Komşuda siyasi deprem

Güncelleme Tarihi:

Komşuda siyasi deprem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2009 00:00

Yunanistan’da dün yapılan genel seçimlerde, muhalefetteki sosyalist parti PASOK’un lideri Yorgo Papandreu yüzde 43 ile zafer kazandı. İki seçim kaybedip tam beş yıl sonra iktidara dönmeye hazırlanan Papandreu, tek parti hükümeti kuruyor.

Haberin Devamı

SEÇİM SONRASI COŞKU VE HÜZÜN

KARAMANLİS GİTTİ: Yolsuzluk ve ekonomik krizin sarstığı merkez sağcı Başbakan Karamanlis yüzde 35’e geriledi. “Sorumluluk benim” diyen Karamanlis parti başkanlığını bıraktı.  Bu hafta kurulacak yeni hükümet, Türkiye politikasını da yeniden belirleyecek.  

Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde, 100 gün içinde dar gelirlilere nefes aldırmayı, 3 milyar euro’luk bir teşvik paketi ile de durgun piyasayı canlandırmayı vaat eden PASOK oyların yüzde 43’ünü alarak 300 üyeli parlamentoda yaklaşık 160 sandalye ile tek başına iktidara geldi. 2007 seçimlerinde PASOK yüzde 38 oy almıştı.
Bazı bakanların adı karıştığı ekonomik skandallar, büyük orman yangınlarında devletin acizliği ve geçen yıl aralık ayında ülke çapındaki şiddet ve yağmalama olaylarına polisin seyirci kalmasına, ülkenin kötü ekonomik gidişatı da eklenince “iki yıl kemer sıkma”dan başka bir vaatte bulunamayan merkez sağcı Yeni Demokrasi partisi (ND) ancak yüzde 35 oranında kaldı ve yeni parlamentoda 92 milletvekili ile temsil edilecek. ND kurulduğu 1974 yılından bu yana en ağır yenilgisini aldı.
Komünist Partisi yüzde 7-8 oyla (20-22 milletvekili) , aşırı sağcı-milliyetçi LAOS (yüzde 5-6 (14-16 milletvekili) , Sol Koalisyon (SYRİZA) da yüzde 4-5 oyla (10-12 milletvekili) parlamentoya girdiler. Pasok taraftarları sandıkların kapandığı satt 19.00’da açıklanan sandıkbaşı anket sonuçlarını öğrenir öğrenmez sokaklara döküldüler. ND merkezinde ise matem havası esti.
Tek parti iktidarı
Yeni başbakan Papandreu’nun, bugün cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ı ziyaret ederek tek parti hükümetini kurma görevini alması bekleniyor. Kabine Çarşamba günü yemin edecek. Papandreu’nun dışişleri bakanlığı görevini de üstlenmesi ihtimali bulunuyor.

Haberin Devamı

Karamanlis parti başkanlığını bıraktı

SEÇİMDE ağır bir yenilgi alan Başbakan Kostas Karamanlis parti başkanlığından istifa etti. Gelecek ay partide olağanüstü kongreye gidileceğini ve aday olmayacağını belirten Karamanlis “Şu anda yapabileceğim sorumlu ve dürüst tek hareket var. Sorumluluk benim ve başkanlığı bırakıyorum” dedi.
Yunanistan’da 2 yılda ikinci kez sandık başına gidilmesi, 151 milletvekili gibi çok hassas bir çoğunluğa sahip olan Başbakan Karamanlis’in halk içinde popülerliğini hızla yitirmesinden kaynaklandı.
2007 seçimlerini yüzde 4 farkla kazanan 53 yaşındaki Karamanlis anketlerde yüzde 6-7 geriye düştü. Bu düşüşün nedenleri en az dört bakanın adının karıştığı ekonomik skandallar, büyük orman yangınlarında devletin acizliği, geçen yıl aralık ayında başta Atina olmak üzere ülkenin dört bir yanında çıkan şiddet olaylarında polisin seyirci kalması ve ekonominin iyice bozulmasıydı.

Haberin Devamı

Yorgaki’nin ilk icraatı Türkiye

YENİ başbakanın ilk dış politika icraatı, aralık ayındaki AB zirvesi olacak. PASOK lideri Yorgo Papandreu, Türkiye’nin müzakere sürecinin ve özellikle Kıbrıs Rum Kesimi gemilerine limanlarını açmama konusunun değerlendirileceği zirveye, “veto” hakkından ödün vermeden gideceğini vurguladı. Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Papandreu’yu, Başbakan Kostas Karamanlis’e tercih ediyor. Kıbrıs konusunda Ankara’yı düşündüren Papandreu, Ege anlaşmazlıkları konusunda ise, eğer dışişleri bakanı olduğu dönemdeki siyasetini sürdürürse, Türk-Yunan ilişkilerini yine ısıtabilir.

Torun da başbakanlık yolunda

YEDİ göbek siyasetçi olan Yorgo Papandreu’nun hem babası (Andreas), hem de dedesi (Yorgo) ülkenin eski başbakanlarından.
ABD’nin Minnesota eyaletinde doğan Papandreu, küçük yaşta ailesiyle Yunanistan’a döndü. Vietnam Savaşı sırasında yine ABD’de sosyoloji okudu. Yırtık blucini ve elinde gitarıyla tam bir “Rockçı” idi.
Babasının 1974 yılında kurduğu sosyalist PASOK partisi 1981 yılında seçimleri kazandığında ilk kez milletvekili seçildi.
1988-1989’da Milli Eğitim, 1994-1996’da Din İşleri, 1999-2004 döneminde ise Dışişleri Bakanlığı yapan Papandreu, Türkiye ile yakınlaşma sürecini başlattı. “Yorgaki” bugün de Sosyalist Enternasyonel’in başkanı...

Haberin Devamı

Beş yıl sonra sosyalistler

Sayılan ilk oylarda sosyalist muhalefet partisi PASOK’un, merkez sağdaki iktidar partisi Yeni Demokrasi’ye (ND) oranla açık farkla önde gittiği görüldü. PASOK’un 11 yıllık kesintisiz iktidarı, 2004’te son bulmuştu. 2007 seçimlerinde de hüsrana uğrayan Sosyalistler, beş yıl sonra merkez sağı yenmiş oldular.

Türk’ün oyu Türk’e

BATI Trakya’da çeşitli siyasi partilerden aday olan 14 Türk’ten 1 ile 3’ünün milletvekili seçilmesi bekleniyor. En güçlü adaylardan biri ND adayı Aysel Zeybek (üstte). Dünkü seçimlerde en yüksek oyu alan üç parti de Batı Trakya Türk azınlığına mensup adaylara listelerinde yer verdi. Batı Trakya Türkleri, oy kullanmak üzere Edirne’nin İpsala Sınır Kapısı’ndan önceki gün Yunanistan’a geçti. Keşan Batı Trakya Türkleri Derneği’nin İpsala Sınır Kapısı’na giden yolun  kenarındaki direklere, “Haydi Batı Trakya, Göster Kendini, Türk’ün Oyu Türk’e” yazan afişler asması dikkat çekti.

Haberin Devamı

3G: ÜÇÜNCÜ NESİL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!