Muhteşem kurabiyeler yarıştı

Anneler Günü’nde yapılan bir kurabiye yarışmasında jüri üyesiydim.

Haberin Devamı

Hepsi birbirinden lezzetli kurabiyeler arasından seçim yaparken gerçekten çok zorlandık. Son derece pratik ve yaratıcı olan tariflerden biri de susamlı kurabiyeydi. Sevgili Müge Hüner’in ellerinden çıkan bu kurabiyenin tadı tıpkı tahin helvası gibiydi. Bakın Müge Hanım kendi kurabiyesini nasıl anlatıyor.
“Kurabiyenin tarifini annemin tarif defterinden aldım. Annem bu kurabiyeyi önceki hafta kendi akraba gününde yapmıştı. Annemin kendi yaptığı yemekleri övmemek hatta tam tersine kusurlar bulmak gibi bir huyu vardır. Ben de ona “yaptıklarını övmemiz için böyle yapıyorsun değil mi” der, takılırım. Ama susamlı kurabiyeyi o kadar beğenmiş olacak ki, tarifi eline geçirdiği günden beri defalarca yapmış. Hatta bu sefer yaptığı yemeklerle ilgili suskunluğunu bile bozarak bana ‘Her gün bu kurabiyeyi yapmak istiyorum Müge. Sen de bunun tarifini blogunda yayınlamalısın bence, göreceksin, herkes çok sevecek’ dedi.
Annemin yaptığı yemeklerle ilgili ketum oluşu düşünüldüğünde bu kurabiyeyi bu kadar övmüş olması da size bir fikir verebilir diye düşünüyorum. Kurabiyenin tadı tıpkı tahin helvası gibi oluyor ama tahin helvası gibi insanın içini bayıltmıyor. Üstelik tarif yaratıcı olmaya da çok müsait. Ben de ilk  fırsatta tarifteki şekeri çıkarıp tuzlu ve mahlepli yapmayı deneyeceğim. Eminim Antep’in kahkesine benzer nefis bir tat yakalayacağım”.
Evet Müge Hanım’ın ve sevgili annesinin susamlı kurabiyeyle ilgili düşünceleri bunlar.
Yarışmada jüri üyeliği yapmış olanların fikirleriyse zaten belli. Şimdi deneme ve düşünce bildirme sırası sizde. Yapın bakalım bu kurabiyeyi, beğenecek misiniz?

Susamlı kurabiye

Haberin Devamı

?  2 çay bardağı tozşeker
?  1 çay bardağı sıvıyağ
?  1 paket (250 gr) bitkisel margarin ya da tereyağı
?  1 çay bardağı susam
?  1 çay bardağı mısır nişastası
?  1 paket vanilya
?  ½ paket kabartma tozu
?  3 su bardağı un

Susamı teflon bir tavaya alıp kısık ateşte rengi hafif pembeleşinceye kadar kavurun.  Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Susam soğuyunca diğer malzemeleri üzerine ekleyin ve yoğurun. Unu azar azar eklemeye dikkat edin. Yoğurduğunuz hamur pürüzsüz bir kurabiye hamuru olmayabilir. Dağılmayacak kadar toparlanınca un eklemeyi bırakın.
Hamuru buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, parçaları yuvarlak ya da parmak şeklinde hazırlayın. Hamur pişerken biraz yayılıyor, o nedenle işaret parmağı uzunluğunda ve genişliğinde yapmanızı ve tepsiye dizerken aralarında birer santim boşluk bırakmanıızı öneririm. Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırnda 20-25  dakika, hafif turuncu oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğuyunca servise sunun.

Tavuklu bezelye

Haberin Devamı

? 6 adet  tavuk kanat
? 4 yemek kaşığı zeytinyağı           
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber 
? 1 kg taze bezelye
? 3 adet orta boy domates    
? 2 su bardağı sıcak su
? 2 demet dereotu

Yapılışı: Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırın. Tavuk kanatlarını kızgın yağda arkalı önlü ikişer dakika kızartıp tencereden çıkarın ve bir tabağa alın. Tenceredeki yağın üzerine soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri koyun. Üzerine yıkayıp süzdürdüğünüz taze bezelyeleri hemen ekleyin.
Tuz ve karabiberi serpip sıcak suyu ilave edin. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak 15 dakika kadar pişirin. Kenarda bekleyen tavuk kanatlarını da tencereye koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Yemeği, kısık ateşte, 15-20 dakika, bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirin ve sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları