Tekvadoda tarih yazdık

Güncelleme Tarihi:

Tekvadoda tarih yazdık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2009 11:03

10-14 Haziran 2009 tarihleri arasında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde yapılan 2009 WTF Dünya Kupası Tekvando Takımlar Şampiyonası ve 1. Para Tekvando Şampiyonası'nda Büyükler Erkek Milli Takımımız Dünya Şampiyonu oldu.

Erkek Milli Takımımızda 54 Kg'da Remzi Başakbuğday ve Hüseyin Özsoy, 62 Kg'da Köksal Durusoy ve Cem Uluğnuyan, 72 Kg'da Rıdvan Baygut ve Servet Tazegül, 82 Kg'da Bahri Tanrıkulu ve Ali Sarı, +82 Kg'da ise Soner Pınarcık ve Serdar Yüksel yer alırken, Bayan Milli Takımımızda ise 47 Kg'da Rukiye Yıldırım ve Kadriye Selimoğlu, 54 Kg'da Zeynep Kirez ve Sibel Yıldırım, 61 Kg'da Azize Tanrıkulu ve Burcu Altun, 68 Kg'da Sevcan Tokaç ve Nur Tatar, +68 Kg'da Furkan Asena Aydın ve Tuğba Abuş yer aldı.

Şampiyonanın finalinde İran'ı 3-2 yenen Büyük Erkekler Milli Takımımız Dünya Şampiyonu olurken, yarıfinalde Güney Kore'ye 3-2 yenilen Büyük Bayanlar Milli Takımımız ise Dünya üçüncülüğünü elde etti.

Bayanlarda Güney Kore şampiyon olurken Rusya ikinciliği elde etti.

30 ülkeden gelen sporcuların yarıştığı dünya kupasında ilk önce grup müsabakaları yapıldı. Gruplarında birinci olan 6 yakım ile en iyi 2 ikinci olarak toplam 8 takım yarıfinale kaldı.

GRUP MAÇLARI

Erkek Milli Takımımız grup maçlarının ilkinde Çin'i 5-0 (Bahri Tanrıkulu 2-1 Guo, Zhu - Soner Pınarcık 4-3 Xiaobo, Liu - Rıdvan Baygut 13-3 Yuheng, Sun - Cem Uluğnuyan 4-1 Shengpeng, Zhu - Remzi Başakbuğday 4-0 Du, Xiang) yendi.

Bayan Milli Takımımız ise ilk grup maçında İsveç'i 3-2 (Rukiye Yıldırım 18-0 May-Joy, Agren - Zeynep Kirez 7-2 Jennifer, Agren - Azize Tanrıkulu 2-4 Elin, Johansson - Sevcan Tokaç 2-4 Lie, Kylborn - Furkan Asena Aydın 8-0 Rachel, Wilson ) yendi.

Şampiyonanın ikinci gününde grup maçlarına devam edildi. Bayan ve Erkeklerde Meksika ile karşılaşan millilerimizde, Erkek Milli Takımımız 3-2 (Soner Pınarcık 6-10 Salvador, Perez - Ali Sarı 1-0 Jose Luis, Ramirez - Rıdvan Baygut 10-5 Uriel, Abigdor - Cem Uluğnuyan 6-13 Alfonso, Victoria - Remzi Başiakbuğday 3-1 Gerardo, Rodriguez), Bayan Milli Takımımız ise Meksika'yı 4-1 (Furkan Asena Aydın 4-0 Guadalupe, Ruiz - Nur Tatar 7-4 Maria Del Rosario, Espinoza - Burcu Altun Zenllacy 3-6 Nauli, Duenas - Zeynep Kirez 10-6 Rosa Emma, Reyna - Rukiye Yıldırım 14-6 bLaura, Rojo) yendi.

Üçüncü günde Erkek Takımımız grup liderliğini garantilerken, bayan takımımız Venezüella ile grup liderliği için karşılaştı. Bayan takımımız Venezüella'yı 4-1 (Asena Aydın 0-0 Teresa, Guevara Asena Aydın maçtan çekildi - Nur Tatar 4-2 Aura, Paez - Burcu Altun 7-0 Adanys, Cordero - Sibel Yıldırım 6-5 Miladys, Marino - Rukiye Yıldırım 9-0 Marilym, Perez) yendi. Erkek takımımız ise Avustralya katılmayınca hükmen 3-0 galip sayıldı. Bu sonuçlardan sonra Bayanlarda İspanya ve Erkeklerde ise Ürdün ile çeyrek finalde karşılaştık.

ÇEYREK FİNAL VE YARI FİNAL

Çeyrek finalde Erkeklerde Ürdün'ü 3-2 (Remzi Başakbuğday 3-2 Mohammad, Al-Bakhit Ürdün - Cem Uluğnuyan 8-3 Husam, Abualbawati Ürdün - Rıdvan Baygut 11-9 Mohammad, Abu Libdeh Ürdün - Bahri Tanrıkulu 0-0 Hassan, Nabil Ürdün (Bahri maçtan çekildi) - Soner Pınarcık 0-0 Mohammad, Imar Ürdün (Soner Maçtan çekildi)) yenerken, Bayan Takımımız İspanya'yı 4-1 (Furkan Asena Aydın Rosana, Simon Alamo Furkan Asena çekildi - Nur Tatar 3-2 Sandra, Lorenzo Rodelas - Burcu Altun 1-1 Estefania, Hernandez Garcia üstünlükle burcu maçı kazandı - Zeynep Kirez 4-2 Andrea, Rica Taboada - Rukiye Yıldırım 11-9 Elaia, Torrontegui Ronco) yenerek yarıfinale yükseldi.

Yarıfinalde Erkeklerde Azerbaycan'ı 3-2 (Remzi Başakbuğday 8-4 Zahid, Mammadov - Cem Uluğnuyan 0-0 Rovshan, Mammadov - Rıdvan Baygut 5-4 Ilkin, Shahbazov

Bahri Tanrıkulu 0-0 Ramin, Azizov - Soner Pınarcık 9-7 Tavakkul, Bayramov) yenerek finale adımızı yazdırdık. Finalde rakip İran.

Bayanlarda ise yarı finalde Kore'ye 3-2 (Rukiye Yıldırım 7-1 Yeon-Joo, Sim - Zeynep Kiraz 0-3 Eun-Suk, Jang - Burcu Altun 3-5 Na-Ri, Oh - Nur Tatar 0-0 Chae-Lin, Jin - Asena Aydın 1-5 Hye-Ri, Oh) yenildik ve dünya üçüncüsü olduk.

FİNAL

Erkeklerde finaldeydik ve Dünya Şampiyonluğu için tek engel İran taekwondo takımıydı. İran'ı 3-2 (Soner Pınarcık 3-2 Hossein, Tajik - Bahri Tanrıkulu 3-2 Kourosh, Rajoly - Servet Tazegül 4-7 Alireza, Nassrazadany - Cem Uluğnuyan 4-5 Reza Nadiren - Remzi Başakbuğday 11-3 Alireza, Shakoori Khi) yenen Türk Taekwondo Mlli Takımımız Dünya Şampiyonluğuna ulaştı.

Kore Bayanlarda olurken, Rusya ikinci Türkiye ve Fas üçüncü oldu.

ŞAMPİYONANIN İLK GÜNÜNDE MÜSABAKALARINA ÇIKAN PARA TEKVANDO MİLLİ TAKIMIMIZ DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

Para Tekvando Milli Takımımızda 80 Kg de Bayram Kayan finalde Azeri Aleksandr Polishuk'u 10-4 yenerek şampiyon olurken, bayanlar 67 Kg’da Gülsüm Çelik Finalde Fransız Laura Prescillia'ya yenilerek gümüş madalya ile yetindi.

68 Kg'da Yaşar Sami Gökbaba, + 84 Kg’da Uğur Yıldız ve 58 Kg'da Ahmet Orçun ise yarı finalde rakiplerine yenilerek bronz madalya kazandılar.

Para-Taekwondo müsabakalarına katılacak olan bir sporcu, WTF tarafından, vücudun üst ekstremitesinde herhangi bir uzvu bulunmayan sporcu olarak tanımlanmaktadır. Tüm Türkiye'de yapılan seçmeler sonucunda oluşturulan Para Taekwondo Milli Takımımız kaznadığı 1 Altın, 1 Gümüş ve 3 Bronz madalya ile 19 ülke arasında takım halinde üçüncülüğü elde etti.

ŞEHİTLİK ZİYARETİ

Öte yandan Ankara Vali Yardımcısı M. Fahri Aykırı, Türkiye Tekvando Federasyonu Başkan Vekili Ali Sağırkaya, tekvando erkek ve bayan Milli Takım sporcuları, Bakü'de bulunan Türk ve Azeri şehitliğini ziyaret etti ve saygı duruşunda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!