Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Başbakanlık'taki ‘Özel oda’da Refahyol dönemine soruşturma yok

BAŞBAKANLIK'ta, bürokrasinin gözünü diktiği ‘‘iki özel oda’’ var.

Bunlardan birincisi; Başbakanlık'ta Müsteşar Fikret Üçcan'ın odasının bitişiğinde. Burada, tek kişilik hummalı bir çalışma var. Özel odaya bürokratlar çağrılıyor, sorular soruluyor, yanıtlar alınıyor.

Soruları soran kişi İbrahim Düzyol. Emeklilik yaşına yaklaşan Düzyol, Turgut Özal dönemine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı yaptı, bir süre sonra YÖK üyesi oldu. Uzun yıllardan beri de başbakanlık müşaviri kadrosu ile bürokrasi bağlantısını sürdürüyor.

Soru sordukları ise haklarında soruşturma açılan bürokrat veya memurlar.

ORAYA KADAR...

Düzyol, ‘‘muhakkik’’ sıfatı ve müfettiş yetkileriyle, yurtdışı seyahatleri başta olmak üzere, bazı işlemleri 5 yıl geriye dönük olarak soruşturuyor.

5 yıl geriye gidildiğinde ise Refahyol hükümeti ile karşılaşılıyor. Anlaşılıyor ki, Düzyol'un sınırları ‘‘oraya kadar’’ çizilmiş.

Ancak, bürokrasinin merak ettiği önemli bir konu var. Bu soruşturmalar için neden Başbakanlık Teftiş Kurulu değil de, tek kişilik, Teftiş Kurulu gibi çalışan bir müşavir kullanılıyor?

Yanıtı, ‘‘Teftiş Kurulu devre dışı bırakılıyor’’ diye vermek mümkün.

Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Oduncu, görevinin başında değil; rahatsızlığı nedeniyle izinli. ‘Kendisinin kalmak gibi bir direnci yok. Kurul yeniden dizayn edilerek devreye sokulabilir’’ deniyor.

Bu yola başvurulmamasının hukuki sonuç doğurabileceği, soruşturulanların Düzyol'a ifade vermeme hakkına da sahip oldukları belirtiliyor.

ASIL MÜSTEŞAR!

Başbakanlık'taki ikinci özel oda ise bürokrasideki atama kararlarının alandığı yer.

Bu odada, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı'na vekalet eden, merkez valisi Mustafa Çetin sık sık bir araya geliyor. Atamalar bu özel odadan geçiyor.

Mustafa Çetin'e ‘‘asıl müsteşar’’ gözüyle de bakılıyor. Bazı kaynaklara göre, Merkez Valiliği görevini bırakmak istemediğinden, bazılarına göre de ‘‘atama özürlü’’ olduğundan işini vekaleten yürütüyor. ‘‘Özür’’ de Başbakanlık Takip Kurulu raporlarından kaynaklanıyor. Raporlar da, dönemin İçişleri, şimdiki Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, Çetin hakkında soruşturma açtırdığını gösteriyor.

Bu durumuna rağmen, Çetin, atamalarda son derece yetkili ve etkili biri. O kadar yetkili ki, Müsteşar Yardımcısı vekili olmasına rağmen, Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, yurtdışına çıktığında vekalet de Çetin'e veriliyor. Üçcan, Davos'a gittiğinde de aynı şey oldu.

Çetin, bu dönemde birçok karara imza attı.

Ancak, bazı kararların unutulduğu, bunlarda Üçcan'ın imzasının bulunmasının tercih edilmediği, bu nedenle de geriye dönük olarak karar yazıldığı ve Çetin'in bunları imzaladığı ifade ediliyor. Yine de eski bir valinin teamül dışı bir uygulamaya imza atmasına olasılık verilmiyor!

Çünkü böyle bir durum, Başbakanlık Teftiş Kurulu gibi Üçcan'ın da zaman zaman devre dışı bırakıldığının göstergesi olur.
Yazarın Tüm Yazıları