Miras, hibe ve hediyeye vergi avantajı

VERGİ kanunlarında yapılan son düzenlemelerle birlikte, başta hibe olmak üzere, miras ve hediyelerle ilgili bazı ‘‘vergi avantajları’’ ortaya çıktı.

Bu avantajlar, sırasıyla aşağıdaki gibi:

GELİR VERGİSİ AVANTAJI: Gelir Vergisi Kanunu'nda, miras ve hibe olayı ile ilgili iki önemli vergi avantajı var. Bunlardan biri gayrimenkul satışı, diğeri de hisse senedi satışı ile ilgili...

Normal koşullar altında, gayrimenkullerin satışında, ‘‘dört yıllık’’ bir süre var. Buna göre, bir gayrimenkul, edinme tarihinden itibaren dört yıl içinde elde çıkartılırsa, bundan doğan kazanç gelir vergisine tabi tutulur. Dört yıllık süre geçtikten sonra elden çıkartılmasından sağlanan kazanç ise, tutarı ne olursa olsun gelir vergisine tabi değil.

Ancak, gerek gayrimenkullerin gerekse hisse senetlerinin ‘‘ivazsız’’ yani miras ve hibe yoluyla edinilmesi halinde, elden çıkarma dört yıllık süre içinde gerçekleşse dahi, elden edilen kazanç gelir vergisine tabi tutulmuyor.

Buna göre örneğin; 2002 yılında miras kalan 50 milyar TL.'lik bir evin, 2003 yılında 200 milyar TL.'ye satılması halinde, bundan doğan kazanç gelir vergisine tabi tutulmayacak.

VERASET VERGİSİ AVANTAJI: Miras, hibe ve hediyelerle ilgili 'Veraset ve İntikal Vergisi Tarifesi' ve 'İstisna Tutarı' konusunda, bazı düzenlemeler yapıldı. Buna göre, 2003 yılı tarifesi aşağıdaki gibi.

Buna göre;

Ölüm halinde, mirasçılar yüzde 1'den başlayıp, yüzde 10'a kadar uzanan bir tarifeye göre ‘‘Veraset ve İntikal Vergisi’’ öderler. Bu oran uygulanırken, mirasçı ile muris (miras bırakan) arasındaki yakınlık derecesi gözönüne alınmaz.

Hibe ve hediyeler ile yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyeler; ikinci sütuna göre yani yüzde 10'dan başlayıp, yüzde 30'da sona eren oranlara göre vergilendirilirler.

Ana, baba, eş ve çocuklara yapılan bağışlar ve verilen hediyelerde, üçüncü sütuna göre yani yüzde 5'den başlayıp, yüzde 15'de sona eren tarifeye göre, vergilendirme yapılır. Bu vergilendirme sırasında, kardeşlerin ana, baba, eş ve çocuklar ile birlikte değerlendirilmemesi önemli bir aksaklık olarak göze çarpmaktadır.

İSTİSNA AVANTAJI: 1 Ocak 2003'den itibaren, Veraset ve İntikal Vergisi'nden müstesna tutulan miras hisseleri aşağıdaki gibi olacak.

a) Evlatlıklar dahil, çocuk, torun ve eşten herbirine isabet eden miras hisselerinde 52 milyar 991 milyon TL. (Çocuk ve torun bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 106 milyar 043 milyon TL.)

b) Hibe ve hediye şeklindeki intikaller ile para üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerde 1 milyar 224 milyon TL.

Veraset ve İntikal Vergisinden müstesna tutulur.

Miras yolu ile intikallerde, eş 52 milyar 991 milyon TL.'lik istisnadan yararlanırken, anne, baba ve kardeşin yararlandırılmayışı, önemli bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları