Nüfus cüzdanını kaybetti, başına gelmedik kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Nüfus cüzdanını kaybetti, başına gelmedik kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 11:46

Konya’da bir eczanede çalışan 33 yaşındaki Adem Günay, nüfus cüzdanını kaybedince başına gelmeyen kalmadı.

Adem Günay’ın nüfus cüzdanı ile 3 GSM operatöründen birer faturalı hat çıkartıldı. Hatların yaklaşık bin TL’lik faturası ödenmedi. 2 ayrı bankadan adına kredi kartı alındı. Kredi kartlarından da yaklaşık 2 bin 500 TL harcama yapıldı. Çeşitli mağazalardan da bin 600 TL değerinde beyaz eşya ve cep telefonları alınarak senet imzalandı. Bütün bunlardan habersiz olan Adem Günay, faturalı bir GSM hattı almak istediği sırada durumu fark etti.

Günay, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından yapılan araştırmada Günay’in kimliğini bulan ve kullanan kişinin 25 yaşındaki S.P. olduğu belirlendi. Polis tarafından gözaltına alınan S.P. çıkartıldığı nöbetci mahkeme tarafından tutuklandı. Adem Günay’da rahat bir nefes aldı.

Eczacı kalfası Adem Günay, 1.5 yıl önce çalıştığı eczanenin işlemleri için bankaya gittiği sırada yolda nüfus cüzdanını düşürdü. Kimliğini kaybettiğinin farkına varmayan Günay, bir ay sonra kendi işlemleri için bankaya gittiğinde, banka çalışanının nüfus cüzdanını istemesi üzerine kimliğini kaybettiğini anladı. Ancak 2 yıl önce de kaybettiği kimliği, evde temizlik sırasında kanepenin arasında bulunan Günay, yine aynı şekilde evde düşmüş olabileceğini düşenerek kayıp ilanı vermedi.

ALACAKLILAR KAPIYA DAYANDI

Nüfus cüzdanını kaybettikten yaklaşık 2 ay sonra yenisini çıkartan Adem Günay, faturalı bir cep telefonu hattı almak için bir GSM şirketine müracat etti. Gerekli evrakları şirkete veren Günay, aldığı telefon hattının konuşmaya açılmaması üzerine yetkililerle görüştü. Diğer telefonuna ait borçlarını ödemediği için hattının açılmadığını duyan ve daha önce hiç faturalı hat sahibi olmayan Adem Günay, büyük şaşkınlık yaşadı. Yaptığı araştırma sonrası kendi adına 3 GSM operatöründen de birer faturalı telefon hattı çıkarıldığını ve yaklaşık bin TL’lik konuşma bedelinin ödenmediğini öğrendi. Günay, bu olayın nasıl gerçekleştiğini çözmeye çalışırken, bir süre sonra TC kimlik numarasından çalıştığı iş yeri ve ev adresine ulaşan 2 ayrı bankanın avukatı, yaklaşık 2 bin 500 TL tutarında kredi kartı borçlarının bulunduğunu bildirerek ödemesini istedi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Başına gelenlerin, nüfus cüzdanını kaybetmesinden kaynaklandığını anlayan Adem Günay, Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe yazarak, kaybolan nüfus cüzdanı ile kredi kartları ve cep telefonu hattı çıkarıldığını, mağdur durumda olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Savcılığı tarafından konu ile ilgili araştırma başlatıldı. Bu sırada Konya’daki bazı mağaza sahipleri de avukatları aracılığıyla kendisine ulaşarak, beyaz eşya ve cep telefonları senetleri bulunduğunu ve ödemediği taktirde haciz işlemlerinin uygulanacağını bildirdi.

SUÇLU YAKALANINCA RAHAT NEFES ALDI

Evine gelen ödeme emirleri ve arda arda arayan alacaklılar nedeniyle psikolojisi bozulan Adem Günay, adresini de değiştirmek zorunda kaldı. Nüfus cüzdanını kullandığı Günay adına yaklaşık 5 bin lira borç yapan S.P. ise, çalışmak için girdiği iş yerine verdiği açık senedin kullanılması üzerine yakalandı. Bunun üzerine rahat bir nefes alan Adem Günay şunları söyledi:

“Kimliğimi bulan kişi, nüfus cüzdanımı kullanarak ve imzamı taklit ederek, çalışmaya başladığı beyaz eşya satışı yapan işyerine açık senet vermiş. Bu işyeri aldığı senedi, işyerinin kaşesini basarak bir müşterisine vermiş. Senet üzerinde yazılan miktar da ödenmemiş. Bunun üzerine evime icra geldi. Ben de icrayı gönderen beyaz eşya mağazasının avukatları ile görüştüm. Senetlerin fotokopilerini alarak Cumhuriyet Savcılığı’na verdim. O sırada benim kimliğimi kullanan kişi de o işyerinden ayrılmış. Savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında benim kimliğimi kullanan kişi, 2009 Ocak ayında tespit edilerek yakalandı ve suçunu itiraf etti. Adının S.P. olduğunu öğrendiğim kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Olayla ilgili mahkememiz halen devam ediyor. Adıma açılan icra davaları ise sürüyor. Henüz hiçbir borcu ödemedim. Ama o şahıs yakalandıktan sonra rahat bir nefes aldım.”

NÜFUS CÜZDANIM EVDE

Yaşadıklarının kendisi için büyük bir ders olduğunu anlatan Adem Günay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ben artık nüfus cüzdanı taşımıyorum. Ehliyetimi yanımda bulunduruyorum. Ne olursa olsun evden çıkarmıyorum. Ama kaybedenlerin hemen gidip kayıp ilanı vermesi lazım. Böylece kendisini temize çıkarabilir. Yaşadığım bu olayladan dolayı büyük sıkıntılar çektim. Geceleri uykularım kaçtı. Her gün acaba nereden icra gelecek diye beklemeye başladım. Başka neler yapıldığını da bilmediğim için hep diken üstünde durdum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!