İtalya’da turistlere alışveriş parası

İTALYA'da, turistlere yönelik ilginç bir uygulama var. Özellikle Türkler'i yakından ilgilendiren bu uygulamaya göre; İtalya'da alışveriş yapan turistlere (AB üyesi ülkelerin vatandaşları hariç), satın aldıkları malların bedeli içinde yeralan KDV, aynı gün iade ediliyor.

Turistlerin çoğu da, hiç hesapta olmayan bu paraları aldıklarında, gidip tekrar alışveriş ediyorlar. Sonunda, bu işten hem turistler hem de İtalyanlar kárlı çıkıyor...

DİĞER ÜLKELER NASIL?

İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre, İspanya gibi AB üyesi ülkelerde turistlere yönelik KDV iade uygulaması şu şekilde:

AB Üyesi Ülkelerin Vatandaşları: Alışveriş yaparken mal bedeline dahil olan, KDV'yi ödüyor, ancak geri alamıyorlar.

AB Üyesi Olmayan Ülkelerin Vatandaşları: İngiltere, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde alışveriş yaparken, mal bedeline dahil olan KDV'yi ödüyorlar. Alışveriş yaptıkları mağazaya ‘‘Tax Free Form’’ diye adlandırılan ‘‘Value Added Tax (VAT) Refunded Form’’ yani KDV iade formunu düzenlettirip, imzalattırıyorlar. Ülkelerine dönerken, uçuş kartlarını almadan önce o ülkenin gümrük yetkilisine, aldıkları malları gösterip, KDV iade formunu damgalattırıp imzalattırıyorlar. Ardından, bilet ve pasaportlarını gösterip içeri girdiklerinde, kendilerine KDV iadesi nakit ya da kredi kartı hesabına havale şeklinde yapılıyor.

Türkiye'ye gelip alışveriş yapan turistlere yapılan uygulama da, yukarıdakinin benzeri...

İTALYA NE YAPIYOR?

İtalya, diğer Avrupa ülkelerinden farklı bir uygulama geliştirmiş. Örneğin, Milano'da alışveriş yapan bir Türk; Piazza Del Duoma meydanındaki ‘‘La Rinascente’’ mağazasının 7. katına çıkıp, KDV belgelerini gösteriyorlar.

İlgili memur, KDV belgelerini inceliyor ve yüzde 5 komisyon alıp, KDV'leri nakit olarak iade ediyor.

Paranın iadesinden önce, iade yapacağı kişinin banka kredi kartı numarasını da, ‘‘güvence’’ olarak alıyor.

İadeyi alan kişi, İtalya'dan çıkışta, gümrükte KDV iadesine konu malları gösterip, belgeleri damgalattırıp, ilgili kutuya atıyor. Olay da burada noktalanıyor.

İşte size İtalyanlar'ın pratiği...

Diğer ülkelerin ve Türkiye'nin, turist ülkeyi terk ettiğinde, havaalanında iade ettiği KDV'yi, turist ülkesini terk etmeden iade ediyor ve iade ettiği paranın da, tekrar ülkesinde harcanması için ortam yaratıyor. Hatta isteyene, ‘‘La Rinanscente’’ mağazasından alışveriş etmesi koşuluyla, yüzde 10 fazlasıyla ‘‘alışveriş çeki’’ veriyor.

Nasıl iyi mi?

Galiba, Maliye Bakanlığı'nın turistlere yönelik bu uygulama nedeniyle, İtalya'dan alacağı ders var...
Yazarın Tüm Yazıları