‘Son kabadayı’ Kürt İdris öldü

Güncelleme Tarihi:

‘Son kabadayı’ Kürt İdris öldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2002 03:05

Yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden ‘‘Kürt İdris’’ lakaplıİdris Özbir, karaciğer kanserine yenik düştü. Uzun süredir tedavi gören Özbir dün Sarıyer'deki evinde hayatını kaybetti.

Kars 1937 doğumlu İdris Özbir, İstanbul'a geldikten sonra 70'li yıllarda kumar, dolandırıcılık, bıçakla ve tabanca ile adam yaralama gibi suçlarla adını duyurdu. Bundan sonra yer altı dünyasının sözü geçen isimlerinden biri haline gelen ‘‘Kürt İdris’’ değişik tarihlerde suç örgütü yöneticiliği yapmak, silahla tehdit, zorla senet imzalatmak, zorla para almak, Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet ve arazi mafyacılığı gibi suçlardan yargılandı.

İdris Özbir en son İstanbul DGM'de görülen davada, diğer sanıklarla birlikte yıldırma ve korkutma gücünü kullanarak çek-senet tahsilatı ile arazi ihtilaflarında aracılık yapmakla suçlanıyordu. 8 ay hapis yatan Özbir, 10 Nisan 2001 tarihinde serbest bırakılmıştı.

Üçü kız altı çocuk sahibi İdris Özbir 7 aydır karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği tedavisi görüyordu. 65 yaşındaki İdris Özbir eşi Meri ve çocuklarıyla birlikte oturduğu Sarıyer, Rumelifener Yolu Kasapçayırı mevkii, Vadi Evleri Defne apartmanı B Blok 20 no'lu dairede dün saat 14.30 sıralarında öldü.

Özbir'in cenazesi yarın öğle namazında Şişli Camii'nden kaldırılarak, Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilecek.

Avukatı: Sadece bir kez mahkum oldu

Avukatı Burhan Apaydın, Kürt İdris ile 1964 yılında Beşiktaş Yıldız'da bulunan askeri cezaevinde aynı koğuşta kaldıklarını belirterek ‘‘Bir tane hükmü vardı o da bir kavga sırasında meydana gelen cinayetten, diğer tüm davalarından beraat etmişti' dedi. Apaydın, Kürt İdris'in en son Bursa'daki bir arazi anlaşmazlığını oğlu Rüstem Özbir ile birlikte 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurarak çözmeye çalıştıkları gerekçesiyle' İstanbul DGM'de hakkında dava açıldığını ve tutuklanarak Tekirdağ F Tipi cezaevine gönderildiğini burada kanser teşhisi konduğunu ve 2 yıl önce tahliye olduğunu tedavisine devam edildiğini ve hakkında açılan çete davasının DGM'de halen devam ettiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!