Avrupalı da krizden korkuyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı da krizden korkuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2009 15:11

MasterCard Avrupa'nın, küresel ekonomik krizin Avrupalı tüketiciler üzerindeki etkisini saptamak amacıyla yaptırdığı araştırmanın, tüketici davranışlarının II. Dünya Savaşından bu yana, ilk kez bu kadar belirgin şekilde değiştiğini gösterdiği bildirildi.

Araştırma sonuçlarının, daha kontrollü harcayan, bütçe yönetimine ve tasarrufa önem veren “Yeni Tüketici” kavramını da ortaya çıkardığı, Avrupalı tüketicilerin yüzde 78'inin günlük harcamalarını kısmayı planladığı ve her dört Avrupalıdan birinin de ekonomik krizden ötürü emekliliğini ertelemeyi düşündüğü kaydedildi.

MasterCard'dan araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, MasterCard tarafından TNS'ye yaptırılan bağımsız araştırmanın, kriz nedeniyle tüketici davranışlarının hızla değiştiğini gösterdiği belirtilerek, MasterCard'ın, araştırma tarafından doğrulanan “yeni” Avrupalı tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, perakendecilere ve bankalara “yenilikçi ve hızlı” bir yaklaşım için çağrıda bulunduğu ifade edildi.

Araştırma sonuçlarıyla ilgili bilgi veren MasterCard Avrupa Başkanı Javier Perez, tüketicilerin, harcama ve tasarruf davranışlarında deprem niteliğinde bir değişiklik yaşandığını vurguladı.

Perez, şunları kaydetti:

“Hepimizi zorlayan mevcut ekonomik şartlar, tüketicilerin son derece kısa sürede, oldukça büyük davranış değişikliği göstermesine neden oldu. Harcama ve tasarruf konularında son derece sağduyulu hareket etmeye başlayan tüketiciler, artık kapsamlı bir bütçe yönetimine ve kontrolüne ihtiyaç duyuyor. Bu noktada da Avrupalı tüketicilerin banka kartlarında ve ön ödemeli kartlara yönelmeye başladıklarını görüyoruz. Bu yeni tüketicilerin önceliklerinin başında 'güvenlik, istikrar ve paranın karşılığını alma' geliyor. Ödeme sistemleri ve perakende sektöründeki tüm firmaların bu konulara odaklanması gerekiyor.

Gerçekleştirdiğimiz tüketici araştırmasının sonuçları, bize banka kartı ve ön ödemeli kartlar alanındaki fırsatı ve büyüme potansiyelini açıkca gösteriyor. Avrupa'da halen her sene 360 milyar işlem nakit kullanılarak yapılıyor. Bu potansiyeli ve değişen tüketici ihtiyaçlarını gören bankalar ve perakendeciler de tüketiciler için güvenli, tasarruf ve sadakat programları sağlayan, seçenekleri genişleten ödeme çözümleri sunuyor.”

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

TNS tarafından, MasterCard adına gerçekleştirilen araştırma, Avrupa'daki altı ülkede, 3000'den fazla tüketici ile yapıldı. Araştırmada tüketici güveni, harcama ve yatırım davranışları, ev sahipliği ve istihdam konuları araştırıldı. Avrupa'nın önde gelen perakende firmaları ve bankalarıyla yapılan kalitatif görüşmelerle tamamlanan araştırmayla Avrupa'da tüketici davranışlarının haritası çıkarıldı.

Anketi yanıtlayan Avrupalı tüketicilerin yüzde 78'i günlük harcamalarını kısmayı planlıyor. İtalyan tüketicilerin yüzde 89'u, Fransız tüketicilerin yüzde 85'i, Avrupa genelinde ise anket yapılanların yüzde 78'i önümüzdeki dönemde günlük harcamalarını azaltacağını belirtiyor. İçinde olunan ekonomik durgunluğun fiyat artışlarını hafifletmesine rağmen, tüketicilerde temel ihtiyaçlarının karşılanmasına dair endişelerin devam ettiği görülüyor.

2008 yılında emlak sektörü, bankacılık sektörü ve borsalardaki çöküşlerin yaşattığı üçlü şokun, Avrupalılar'daki “refahın giderek artmaya devam ettiği” algısını ciddi şekilde yok ettiği görülüyor. Araştırma, her dört Avrupalıdan birinin ekonomik krizden ötürü emekliliğini ertelemeyi, yüzde 65'inin ise 2008 yılının kayıplarını telafi etmek üzere daha fazla tasarruf yapmayı planladığını ortaya çıkardı.

Perakendecilerin, krize ilk tepki olarak önümüzdeki 12 ay boyunca maliyetleri düşürme önlemlerini sürdürecek olmalarının açığa çıkmasıyla iş güvencesine yönelik endişelerin arttığı görülüyor. Bu da tüketici güvenini olumsuz etkiliyor. MasterCard'ın araştırmasına göre, Baltık ülkelerinde yaşayanların yüzde 43'ü, İspanyolların ise yüzde 38'i, 2009 yılında işlerini kaybedeceğini düşünüyor. İşlerini kaybetme konusunda en az endişelenen tüketiciler ise Fransızlar (yüzde 18) ve Almanlar (yüzde 19).

MasterCard Europe;un araştırması, geçtiğimiz altı ay boyunca Avrupalı tüketicilerin banka kartları ve ön ödemeli kart ihtiyaçlarında meydana gelen değişimleri de gözler önüne serdi. Araştırmaya göre “yeni tüketiciler” artık kart programlarını, para yönetiminin önemli bir aracı olarak görüyor.

Kriz döneminde paralarının karşılığını mümkün olduğunca almayı hedefleyen tüketiciler, banka kartlarındaki sadakat programlarının, kartlarını kullanma konusunda ikinci teşvik unsuru olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!