TBMM'de tansiyon yükseldi

Güncelleme Tarihi:

TBMMde tansiyon yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 20:18

TBMM Genel Kurulunda, AKP'nin grup önerisinin oylanması konusunda muhalefet milletvekilleri ile TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar ve iktidar milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

Haberin Devamı

TBMM'DE GERGİNLİK

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, “Mevsimlik tarım işçileri” ile ilgili grup önerisinin oylanmasının ardından, TBMM Başkanvekili Gülpınar, AKP'nin grup önerisine geçileceğini söyledi. Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Danışma Kurulunun toplanması için teklifte bulunmadığı” gerekçesiyle AKP'nin grup önerisinin oylanamayacağını savundu.

Hakkı Suha Okay, CHP, MHP ve DTP'nin Danışma Kurulunu toplantıya çağırdığını ve grup önerilerini sunduklarını söyledi. AKP'nin ise önerisini doğrudan Genel Kurula sunduğunu savunan Okay, bunun iç tüzüğe aykırı olduğunu kaydetti.

AKP'nin önerisini, “korsan öneri” olarak nitelendiren Okay, “Başkanlık divanının usule uygun olmayan bir evrakı okutmak istemesi de tüzüğe aykırı” diye konuştu.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, AKP'nin grup önerisinin tüzüğe aykırı olması nedeniyle değerlendirilemeyeceğini ifade etti. AKP'nin Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili tasarı konusundaki tutumunu da eleştiren Şandır, “Muhalefeti, basını susturarak görüş birliği sağlayamazsınız. 'Bu tasarıyı dayatma ile geçireceğiz' diyorsanız, o zaman iç tüzüğe uygun davranmak zorundasınız” dedi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de grup önerisinin bu şekilde oylanamayacağını, oylanması halinde iç tüzüğün ihlal edileceğini söyledi.

“BİZ TEKLİFTE BULUNDUK”

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, danışma kurulunun toplanması için hazırladıkları teklifi TBMM Başkanlığına sunduklarını, yalnızca bunun parti gruplarına iletilmemiş olabileceğini belirterek, iç tüzüğe aykırı hareket etmediklerini söyledi.

Bozdağ, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın gruplara gönderdiği yazıda, tekriri müzakere ile ilgili davetin de bulunduğunu, taleplerin iç tüzüğe uygun olduğunu ifade etti. Muhalefet milletvekilleri sıralara vurarak Bozdağ'ın konuşmasını kesmek istedi.

Bozdağ'ın konuşmasının ardından Başkanvekili Gülpınar, AKP'nin grup önerisinin iç tüzüğe uygun olduğu kanaatini sürdürdüğünü ifade etti. Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri, Başkanlık Divanının önüne gelerek Gülpınar'a tepki gösterdi. Gülpınar'la milletvekilleri arasında bir süre tartışma yaşandı.

Tartışmanın büyümemesi için Gülpınar'ı, Devlet Bakanı Faruk Çelik ile katip üyeler Yusuf Coşkun ve Murat Özkan Başkanlık Divanından içeriye götürdü.

Haberin Devamı

MAYIN GÖRÜŞMELERİNE YARIN DEVAM EDİLECEK

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısının görüşmelerine yarın devam edilecek.

Genel Kurulda, AK Parti'nin grup önerisinin oylanması konusunda muhalefet milletvekilleri ile TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar arasında yaşanan tartışmanın ardından, TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Başkanlık Divanının arkasında bulunan bölümde biraraya geldi.

Tartışma sırasında Başkanlık Divanı önüne gelen CHP'li milletvekilleri, görüşme sırasında da buradan ayrılmayarak, ayakta bekledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, grup başkanvekilleri Genel Kurul salonuna girdi. Birleşimi de TBMM Başkanvekili Gülpınar'ın yerine, Başkanvekili Nevzat Pakdil açtı.

Köksal Toptan da Genel Kurula girerek, bir süre AKP sıralarında oturduktan sonra salondan ayrıldı.

Pakdil, AKP'nin grup önerisini geri çektiğini, geri çektiği için de bu konuda yapılacak herhangi bir işlem kalmadığını açıkladı.

CHP'Lİ KORKMAZ'IN TEKLİFİ

Daha sonra, CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz'ın, “Banka Kartları ile Kredi Kartları Kanununa geçici bir madde eklenerek, borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin” doğrudan gündeme alınması önergesinin görüşülmesine geçildi.

Haberin Devamı

Önergesi üzerinde söz alan Korkmaz, teklifinin, kredi kartı borcu olan vatandaşlara ödeme kolaylığı sağladığını söyledi.

Kredi kartından dolayı icrada 1 milyon insanın bulunduğunu ifade eden Korkmaz, teklifinin kabul edilmesiyle, hem bankaların alacaklarını tahsil edebileceğini hem de vatandaşların mağduriyetinin giderileceğini, devletin de vergisini alabileceğini kaydetti.

CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok da işsizliğin arttığı bir dönemde, kredi kartı borçlarının daha da bir önem kazandığını ifade etti.

Görüşmelerin ardından, CHP'li Korkmaz'ın teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi reddedildi.

MAYINLI ARAZİNİN TEMİZLENMESİNE İLİŞKİN TASARI

Haberin Devamı

Daha sonra, görüşmeleri yarım kalan, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısının görüşmelerine geçildi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ile CHP'li milletvekilleri, tasarıya geçici bir madde eklenmesine ilişkin önerge verdi.

Genç, önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, AKP'nin grup önerisinin oylanmasıyla ilgili yaşanan tartışmayı anımsatarak, “TBMM böyle yönetilemez” dedi.

Sözkonusu tasarıya değinen Genç, AKP'li milletvekillerine, “Türkiye'nin arazisini birilerine peşkeş çekmek, size bir şey kazandırmaz. Aslında muhalefet sizin lehinize çalışıyor. Tasarı, bu şekliyle geçerse, yarın size, 'niye bu toprakları verdiniz?' diye sorarlar” dedi.

Muhalefet, Genç'in konuşmasının ardından yoklama istedi.

Yapılan oylamada yeter sayı bulunamayınca, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi, yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!