Kredi kartında aidat sorunu

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartında aidat sorunu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2009 11:55

Türkiye'de kredi kartı aidatı, Batı Avrupa ülkelerine kıyasla çok düşük bir orana sahipken, yapılan bir araştırmaya göre, İsviçre'de kredi kartı ücreti Türkiye'nin 7 katını aşıyor.

Haberin Devamı

İsviçre'de 65, Finlandiya'da 45, Fransa'da 44, Avusturya'da 37, Danimarka ve Norveç'te 33, İtalya'da 31, Hollanda'da 29, Yunanistan'da 28, İsveç'te 25, İspanya'da 24, Almanya'da 20, Belçika'da 19 ve Portekiz'de 18 euro olan standart kredi kartı ücreti Türkiye'de 9 euro seviyesinde bulunuyor.

Premium kredi kartı ücreti ise Danimarka'da 153, Fransa'da 117, İsviçre'de 110, İtalya'da 103 ve Portekiz'de 98 euro iken Türkiye'de 36 euro.

Bankalararası Kart Merkezinden (BKM) alınan bilgiye göre, bankaların karşıladığı ve bir kısmını kart ücreti olarak kart kullanıcısına yansıttığı maliyetler; kart bedelinde plastik kart, kart basım ve kurye ile gönderim, hesap özeti gönderim, kart sahiplerine sunulan ek hizmetler-asistanlık hizmetleri, dolandırıcılık risklerine karşı yapılan sigorta, 7 gün/24 saat müşteri taleplerinin karşılanması ve hizmet verilmesi amacıyla kurulan çağrı merkezleri, ATM, POS ve internet bankacılığı şeklinde sıralanıyor.

Haberin Devamı

Taksitli alışveriş yapmanın yanı sıra, kredi kartları ile alınan hizmetlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Kullanıcılar, artık kredi kartları ile asistanlık hizmeti ve bedava uçak bileti alabiliyor, puan toplayabiliyor, sivil toplum kuruluşlarına bağış yapabiliyor.

BKM'nin yaptığı araştırmada, kredi kart sahipleri tarafından bugüne kadar farklı bankaların mil programlarından toplanan puanlar ile toplam 2 milyon 660 bin 500 adet bedava uçak bileti alındığı belirlendi.

Taksitli ödeme seçeneğinden puan toplamaya kadar, kazandırdığı avantajlar ile bir çok sektörün büyümesine imkan sağlayan kredi kartları, turizm sektörünün de gelişimine ciddi katkılar sağlıyor.

Kredi kartlarına uygulanan taksit seçeneği ile son bir yıl içinde yüz binlerce kişi, Antalya'dan Seyşel Adaları'na, Paris'den Rio'ya kadar dünyanın farklı şehir ve ülkelerinde tatillerini geçirme imkanına sahip oldu. Kredi kartı ile seyahat acentalarında ve hava yollarında “önemli miktarda” ciro artışı gerçekleşti.

KONSERLER KREDİ KARTIYLA İZLENDİ

Araştırmaya göre, kredi kartları, kültür, sanat ve eğlence alanında da yoğun olarak kullanılıyor. Geçen yaz İstanbul'da düzenlenen festivallerin ve yaz konserleri biletlerinin hemen hemen tamamına yakınını kredi kartı ile alındı.

Haberin Devamı

Kredi kartı en çok İstanbul'da konser veren Def Leppard, Whitesnake, Metallica ve Scorpions gibi rock müziğin efsanevi grup ve solistlerinin konserlerinde kullanıldı. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerine ait kartların kullanıldığı bu konserleri, İKSV organizasyonları izledi.

EN ÇOK ÇİLİNGİR VE ÇEKİCİ ÇAĞIRIYORUZ

Kredi kartı sahipleri, araç, konut, seyahat, sürücü hizmetleri, VIP transfer ve tıbbi hizmetler gibi farklı alanlarda bankaların sunduğu değişik asistanlık hizmetleri ile de kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.

7/24 destek veren “Asistanlık Hizmetleri” hatlarına ulaşan kredi kartı sahipleri, tek bir telefonla gerek otomobillerinde gerekse evlerinde ortaya çıkan acil sorunlarda ya da sağlıkla ilgili acil durumlarda yardım alabiliyor. Çilingir ve çekici hizmetleri en fazla tercih edilen acil hizmetler olarak dikkat çekiyor.
Asistanlık hizmetleri kapsamında ulaşmak istedikleri hastane, otel, müze ve benzeri yerlerin telefonunu da öğrenebilen kredi kartı kullanıcıları, kültürel aktiviteler hakkında dilediği zaman asistanlık destek hatlarından bilgi alabiliyor. Kredi kartı kullanıcıları sosyal asistanlık hizmetlerinden en çok konser, opera, tiyatro rezervasyonu ve kaset/CD/VCD/DVD ulaştırma konusunda faydalanıyor.

MAÇ ÖNCESİ MAĞAZALARDA, MAÇ SONRASI BENZİN İSTASYONLARINDA...

BKM araştırmasına göre, futbol maç biletlerinin yüzde 75'i kredi kartlarıyla alınıyor. Basketbol karşılaşmalarında ise bu oran yüzde 90'ları buluyor. Kulüplerin kombine biletlerinde de, kredi kartı ile ödeme son derece yaygın. Üç büyüklerin maçlarına ait biletlerinin büyük bir çoğunluğu kredi kartıyla alınıyor.

Haberin Devamı

Derbi maçların olduğu günlerde kredi kartları ile yapılan harcamalarda ciddi bir artış yaşanıyor. Maç öncesinde Fenerium ve GS Store gibi mağazalarda yükselen kredi kartı kullanımı, maç sonrasında tur atan taraftarlar için benzin istasyonlarına yöneliyor.

KREDİ KARTI İLE EN ÇOK BAĞIŞ EĞİTİM KAMPANYALARINA YAPILDI

Araştırmada, gerek kart kullanıcıları gerekse kart çıkartan kuruluşlar tarafından sivil toplum kuruluşlarına kredi kartı ile yapılan bağışların her yıl “çığ” gibi büyüdüğü belirlendi. Geçen yıl sivil toplum kuruluşlarına kredi kartları ile yapılan küçüklü büyüklü bağışların miktarı 160 milyon lirayı aştı.
Kredi kartları ile en çok bağış eğitim konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarına yapıldı. Sivil toplum kuruluşlarına maddi destek olmak isteyen ancak çeşitli ulaşım zorlukları nedeniyle ertelemek zorunda kalan yüz binlerce kişinin, kredi kartlarıyla çok daha hızlı ve pratik şekilde bağış yapma imkanına sahip olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Mehmetçik Vakfı'ndan Türk Eğitim Vakfı'na, Anne Çocuk Eğitim Vakfı'ndan Kızılay'a kadar birçok sivil toplum kuruluşunun, hizmetlerini kredi kartlarından gelen kaynaklar ile çok daha geniş kitlelere yaydığı ifade edildi.

BKM'den aidat savunması

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartı cirosunda Avrupa'da 4., banka kartı sayısında ise 3. olan Türkiye'de büyük bir potansiyel bulunduğunu ifade ederek, bugün kredi kartlarıyla yapılan işlemlerin yüzde 95'inin şifre girişiyle gerçekleştirildiğini kaydetti.

Özinal, Türkiye'de kredi kartları ile kullanıcılara sunulan ödüller ve taksit imkanlarının Avrupa'da iyi bir örnek olduğunu belirterek, “Yabancı bankalar, Türk bankaları ile yaptığı ortaklıklar sonucunda Türkiye'deki altyapıyı, yazılımı, know how'u yurt dışına ihraç etmeye başladı. Kredi kartlarındaki taksit, hizmet ve ödüllere bakıldığı zaman Türkiye, Avrupa'da ilk ülkeler arasında yer alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bankaların, söz konusu hizmeti verirken önemli miktarda giderle karşılaştığını, bunun küçük bir bölümünü kullanıcılara yansıttığını ifade eden Özinal, kullanıcılardan kart ücreti alınmaması yönündeki çalışmaların tüketicileri etkileyeceğini kaydetti.

Özinal, “Burada bir baskı oluşursa, alınmama, bu dönecek taksitleri, ödül sistemlerini olumsuz etkileyecek. Tüketicilerin şu anda çok memnun olduğu, bir kısmını ödediği hizmetlerin önemli bir bölümü hakikaten etkilenecektir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!