Kart barışı 784.6 milyon lirada kaldı bankalar süreyi biraz daha uzattı

Güncelleme Tarihi:

Kart barışı 784.6 milyon lirada kaldı bankalar süreyi biraz daha uzattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2009 00:00

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) internet sitesinde yayınlanan verilere göre, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında Ağustos 2009 dönemi itibariyle protokol imzalanan kart sayısı 273 bin 166 adet, kişi sayısı 246 bin 586 ve borç tutarı 784 milyon 666 bin 768 lira oldu.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında 5915 sayılı Kanun ile 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na eklenen geçici 5’inci madde kapsamında 21 bankadan, Temmuz 2009 itibariyle derlenen verilere göre protokolü bozulan kart sayısı bin 832 adet, kişi sayısı bin 652 ve borç tutarı da 5 milyon 558 bin 987 lira olarak gerçekleşti.

3.1 milyar liralık borç

875 bin kişinin 3.1 milyar liralık icraya düşmüş kredi kartı borcu için yeniden yapılandırma öngören yasa, 7 Temmuz’da yürürlüğe girmiş ve başvurular için 60 günlük süre tanınmıştı. Bankalararası Kart Merkezi, son başvuru tarihini 4 Eylül olarak açıklamasına rağmen, süre 7 Eylül’e kadar uzatılmıştı. Bazı bankalar, Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı çağrıya uyarak kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması düzenlemesinden yararlanmak için 15 güne kadar ek süre verdi.

Ek süre veriliyor

Kredi kartlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasal süre dün tamamlandı ancak Bankalar Birliği, bazı bankaların borçlulara ek süre imkanı tanıdığını açıkladı. Bankalar Birliği’nin açıklamasında 15 güne kadar süre uzatımını ilan eden iki bankanın adı belirtilmedi. Finansbank ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, kart borçları yeniden yapılandırması için süreyi 11 Eylül’e kadar uzattığını duyurdu. Yapı Kredi Bankası da başvuru süresini kendi inisiyatifi çerçevesinde 30 Eylül Çarşamba gününe kadar uzattı. Diğer bankaların da başvuru süresini uzatması bekleniyor.

Süre uzatımının gerekçesi ise, kredi kartı borçlularının son birkaç günde yoğunlaşan ilgisine bağlanıyor. Yasal sürenin tamamlanmasından önceki günlerde talebin artması ve bankaların gönüllü olarak yeniden yapılandırma uygulamasına yasal engel olmaması nedeniyle sürenin uzadığı belirtiliyor.

Kartla tefecilik tehlikeli boyutlara ulaştı

ADANA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, kredi kartlarındaki üst limitlerin serbest piyasada komisyon karşılığında nakit paraya dönüştürülmesi yönteminin sosyal patlamalara yol açabilecek boyutlara ulaştığını ileri sürdü. Bankaların kent merkezlerinde kurdukları stantlarda yeterince teminat almadan gelişigüzel kredi kartı dağıttığını söyleyen Şaban Baş, bu durumun ekonomiyi yeni krize sürüklediğini savundu. Baş şunları söyledi: “Günümüzde vatandaşlarımızın nakit sıkıntıları maalesef kredi kartı tefeciliği denilebilecek sektörü yaratmış bulunuyor. Nakit paraya sıkışan vatandaş, kredi kartlarını bu işi meslek haline getiren ve çeşitli mesleklerin kisvesi altında faaliyet gösteren kişilere götürdüklerinde, buralardan nakit para alabilme uğruna alışveriş yapmış gibi gösterilmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!