AKP’nin demiryolu projesi hazır mı?

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün İstanbul Sanayi Odası'nın konuğuydu.

Erdoğan, kendisini dinlemeye gelen sanayicilere güzel mesajlar verdi.

‘‘Yeter ki yatırım yapın, sizi sonuna kadar destekleyeceğiz’’ dedi.

Konuşmasına dünkü gazeteler oldukça geniş yer ayırdılar bu yüzden ayrıntılara girmeyeceğim, sadece sözünü ettiği demiryoluyla ilgili bir iki şeye değineceğim.

Bir kere Erdoğan'ın demiryolunu gündeme getirmesi son derece isabetli.

İtiraf ediyorum ki, trafik kazaları yolları kan gölüne çevirmeye devam ederken, 15 bin kilometrelik duble yol projesi tüylerimi ürpertiyor.

Düşünün ki, yılda 500 bin trafik kazası oluyor. Ölü sayısı 9 bin 500. Yaralı ise 140 bin.

Tesadüf bu ya, ben tam bu satırları yazarken, Ankaralı ilkokul öğrencisi Kaan Su Özdiker’in ‘‘Sayın Büyüklerim’’ diye başladığı e-postasında, ‘‘Trafik kazalarına son’’ diye bir kampanya başlattığını duyuruyor.

Küçük öğrencinin hazırladığı sunumdaki bilgilere göre, son 20 yılda Türkiye'de 55 milyon trafik kazası olmuş, 160 bin kişi ölmüş.

‘‘Biz çocuklar trafik kazalarında ölmek ya da sakat kalmak istemiyoruz’’ diyor.

Trafik öylesine büyük bir canavar ki çocuklar bile seferber olmuş.

İşte bu yüzden AKP Genel Başkanı demiryolu sözü verince rahatladım.

Tam iki yıldan beri Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin gerçekleşmesi için uğraşan TCDD Genel Müdürü Vedat Bilgin'i aradım.

Niyetim, AKP'nin demiryolu projesiyle ilgili bilgi almaktı.

Meğer, hızlı tren projesi için nasıl canla başla çalıştığına bizzat tanık olduğum Vedat Bilgin iki hafta önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından görevinden alınmış.

Görevden alındığını da tahmin edebileceğiniz gibi Resmi Gazete’den öğrenmiş.

Bir önceki koalisyon hükümeti sırasında TCDD Genel Müdürlüğü'ne üniversiteden atanan Vedat Bilgin yeniden üniversiteye dönmüş. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler'de öğretim görevlisi.

Bilgin'in söylediği şu: ‘‘Yeni karayolu yani duble yol planlaması fevkalade yanlış. Gereksiz masraf. Zira duble yolun maliyeti demiryolundan çok daha fazla.’’

Peki demiryoluyla ilgili yeni bir projeden haberdar mı?

Onbeş gün öncesine kadar TCDD başında olan Vedat Bilgin böyle bir projeden haberdar değil.

Yani anladığım kadarıyla Recep Tayyip Erdoğan'ın demiryolu sözü şimdilik havada.

İspanyol kredisiyle finanse edilecek Ankara-İstanbul hızlı tren projesi bu arada şubat ayında start alacakmış. İspanyollar krediyi üç dilimde vermeyi önermişler. Ancak Hazine'nin buna itirazı üzerine, İspanyollar bu kez krediyi bir defada vermek üzere yeni bir prosedür başlatmışlar.

Bir şey daha, Vedat Bilgin diyor ki, ‘‘Eğer AKP iktidarının parası varsa, Ankara-İstanbul'un ikinci etabını yapsınlar. Biz fizibilite çalışması yaptık 400 milyona gereksinim var.’’

Avrupa’nın en iddialı teknokenti İTÜ'de kuruluyor

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Vakfı'nın yayın organı İTÜ Dergisi karıştırırken gözüme ilişti.

Yazıyı İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer kaleme almış. İTÜ'nün 1996 yılından bu yana yürüttüğü ‘‘Teknokent’’ kurma girişimleri artık hayata geçiyormuş.

İTÜ Ayazağa Kampusu'nda ilk aşamada 80 hektar, ikinci aşamada 100 hektar arazi üzerine kurulacak olan Teknokent DPT ve Dünya Bankası tarafından destekleniyormuş.

10 bin araştırmacının yararlanabileceği ‘‘Teknokent’’te Ar-Ge merkezlerinin

dışında yeni teknoloji geliştirme merkezleri de olacakmış.

Gaziantep Zeugma için Kültür Bakanı'nı bekliyor

ZEUGMA için olumlu gelişmeler var.

Salı günkü ‘‘Kültür Bakanlığı ile Anteplileri Zeugma için işbirliğine çağırıyorum’’ yazısı oldukça ses getirdi.

Zeugma mozaiklerinin ve diğer eserlerin rahatça sergilenebileceği bir müzenin yapımı için destek mesajları yağdı. Meselá önemli restorasyon projelerine imza atmış olan Yapı Atölyesi Mimarlık Hizmetleri Şirketi'nin sahibi Altuğ Gürsoy, ülke çapında bir müze eksikliğine dikkat çekiyor ve ‘‘Gaziantep Müzesi için yapılacak bir işbirliğinde, hiçbir karşılık talep etmeksizin mimari tasarım ve projelerin hazırlanmasını üstlenebiliriz’’. Yani proje Kültür Bakanlığı'na herhangi bir paraya mal olmayacak.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer'in müzenin yapımı için TOBB'dan aldığı bir maddi destek sözü var.

O halde anladığım kadarıyla iş koordinasyona kalıyor.

Koçer bu koordinasyon meselesi için, ‘‘Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, Zeugma ile ilgili bütün tarafları, özellikle yerel dernek, kurumları bir toplantıya çağırsın’’ diyor. Böyle bir toplantının Gaziantep'te yapılması ise en uygunu. Dün yeniden görüştüğüm Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Alpay Pasinli, ilk fırsatta, Kültür Bakanı Hüseyin Çelik'i Gaziantep'e götürmeye söz veriyor.

Her şey hazır, sanıyorum artık top Kültür Bakanlığı'nda.
Yazarın Tüm Yazıları