Kredi kartıyla ayda ortalama 881 TL harcıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartıyla ayda ortalama 881 TL harcıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 16:22

Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) “Kart Monitör 2009 Araştırması” nda, Türkiye'de alışverişlerin yüzde 65'inin kartlarla yapıldığı ve kredi kartı ile aylık ortalama 881 TL harcandığı ortaya çıktı.

Banka ve kredi kartlarında davranış alışkanlıklarını belirlemek için 16 ilde yapılan araştırmada, gençlerin üniversite harçlarını, yetişkinlerini ise ev kiralarını kredi kartı ile ödemek istediği belirlendi.

Tüketicilerin, kredi kartlarında en beğendiği ve kullandığı özelliklerin başında ise taksit uygulaması gelirken, her 10 kart kullanıcısından yedisi puan topluyor ve bu puanları nakit olarak harcıyor. Kart kullanıcılarınının yüzde 92’sinin kredi kartlarının ülke ekonomisine olan katkısını onayladığı belirlenen araştırmada, yüzde 56’lik bir kesim, kredi kartların kayıt dışı ekonomi ile mücadelede en büyük silah olarak görüyor. “Kart Monitör 2009 Araştırması” sonuçlarının açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısına katılan Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal, kart faizlerinden kart ücretlerine kadar, kredi kartları sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Araştırmada, Türkiye’de 40 yılı deviren kredi kartlarını, güncel tutum ve alışkanlıkları belirlemek için hem kart kullanıcıları, hem de işyerleri açısından ele aldıklarını söyleyen Özinal, ödemede öncelikli tercihin kredi ve banka kartları olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre, aylık alışveriş tutarının yüzde 65’inin kartla yapıldığına dikkati çeken Özinal, “Bunun yanı sıra, kredi kartları ile aylık ortalama 881 TL harcadığımız görülüyor” dedi.

BKM’nin araştırmasına göre, en sık kullanılan kredi kartında tüketicilerin en beğendiği özellik, yüzde 50’lik yüksek bir oranla taksitlendirme özelliği olurken, yüzde 27 ile puan toplama özelliği olduğu belirtiliyor. Her 10 kart kullanıcısından 7’sinin alışverişlerinde puan topladığı ifade ediliyor.

KREDİ KARTI LİMİTİ BİN TL İLE SINIRLIYOR

Tüketicilerin cüzdanında ortalama 2.2 kredi kartı taşıdığı belirtenen araştırmaya göre, kredi kartları için yüzde 43’lük kesim, aylık bin TL limiti aşmayan kredi kartını tercih ederken, yüzde 74’ü ise limitinin en fazla yüzde 50’sini kullanıyor. Kredi kartı kullananların yüzde 80’I ise borcunun tamamını ödediği görülüyor. Araştırmaya göre, sadece yüzde 20’lik bir kesim, borcunun bir kısmını ödeyerek, kart kullanımının taksit, puan toplama, hızlı alışveriş gibi özelliklerinden faydalanıyor. Yapılan araştırmada, sorulan “kredi kartınız ile nerelerde ödeme yapmak istersiniz” sorusuna gençlerden ağırlıklı olarak üniversite harçları, yanıtı gelirken, yetişkin tüketicilerden “eve kirasını” cevabı verildi. Elektrik, telefon, doğalgaz, su faturaları, tekel ürünleri, ulaşım, pazar harcamalarında da kredi kartı kullanılması isteniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!