Kelebekler Kırmızı Liste’ye alınacak

Güncelleme Tarihi:

Kelebekler Kırmızı Liste’ye alınacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2009 00:59

KELEBEK türleri bakımından Avrupa’nın en zengin ülkesi olan Türkiye, nesli tükenmekte olan türlerin belirlenerek "Kırmızı Liste"ye alınmasını sağlayacak çalıştaya ev sahipliği yapacak.

Doğa Koruma Merkezi’nin (DKM) öncülüğünde yarın başlayacak çalıştay, 12 Ağustos’a kadar sürecek. ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde gerçekleştirilecek çalıştayın amacı nesli tehlike altındaki kelebek türlerinin belirlenerek, "Kırmızı Liste"ye alınması olacak.

DKM’den Ankara Hürriyet’e yapılan açıklamada Türkiye’nin 400’e yakın kelebek türüyle Avrupa’nın en zengin ülkesi olduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

Koruma için ulusal çalışma

"Doğal mirasımız olan kelebekler plansız kentleşme, yoğun tarım ve madencilik faaliyetleri gibi tehditlerle karşı karşıya. Avrupa Kelebekleri Koruma Birliği Türkiye Temsilcisi olan DKM, Türkiye’ nin tehlike altındaki kelebek türlerini Türkiye, Hollanda, ABD, Slovenya, Avusturya ve İngiltere’ den gelen bilim adamları ve uzmanlarla birlikte belirliyor.

Çalıştayın amacı nesli tehlike altındaki türlerin belirlenerek Kırmızı Liste’ ye alınmasıdır. Çalıştay sırasında Türkiye Kelebekleri konusunda şimdiye kadar yapılan tüm çalışmalar ve toplanan bilgiler bilgisayar analizleri ile değerlendirilecek ve uluslararası kategori ve ölçütler kullanılarak Kırmızı Liste oluşturulacaktır.

Çalıştay sonrasında, DKM Kırmızı Liste’ye giren kelebek türlerinin korunması için ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalar yapacaktır. Bu türler için yapılması gereken koruma çalışmalarını başlatmakta geç kalınırsa, gelecek nesiller bu türleri göremeyebilir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!