye'den de sağlanabilirdi. Dubai seçimi, ABD ile bu emirlik arasında özel bir anlaşma bulunduğunun göstergesi kabul ediliyor.

Kritik bir bilgi de şu: Askeri mühimmat Gümrük Vergisi'nden muaf tutuluyor. Ancak, malzemenin ithalat kapsamında da mı, yoksa transit geçiş kapsamında mı görüleceği henüz belirlenmiş değil.

HEM DE PEŞİN PARA VERİYORLAR

ABD, hem tüzel hem de özel kişiler üzerinden Silopi, Cizre, Şırnak, Mardin, Adana ve Diyarbakır'da çok sayıda hangar, depo veboş dükkan kiraladı. Buraların depo olarak kullanılması bekleniyor. Kiralama işlemleri peşin para ve dolar üzerinden yapılıyor. Bu nedenle, bölgede inşaat halindekiler de dahil, depo olabilecek alanların kiraları hızlı yükseliyor.

ABD'liler, aynı bölgelerde, yine dolarla arazi kiralaması yoluna da gidiyor. Bu kiralama, Türkiye'ye gelecek olan ve lojistik destek amacıyla bölgede kalacak Amerikan askerlerin konuşlanmasıyla ilgili görülüyor.

Habur sınır kapısında son dönemde, ABD tarafından kaynaklanan bir hareketlilik olmadı. Buradaki tek askeri hareketlilik, Türk birliklerinin, Kuzey Irak'a, zaman zaman yaptığı giriş ve çıkışlardan ibaret.

ASKER UYARISI

Bu bürokratın gözlemlerinin yanı sıra, yakın zamana kadar bölgede önemli görevler üstlenmiş, eski bir komutan da Türkiye'ye gelecek olan Amerikan asker sayısının yüksekliği karşısında iki hassas uyarıda bulundu:

Türkiye'de kalacak olan ABD askeriyle ilgili bütün detaylar sözleşme kapsamına alınmalı. Bu sözleşme harfiyen ve tavizsiz uygulanmalı, keyfiliğe izin verilmemelidir.

Transit geçecek asker, Kuzey Irak'a en kısa sürede sevk edilmelidir.
Yazarın Tüm Yazıları