Bir kattaki hata 8 cana mal oldu

Güncelleme Tarihi:

Bir kattaki hata 8 cana mal oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2009 00:00

Yoğun bakımdaki 8 hastanın canını alan Bursa’daki hastane yangınına ilişkin ilk bulgular açıklandı.

Bilirkişi olarak incelemelerde bulunan Dr. Saadet Alkış, binadaki genel yangın önlemleri çok iyi olsa da, yangının çıktığı katta yangın algılama sistemi bulunmadığını belirtti. Alkış, "Kablo izolasyonları tamamen yanık halde. Gerekli izolasyon yapılsaydı bu duman olmazdı" dedi.

BURSA, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde 8 hastanın can veridiği yangınla ilgili adli ve idari soruşturmada ilk bulgulara ulaşıldı. Adli soruşturmada bilirkişi olarak Antalya’dan kente çağrılan Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, yangının çıktığı Radyoloji Bölümü’nde yangın algılama sistemi bulunmadığını söyledi. Türkiye’nin ilk akademisyen yangın ve patlama yeri uzmanı Alkış, şu bilgileri verdi:

Hata, projede yapılmış

"Kablo izolasyonları tamamen yanık halde. Gerekli izolasyon yapılsaydı bu duman olmazdı. Alt katta meydana gelen yangın, ’konveksiyon’ dediğimiz sıcak gazların üst katlara taşınması sonucu büyüme yapmış. Diğer katlarda yangın algılama sistemi var. Proje aşamasındaki hata bugüne getirmiş.

Üst kat şanssızlığı
/images/100/0x0/55ea4f89f018fbb8f87788b1


Yangın binanın yapısından kaynaklanan bir durum. Bina içerisindeki önlemlerin çok iyi olduğunu gördük. Duman algılama sistemi aldırmış olsalardı belki biraz daha süre kazanılabilirdi. Şimdi ’Ölüm vakası nasıl oldu?’ diye soracaksınız. Yangında dumanlar en üst katta birikir ve duman yayılır. Yoğun Bakım Ünitesi’nin en üst katta bulunması böyle bir etkiyi sağlamış."

Ne zihniyetim ne ifadem böyle

TÜRK Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy’un, "Gramla hayat değeri ölçme ifadesi maksadını aştı" diyerek eleştirdiği Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bursa’daki hastane yangını sonrası sarfettiği, "İki kişinin beyin ölümünün beklendiği ve 500 gramlık bebekleri bile helikopterle taşıdıkları" sözleriyle ilgili şunları söyledi: "Bu hastalar zaten öleceklerdi, bu şekilde öldüler... Böyle bir ifadem olmadığı gibi böyle bir zihniyetim de asla olamaz. Hamilelerin acil kabul edilmediği, rehin kalmaların yaşandığı dönemden 500 gramlık bir bebeğe helikopter kaldıran bir zihniyete ulaşmış bir ülke. 500 gramlığa da 90 yaşındakine de kaldıracağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!