GeleceÄŸin liderliÄŸi; liderliÄŸin geleceÄŸi

Salı günü örümcek ve denizyıldızı modellerinden bahsetmiştim. Bugün de aynı konuya devam edeceğim.

Haberin Devamı

Yeni dünya düzeninde ve çalışma sisteminde denizyıldızları ile örümcekler karşı karşıya geldiği zaman, denizyıldızları genelde kazanan taraf oluyor/olacak.

 

DENİZYILDIZINI ÖRÜMCEĞE DÖNÜŞTÜRMEK

 

Örümcek gibi işleyen Cortes ve Pizarro, örümcek gibi işleyen İnka ve Aztek Krallıklarını ele geçirdi ama denizyıldızı gibi işleyen Kızılderili’lerin karşısında başarısız oldu.

 

Denizyıldızı ile savaşmak için ya denizyıldızı olmak ya da denizyıldızını örümceğe dönüştürmek gerekiyor. İkisinin de örnekleri var.

 

Haberin Devamı

Amerikalı’lar ikinci yolu seçti. Kızılderili’ler karşısında başarısız olan Amerikalı’lar çareyi Kızılderili’leri örümceğe dönüştürmekte buldu. Onlara arazi ve inek vererek, onları yerleşik hayata geçirdi.

 

Yerleşik hayata geçen Kızılderili’ler yapılanmaya, arazi paylaşmaya, kurullar kurmaya başladı. Hiyerarşi oluştu. Yani denizyıldızı örümcek oldu.

 

Amerikalı’lar da örümcek ile daha kolay savaştı.

 

DENİZYILDIZLARINA KARŞI ÖRÜMCEK

 

El Kaide de denizyıldızı gibi çalışıyor. Bir liderleri var, ama liderin görevi idare etmek değil, örgütün denizyıldızı gibi çalışmasını sağlamak.

 

Örümcek gibi örgütlenmiş ordular onlar ile etkili bir şekilde savaşamıyor. O zaman ya onları örümceğe dönüştürmek gerekiyor ya da denizyıldızı gibi savaşmak.

 

Bazı ülkeler ikincisini yapıyor.  Denizyıldızı şeklinde örgütlenen askeri güçler El Kaide’ye ya karşı başarı sağlamakta.

 

DENÄ°ZYILDIZI OLMAK

 

Haberin Devamı

Tamamen denizyıldızı olmak mümkün olmayabilir ama karma örgütler var. Yani belirli fonksiyonlar denizyıldızı, belirli fonksiyonlar örümcek gibi.

 

Örümcek gibi örgütlenmiş olan IBM, denizyıldızı gibi çalışan Linux’a karşı başarı sağlayamayacağını anlayınca, hemen strateji değiştirdi. Savaşmayı bırakıp, işbirliği yapmaya başladı.

 

600 tane mühendisini Linux’a destek vermek ile görevlendirdi.ÂBöylece Linux’ daha da geliÅŸti ve IBM onunla baÄŸlantılı ürenler satmaya baÅŸladı.

 

 

CEMAATLER

 

Cemaatler de aslında denizyıldızı gibi çalışmakta. Küçük gruplar halinde. Baş var ama operasyona müdahale etmiyor. Her bölgede farklı gruplar hemen örgütleniyor.

 

Her şehirde cemaatler görebilirsiniz. Baş kim bilmezsiniz. Örümcekte kurallar varken, onlarda normlar var.

Haberin Devamı

 

LİDERLERİN YENİ GÖREVİ

 

Sonuç olarak artık liderlerin görevi baş olmak değil. İnsanların denizyıldızı gibi örgütlenmesini sağlamak ve sistem kurmak. Katalizör olmak.

 

Bu da dikte ve kural ile olmuyor. Normlar ve değerler ile oluyor. İnsanlar arasında değerlere bağlı sosyal ağlar kurarak oluyor. Sizin çalıştığınız kurum hangisine benziyor, siz karar verin.

 

Not:  Herkesin Cumhuriyet Bayramını kutlarım! Unutmayın, Atamızın liderliğinde denizyıldızı gibi çalışan birçok vatansever sayesinde Cumhuriyet kuruldu.

Yazarın Tüm Yazıları