Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı? Sanırım bu soruya kimse “evet” diye cevap vermez.

Hele hele usta elinden çıkmışsa sözü edilen profiterol, yeme de yanında yat. Öyle “usta eller” dediğimize bakmayın, profiterol yapmak çok zormuş gibi görünse de her işi yapmanın pratik bir yolu vardır. Ama nedendir bilinmez, hamur işlerinde usta kadınlar arasında bile hiç profiterol yapmamış olanlar çıkar. Belki de bu tatlının yapımının pek çok aşamadan oluşmasıdır sebep. Hamuru ayrı bir dikkat ister, hamurun içini dolduracak krema ayrı...

Profiterole bu kadar ürkek bakmamızın sebebi belki de bu isimle yeni tanışmış olmamızdır. Öyle çok uzun zamandır bilmiyoruz biz profiterolü. Kendini bize değişik bir isimle tanıştırdı ve biz çocukluk yıllarımız boyunca onu “istifade tatlısı” olarak tanıdık. Hatta hâlâ bazı yemek kitaplarında parantez içlerinde yazılır bu isim.

Öyle “ne alakası var” diyebileceğimiz bir durum da değil bu üstelik. “Profit” istifade demek. Ama işin aslı her iki sözcük de Türkçe değil ve kelimeyi tam olarak Türkçe’ye çevirecek olursak “yararlı toplar” gibi bir anlam çıkar.

Etimolojiyi bir tarafa bırakırsak, profiterol bir Fransız tatlısı. Yapımında hafif pişirilen bir hamur kullanılıyor. Yapılışı itibariyle bizim tulumba tatlısına benziyor ama tulumba tatlısında kullanılan un miktarı iki kat fazla. ıki tatlıyı da yemiş olanlar, aradaki tek farkın un miktarı olmadığını da bilirler. Profiterol hamurları yani pataşular fırında pişirilirken, tulumba tatlısı sıvıyağda kızartılıyor.

Küçücük ayrıntılarda ne büyük lezzet farklarının gizli olduğuna bakıp şaşırmamak mümkün değil sanırım.

Annemin erikli çiğden sarması

8 kişilik
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişme süresi: 35 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 500 gr. taze asma yaprağı
* 500 gr. yeşil erik
* 2 su bardağı pirinç
* 3 adet orta boy kuru soğan
* 2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay bardağı dolmalık üzüm
* Yarım demet dereotu
* 1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI
Asma yapraklarını yıkayıp süzün. Kaynayan tuzlu suda rengi sararıncaya kadar bekletip tekrar süzgece alın. Erikleri de yıkayıp süzün. Diğer taraftan, küp küp doğradığınız soğan ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı, dolmalık üzüm, ince kıyılmış dereotu ve tuzu ilave edin. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekinceye kadar, 8-10 dakika kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yaprakların sap kısımlarını koparıp parlak tarafları altta kalacak şekilde tezgaha dizin. Üzerlerine, hazırladığınız harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyduktan sonra, kenarlarını içe doğru katlayıp rulo yapın. 3-4 asma yaprağını tencerenin tabanını kaplayacak şekilde yayın. Üzerine 1 sıra erik dizip, hazırladığınız dolmalardan bir sıra yerleştirin. Bir sıra daha erik koyduktan sonra, tekrar dolma yayın. Erikler ve dolmalar bitinceye kadar aynı işlemi uygulayıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 3 su bardağı sıcak suyu aktararak üzerini bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 30-35 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları