Chalk River nükleer reaktörü 3 ay kapalı

Güncelleme Tarihi:

Chalk River nükleer reaktörü 3 ay kapalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2009 09:46

Nükleer sızıntı nedeniyle kapatılan ve en az 1 ay kapalı kalacağı duyurulan Chalk River nükleer reaktörünün 3 ay sonra açılacağı açıklandı.

Kanada Atom Enerjisi Kurumundan (AECL) yapılan açıklamada, dünyada nükleer tıpta kullanılan medikal izotop ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan Chalk River nükleer reaktöründeki sızıntının giderilmesi için sürdürülen onarım çalışmalarının en az 3 ay süreceği kaydedildi.
Açıklamada, reaktörün duvarlarının ultrasonunun çekildiği ve sızıntının nedeninin bulunduğu belirtilerek, tedavilerinde medikal izotop kullanılan Kanada'daki hastaların bu ihtiyaçlarının 3 ay boyunca diğer üretici ülkelerden karşılanacağı kaydedildi.

Hollanda, Belçika, Fransa ve Güney Afrika'daki reaktörlerle birlikte dünyada medikal izotop üreten 5 reaktörden biri olan Chalk River nükleer reaktörü, özellikle kanser hastalarının tedavisinde kullanılan Kobalt-60 izotopunda dünyanın ihtiyacını karşılıyordu.

3 Kasım 1957'de faaliyete geçen Chalk River nükleer reaktörü, yılda 20 milyon hasta için izotop üretimi yapıyor.
Reaktörün 52 yıllık geçmişinde sızıntılar nedeniyle birçok kez üretime ara verilerek, bakım ve onarım çalışmaları yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!