ATM farelerinin şifreleri

Güncelleme Tarihi:

ATM farelerinin şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 10:01

Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından 10 ilde gerçekleştirilen operasyonla ATM'lerden hırsızlık olayına karıştıkları iddia edilen 2'si kadın 16 kişi yakalandı.

Haberin Devamı

Son yıllarda ATM'lerden hırsızlık olayları ve girişimlerinin artması üzerine Adana Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı.Zanlıları takip ederek tüm çalışma detaylarını belirleyen ve suçüstü yapmak için çaba harcayan Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, Denizli'de 3 kişinin suçüstü yakalanmasının ardından operasyonu başlattı.

Adana'nın yanı sıra istanbul, Kocaeli, Mersin, Aydın, Hatay, Osmaniye, Düzce ve Gaziantep'te gerçekleştirilen operasyonlarda 2'si kadın 16 kişi gözaltına alındı.Gözaltına alınanlar arasında Adana Atlı Spor Kulübünün başkanı ve emekli hakim S. M'nin de bulunduğu öğrenildi. S.M'nin şebekeyle bağlantısı konusunda, soruşturmanın gizliliği dikkate alınarak bilgi verilmedi.

Zanlıların evlerinde yapılan aramada, hırsızlıkta kullandıkları malzemeler, telefonlar, çok sayıda SIM kart ve çeşitli evrak bulundu. Zanlıların, elde ettikleri gelirlerin bir bölümünü başkalarının adına gayrimenkul alarak değerlendirdikleri öğrenildi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 6 aydır polis takibinde oldukları için birçok girişimleri sonuçsuz kalan zanlıların, çok sayıda kişiye borçlandıkları ve mali sıkıntı nedeniyle kendi aralarında tartışmalar yaşadıkları da bildirildi.

Yapılan istihbarat ve teknik takip çalışmaları sonucu, ATM hırsızlarının profesyonelce çalıştıkları ve yakalanmamak için büyük çaba harcadıkları belirlendi.Eldiven giyip parmak izi bırakmamaya özen gösteren hırsızlık şebekesi üyelerinin, kasayı açmaya çalıştıkları sırada DNA testi yapılabilecek izmarit, su şişesi gibi izler bırakmamak için sigara kullanmadıkları ve su içmedikleri tespit edildi. Ayrıca, şebeke üyelerinin suç mahallinde saç örneği bırakmamak için de bere ve bone taktıkları öğrenildi.

Zanlıların, hırsızlıkta kullanmak üzere ses çıkartmayan özel matkabı yurt dışından getirdikleri tespit edildi. Ayrıca, kasayı kaynak makinesiyle açan hırsızların, paraların veya kendilerinin bu esnada yanma riskinin büyük olması nedeniyle özel eğitimli kişilerden yararlandıkları belirtildi.

Kaynakçılık konusunda uzmanlaşmış kişileri, çalıştıkları iş yerlerinden ayrılmaya ikna eden şebeke üyelerinin, para kasalarıyla ilgili bilgiyi ise ATM klimalarının bakımını yapan servisteki bir kişiden aldıkları belirlendi.Yaklaşık 6 ay süresince şebeke üyelerini takibe alan polis ekipleri, zanlıların bu süreçte çeşitli illerdeki 10 ATM'den hırsızlık girişimini engelledi.ŞİFRELİ DİYALOGLARTeknik takip yapılabileceği endişesiyle 15 ile 30 günde bir telefonlarını değiştiren şebeke üyelerinin, her hırsızlık olayında farklı bir hat ve telefon kullandıkları öğrenildi.

Haberin Devamı

Çete üyelerinin bütün bu önlemlere rağmen teknik takibe yakalanmaları olasılığına karşın aralarında şifreli konuştukları belirtildi. Zanlıların, ATM yerine, “araba” kelimesini kullandıkları tespit edildi.

Üstten açıp girecekleri ATM için “sunrooflu araba alacağız”, yakalanan çete üyeleri için “hastalandı, ameliyata aldılar” şifresi kullanan örgüt üyelerinin, güvenlik açısından zaafı bulunan, hırsızlık için müsait ATM'leri de “araba temiz, güzel. Hemen alabiliriz” diye anlattıkları belirlendi.SİNYALİ KESİP, KASAYI AÇIYORLARZanlıların, ATM'den hırsızlık yapmak için önce bankanın genel müdürlüğü ve güvenlik şirketine giden sinyal kablosunu kestikleri, daha sonra ATM'yi gören bir bölgede saklanarak, banka tarafından emniyet birimlerine sinyalin kesildiğinin belirtilmesinin ardından ATM'de kontrol yapan polis ekiplerinin, dış müdahale olmadığını bildirerek, makinenin arızalandığını kanaatiyle ayrılmasını bekledikleri tespit edildi.

Haberin Devamı

Zanlıların bu süreçte, otomobillerinin farlarına koydukları iki kamerayla çevreyi gözetledikleri, aracın içindeki LCD ekrandan polislerin gitmesini izleyip, 30 dakika ile 1 saatin ardından hırsızlık girişimine başladıkları belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!