Otomobil, müzik, resim ve hayvan seven bir kabine

Güncelleme Tarihi:

Otomobil, müzik, resim ve hayvan seven bir kabine
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2002 01:51

Seçimler yapılır, hükümetler kurulur. Gözler ve dikkatler hep bu hükümetlerin siyasi duruşlarına, siyasi profillerine kilitlenir.

Ne kadar solda, ne kadar sağda oldukları, ne kadar şahin ya da güvercin durdukları, milli görüşten mi, radikal kökenden mi geldiklerine bakılır.

Böyle olması normaldir de.

Çünkü siyasi iktidarın kafamıza çakılan toplam imajı ne yaparsak yapalım buralardan beslenir.

Normal olmayan onların, yani hükümeti oluşturan başbakan ve bakanların kişiselliklerinin bu portrelerden nasıl yok edildiğidir.

İnsan elbiseleri derdest edilip çöpe atılmış. Yiyip içen, diş fırçalayan, film seyreden, uyuyan, sırtını kaşıyan, kahkaha atan ya da ağlayan ölümlüler olmaktan çıkmış. Koyu renk elbiseleri içinde, politikacı heykelleri olarak donup kalmışlardır.

Bu Köşeli Ankara Portreleri'nin sağlamlaşmasında kabahatin hepsi değilse de çoğu kendilerindedir.

Bu yüzden de insan hallerini açık etme cesaretini gösteren münferitlerin çıkışları hoş sayfalar olarak tarihte yerini alır (Bakınız Turgut Özal).

58. hükümete geldik, söyleyin Başbakan ve Bakanlar Kurulu denilince gözlerinizin önüne gelen ilk fotoğraf ve renkler nedir?

Bunda kabahatin bir o kadarı da onları böyle görmek isteyenlerde.

Ama biliyoruz ki, lacivert elbiseler çıkarıldığında, protokol duruşlar çözüldüğünde altından haliyle insan portreleri çıkar...

Nitekim öyle oldu.

Ama öyle kolaycacık olmadı.

Ne yer ne içerler, sinemaya giderler mi, hayvan severler mi, hangi şarkıyla efkarlanır hangisiyle coşarlar, 58. Hükümet üyelerinin bazılarından daha gönüllü bazılarından da kerpetenle sökerek aldık.

Hürriyet Ankara Bürosu seferber oldu, DHA imdada yetişti, Başbakanın cevapları için Yener Süsoy torpil yaptı ve ‘‘Genel Yayın Yönetmeni itibarı’’nı bile istismar ettik,

Yine de fire verdik. Bu tür soruları makamına yakışmadığı için cevaplamayı reddeden de oldu, kaçamak davranarak süreyi aşan da. Bir ikisinin ise mazereti başımızın üstüne...

Ama onlar da okuyunca görecekler ki, en ciddi işleri kadar ciddi bu çalışmanın sonuçları.

Bu ülkeyi yöneten en üst kurumun insan portrelerini bilmek ve öğrenmek herkesin hakkı.

İşte politikacının insan halini ciddiye alanlar için 58. kabinenin öteki, yani insan yüzü.

İŞTE BAŞBAKAN VE BAKANLARINA 15 LIGHT SORU

Okumak için ne tür kitapları tercih ediyorsunuz? Özellikle tercih ettiğiniz yerli ya da yabancı bir yazar var mı?

Ne tür müzik dinliyorsunuz? Özellikle beğendiğiniz sanatçı ya da şarkılar var mı?

Sinemaya gidiyor musunuz? Yoksa filmleri DVD ya da VCD'den mi izliyorsunuz? Hangi tür filmlerden hoşlanıyorsunuz? Beğendiğiniz oyuncu ve yönetmenler kimlerdir?

Tiyatroya gidiyor musunuz? Sevdiğiniz oyun ve oyuncular var mı?

Resim, heykel ya da diğer güzel sanat dallarına ilgi duyuyor musunuz? Bu tür ürünleri alır mısınız, beğendiğiniz ressam ya da heykeltraş var mı?

Folklorik oyunlar ya da danslarla aranız nasıldır? Sevdiğiniz ve yapmaktan da hoşlandığınız bir oyun ya da dans türü var mıdır?

Tatile çıkabiliyor musunuz? Tatilde ne tür yerleri tercih ediyorsunuz?

Spor yapıyor musunuz? Ne tür sporları ne sıklıkla yapıyorsunuz?

Tuttuğunuz bir takım var mı? İzlemekten hoşlandığınız sporlar nelerdir?

Otomobil kullanıyor musunuz? Otomobil tercihiniz nedir?

Sevdiğiniz yemekler nelerdir? Dışarıda yemek yiyeceğiniz zaman özel olarak tercih ettiğiniz bir restoran türü var mıdır?

Ne tür içecekler tercih ediyorsunuz? En çok sevdiğiniz içecek nedir?

Hobileriniz var mıdır?

Hangi hayvanları seversiniz? Beslediğiniz bir hayvan var mı?

Ne tür giysileri tercih edersiniz? Tercih ettiğiniz renkler var mıdır?

ABDULLAH GÜL Başbakan (52)

Dostoyevski okuyor Beşiktaş'ı tutuyor Hülya Avşar'ı beğeniyor


Siyaset özellikle de dünya siyasetiyle ilgili kitapları okumayı severim. Yazar ayrımı yapmadan ilgimi çeken tüm yazarların kitaplarını okurum. Özellikle Fransız klasiklerini. En sevdiğim yazar ise Rus edebiyatçı Dostoyevski. Kemal Tahir, İdris Küçükömer, Doğan Avcıoğlu, Nazım Hikmet başta olmak üzere pek çok yazarı okudum. Türk Sanat Müziği'ni çok severim.

Hoşuma giden Türkçe pop şarkıları da dinlerim. Ahmet Özhan'ı ve Hülya Avşar'ı beğenirim. Filmleri sinemada izlemek tercihimdir. Eşimle birlikte sezonun güzel filmlerini ayrım yapmadan sinemaya gider izlerim. (Anthony Quinn'in en büyük hayranı, bütün filmlerini izlemiş).

Öğrencilik yıllarımda tiyatroyla ilgilendim ama ne yazık ki uzun zamandır tiyatroya gidemiyorum. Yıldız Kenter'i çok beğenirim. Resim ve plastik sanatları severim ama çok fazla ilgilenemedim. Dans bilmem, halay da çekmem. Gerçeği söylemek gerekir ki son yıllarda pek tatil yapma fırsatı bulamadım. Elime fırsat geçtiğinde ise sakin yerlerde ailemle birlikte tatil yapmayı tercih ederim.

DİYET KOLAYI BIRAKTI

Önceleri düzenli yürürdüm ama son zamanlarda pek yapamıyorum. Çocukluğumdan beri Beşiktaşlıyım. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak gönlüm bütün takımlarla beraber. Özellikle uluslararası başarılarında branş ayrımı da yapmadan bütün takımlarımızın ve sporcularımızın başarıları ile övünürüm.

Otomobil kullanırım. Kayseri'de yapılan ev mantısını çok severim. Lahana dışında yemek ayırt etmem. Uzun süre diyet kola içtim ama onu da bıraktım. Şimdi sadece su içmeyi tercih ediyorum.

Fotoğrafçılık ve fotoğraf makineleri hobim. Eskiden siyah beyaz fotoğraf sergisi açmıştım. Hayvan beslemiyorum. Elbiselerimi eşim seçer. Genellikle mavi ve lacivert tonları severim.

KÜRŞAD TÜZMEN Devlet Bakanı (44)

Kayıyor, dalıyor, yüzüyor denizden ne çıkarsa yiyor


Türk ve dünya edebiyatının klasikleri ve isim yapmış başarılı insanların biyografi ve otobiyografilerini okurum. Osmanlı tarihi ve yabancı yazarların Atatürk'ü anlatan kitaplarıyla ilgilenirim.

Çok geniş bir yelpazeye dayanan bir müzik zevkim var. Nostaljik batı müziğini çok severim. Pop caz ve romantik şarkılar, Azeri türküler, eski İstanbul şarkıları çok hoşuma gider. Sinemaya gidecek vaktim yok, fırsat bulduğumda DVD seyrederim. Casus ve mafya filmleri, sualtı ile ilgili filmleri tercih ederim. Al Pacino ve Robert De Niro'yu beğenirim. Çok sevdiğim halde tiyatroya da gidecek vakit bulamıyorum. En son Ankara'da Nejat Uygur'u izlemiştim. Ayrıca müzikalleri izlemeye çalışırım. Güzel sanatlara ilgim seyirci olarak vardır. Deniz resimleri ve denizle ilgili resimlerden beğendiğimi alırım.

GALATASARAY TARAFTARI

Folklor seyretmeyi çok severim. Eğer becerebilseydim halk danslarını öğrenmek isterdim. Yazın dalabileceğim kışın da kayabileceğim her yer benim için en iyi tatil yeridir. Eski bir milli yüzücü ve sutopu oyuncusu olarak kondisyonum için yüzüyorum. Bir ara Boks Federasyonu yönetiminde yer aldım. Halen Milli Olimpiyat Komitesi'ndeyim. Bunun yanında her fırsatta dalıyorum. Galatasaray'ı tutuyorum. Basketbol ve boks seyrederim. İyi otomobil kullandığım söylenir. Kullanışlı ve değişken hacimli otomobilleri severim. Yemek konusunda ilk tercihim, deniz mahsulleridir. Denizden ne çıkarsa afiyetle yerim. Özel bir restoran tercihim yok. Taze sıkılmış meyve sularını ve yararlı otlardan yapılan içecekleri çok severim. Antika sayılabilecek denizcilik ve dalış malzemeleri toplarım. Müzik ve spor stresimi atabildiğim iki alandır. Ayrım gözetmeksizin en küçüğünden en büyüğüne, en uysalından en vahşisine tüm hayvanlar alemini çok severim. Evde balık besliyorum. Aslanların ve köpekbalıklarının benim için ayrı bir yeri vardır. Onları doğal ortamlarında sevebildiğim için mutluyum. Spor ve şık giysiler favorimdir. Koyu renkleri tercih ediyorum. Özellikle kaliteli ve şık Türk malı ürünleri giymeyi ve etrafımdakilere zorlayarak da olsa giydirmeyi bir vazife edindiğim söyleniyor.

MEHMET ALİ ŞAHİN Başbakan Yardımcısı (52)

30 yıldır film çekiyor


Milletvekili olduktan sonra hukuk alanında yazılan kitaplar ve araştırma yayınlarını tercih etmek zorunda kaldım. En son okuduğum iki kitap, seçim sistemleriyle ilgiliydi. Halen Erdoğan Yanıkoğlu'nun ‘‘Medeniyetler Buluşmasına Doğru’’ kitabını okuyorum.

Türk Sanat Müziği'ni tercih ederim. Adnan Şenses ve Emel Sayın beğenerek dinlediğim sanatçılardan ikisidir. Yıllardır hiç sinemaya gidemedim. Vaktim olursa ve rastlarsam televizyonda izliyorum. Ediz Hun, hem sanatçılığı hem beyefendi kişiliği ile en takdir ettiğim sanatçımızdır. Uzun süredir tiyatroya da gidemiyorum. Yıllar önce hiçbir eserini kaçırmadığım ve hálá zaman zaman televizyonda oyunları yayınlanan Nejat Uygur'u çok severim. Zindeliğini neye borçlu olduğunu sorduğumda, ‘‘Sarımsak azizim sarımsak’’ demişti. Resim sanatına ilgi duyarım. Ebru gibi geleneksel sanatlarımız ilgimi çeker. Ressam Şükran Şahin'in özellikle Anadolu motifleriyle bezediği eserlerini severim. Dans veya folklor, çok arzu etmeme rağmen hiç beceremediğim uğraşlardır. Bu yıl tatile çıkamadım. Ama fırsat bulduğumda tatilimi çoğunlukla doğduğum Ekincik köyünde geçiririm. Yıllar önce futbol oynardım. Şimdi sadece yürüyüş yapabiliyorum. Galatasaray taraftarıyım. Vaktim olduğunda futbol maçlarını kaçırmam. Güreş, basketbol başta olmak üzere yarışmalı her sporu izlemeye çalışırım. Otomobil kullanıyorum. Şu ana kadar hep Renault arabalara bindim. Herhalde alışkanlık yaptı. Bakanlık aracı olarak da çoğunlukla Renault Safrane'a biniyorum. En sevdiğim yemek Kanlıca mantarı kurusundan yapılan yemektir. Ev türü yemekler yapan lokantaları tercih ederim. Annemin torba yoğurdundan yapılan ayranını severim.

Hobim bir el kamerasıyla amatörce filmler çekmektir. Bu merak 30 yıl önce başladı ve ciddi bir koleksiyonum oldu diyebilirim. Kuzuları çok severim. Büyüyünceye kadar. Bulunduğumuz ortam müsait olmadığı için hayvan beslemeye imkan bulamıyorum. Görevim gereği takım elbise giymek zorundayım. Tatillerde spor kıyafeti tercih ederim. Lacivert tercih ettiğim renktir.

ERTUĞRUL YALÇINBAYIR Başbakan Yardımcısı (56)

Zeki Müren, Frank Sinatra ve Nat King Cole favorileri


Okumak için genellikle siyasi, hukuki ve sosyal içerikli kitapları tercih ediyorum. Klasik Türk Müziği'ni severim. Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren favori sanatçılarımdır. Ancak Frank Sinatra, Nat King Cole da dinlemekten zevk aldığım, bende özel yeri olan sanatçılardır.

Eşimle sinemaya sık sık giderim. Duygusal filmler tercihimdir. Zaman zaman tiyatroya da giderim. Yıldız Kenter, Müşfik Kenter'i çok beğenirim. Resim, heykel gibi güzel sanatlara yeterli katkımın olduğu söylenemez.

Halk dansları ve dansın seyri güzel. Ancak kabiliyetim olmadığı için yeterince katılamıyorum. Futbol küçüklüğümden beri tutkumdur. Futbol oynadım, lisanslı futbol antrenörlüğü yaptım. Şu anda ancak seyredebiliyorum. Bursasporluyum. Bursaspor'un kurulduğu 1963'de genç takımda oynadım. Sporun her türünü seyretmekten hoşlanırım. Basketbolun seyrine de doyum olmuyor. Otomobil kullanırım. Marka, model tercihim yoktur. İskender kebap, İnegöl köfte, Bursa'nın zeytinyağlı yemekleri, kapama, börek ve her türlü tatlıyı severim. Bursa'da Köy Restoran, Cemal Usta'nın Uludağ Kebapçı Salonu, Ankara'da Kayhan Pideci, Köyüm Restoran beğendiğim yerlerdir. İçecek olarak her türlü meyvesuyu ve şıra tercihim.

Hobilerim olduğu söylenemez. En büyük zevkim ikiz torunlarım Batu ve Burak'la oynamaktır. Dedelerin hakkı değil mi? Mudanya ve Güzelyalı Beldesi tatil için ilk tercihimiz. Ancak fırsat buldukça Ege ve Antalya sahillerine giderim. Hayvanlar çok güzel yaratıklar. Televizyonda Animal Planet en çok hoşlandığım kanal. Giyimde özel bir tercihim yok. Kahverengi, mavi ve lacivert tercih ettiğim renkler.

CEMİL ÇİÇEK Adalet Bakanı (56)

En son Akıl Oyunları'nı seyretti


Araştırma yazıları ile Dışişleri eski mensuplarının anı türündeki kitaplarını ve roman okumayı tercih ediyorum. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği'ni dinlerim. Çok sık olmamakla birlikte sinemaya giderim. En son ‘‘Akıl Oyunları’’nı izledim. İmkan buldukça tiyatroya da giderim. Güzel sanatların bütün dallarını beğenirim. Her yıl tatile çıkarım. Genellikle Marmara bölgesini tercih ederim. Spor olarak yürüyüş yapıyorum. Fenerbahçe'yi ve Ankara takımlarını tutuyorum. Otomobil kullanırım. Renault Megane marka bir otomobilim var. Yemek seçmem, Türk mutfağının bütün yemeklerini severim. En sevdiğim içecek maden suyu ve sodadır. Sohbet etmeyi ve bütün evcil hayvanları severim. Genellikle ceket-pantolon ve takım elbise giyerim. Koyu renkleri tercih ederim.

GÜLDAL AKŞİT Turizm Bakanı (42)

Müslüm Baba'nın Paramparça'sının yeri ayrı


Her türlü kitap okumayı seviyorum. Yeter ki bana kazanç sağlayan, ders veren konular olsun, hoşça vakit geçirmemi sağlasın. Yazar ayırmıyorum, ama en çok etkilendiğim okumaktan da zevk aldığım Stefan Zweig'ın Satranç'ıdır. Ahmet Altan'dan en son İsyan Günlerinde Aşk'ı okumuştum. Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerini beğenirim. Müzikte ayrım yapmam. Sezen Aksu'yu beğenirim. Muazzez Abacı'yı, Muazzez Ersoy'u zevkle dinlerim. Tarkan'ı, Selami Şahin'i özellikle Özledim şarkısını zevkle dinlerim. Müslüm Baba derseniz, Paramparça'yı çok güzel yorumluyor. Sinemaya maalesef gidemiyorum, DVD, VCD de izleyemiyorum çünkü vakit yok. Jean Claude Van Damme tarzı filmlerden de hoşlanmıyorum ama romantik, duygusal, rahatlatıcı filmler tabii ki hoşuma gidiyor. İki sene öncesine kadar Yunus Emre Kültür Merkezi'ne gelen hiç bir oyunu kaçırmıyordum ama tiyatroya vakit ayıramıyorum. Yıldız Kenter çok beğendiğim bir sanatçı. Resim ya da heykel yapma gibi bir yeteneğim yok. Ama resim alıyorum. Özellikle de Monet'nin tablolarını çok seviyorum, çiçek figürlü, doğa figürlü tablolarını. Eğitim dönemlerimde Kars, Kafkas oyunlarını çok güzel oynardım. Bir hafta da olsa tatil için kışın da özelliği olan yerlere gitmeyi seviyorum. Sporla uğraşmadım. Tuttuğum bir takım var tabii ki: Fenerbahçe. Fenerbahçe ve Milli Takım maçları hariç maç izlemekten hoşlanmıyorum. Otomobil kullanıyorum. Güzel olan her türlü otomobili kullanmak isterim ama İstanbul trafiğinde değil tabii! Yemekte ayrım yapmam. Aslında ben çok iyi huylu biriyim. Özellikle balığı dışarıda yemeyi tercih ederim. Meyve suyu, kola ve ayran severim. Lise çağlarında şiir yazıyordum. Güzel şiir okurum ama onun dışında özellikle yaptığım bir hobim maalesef yok. Hayvan severim ama evde hayvan beslemek bana pek doğru ve sağlıklı gelmiyor. Ağırlıklı olarak etek-ceket, pantolon-ceket giyiyorum. Tabii hafta sonları spor giysileri tercih ediyorum. Her rengi severim.

ERKAN MUMCU Milli Eğitim Bakanı (39)

Başucu kitabı Rus şairi Lermontov'un Hançer’i


İyi bir kitap okuyucusu olduğumu düşünüyorum. Şiirden romana, eleştiri-deneme türünden klasik yapıtlara kadar geniş bir ilgi alanına sahibim. Ancak son günlerde siyaset, küreselleşme, ekonomi alanlarındaki kitaplara daha çok ağırlık veriyorum. Zihnimde özel bir yeri olan ve her okuyuşumda yeni bir keşfin zevkine vardığım yazar Cemil Meriç'tir. Yabancı yazarlardan ise ‘‘Hançer’’ adlı şiir kitabını başucumdan ayırmadığım Lermontov geliyor.

Her tür müzik ama özellikle türküleri dinlerim. Severek dinlediğim sanatçılar arasında Musa Eroğlu ve Neşet Ertaş var. Sinemaya eskisi kadar sık gidemiyorum. Ama fırsat yaratmaya çalışıyorum. DVD'den film izlerim. En çok beğendiğim filmlerin başında ‘‘Bir Zamanlar Amerika’’ ve ‘‘Guguk Kuşu’’ gelir. Yabancı oyuncu ve yönetmen olarak Robert de Niro, Milos Forman, yerli film olarak ‘‘Züğürt Ağa’’ unutamadıklarımdan biridir. Tiyatroya yılda bir-iki kez gidebiliyorum. Haluk Bilginer, Yılmaz Erdoğan'ı beğeniyorum. Resme ilgi duyarım. En beğendiğim ressam Van Gogh. Empresyonistler daha çok ilgimi çekiyor.

Danstan hem de çok hoşlanırım. Ama hoşlandığım kadar yetenekli değilim. Çok nadir tatil yapıyorum. Tercihim evim, memleketim ve mavi tur. Gezintiyi, yürümeyi ve yüzmeyi severim. Fenerbahçeliyim. Futbol, basketbol, dağcılıkla ilgili belgeseller izliyorum. Otomobil kullanırım. Uzun yolda çok zevk alırım. Markalardan çok, model ve tip tercihim var. Yemeklerde nohut bir numara. Türk, Japon ve İtalyan mutfaklarını tercih ederim. En çok sevdiğim içecek çay ve kahvedir. Çocuklarla geçirdiğim zaman en mutlu olduğum zamandır. Bir de ‘‘bağlamam var üç telli.’’ Tüm hayvanlara tarifsiz bir ilgi ve sevgi duyuyorum. Atlara ise özel bir hayranlığım var. Fırsat buldukça spor giyinmeyi tercih ederim. Siyah ve fümeyi daha çok tercih ediyorum.

İMDAT SÜTLÜOĞLU Çevre Bakanı (49)

Mekanı Fırtına Vadisi

Okumayı çok seviyorum. Fikir ağırlıklı eserler, romanlar, kişisel gelişim kitaplarını tercih ediyorum. En son okuduğum kitap ‘‘Başarılı Olmanın Sırları.’’ Her tür müziği severim, ama tercihim Türk Sanat Musikisi. Allah rahmet eylesin, Zeki Müren'i dinlemekten çok zevk alırım. Sinemaya gitmeyi tercih ederim, ama gerçekten hiç vaktim olmuyor. En sevdiğim sinema yıldızları Ömer Şerif ve Anthony Quinn. Tiyatro gibi kültürel etkinlikleri de izlemeyi çok seviyorum, ama çok sıklıkla bu faaliyetlere katılamıyorum. En sevdiğim tiyatrocu Yıldız Kenter. Sanatın her dalına ilgi duyarım. Özellikle sergileri gezmekten çok hoşlanırım. Kendi yöremin halk oyunlarını biliyorum. Kendi memleketimin yeşilliklerini, doğasını, dağlarında yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Rize'nin Fırtına Vadisi, Kaçkarlar, Aydere bölgeleri beni çok dinlendiriyor. Spor yapmayı çok severim. Yüzme, voleybol, doğa yürüyüşleri ve rafting ilgi alanımda. Beşiktaşlıyım. Tüm spor dallarını izlemekten hoşlanırım. Otomobil kullanıyorum. Kendi otomobilim Mercedes, en sevdiğim araba markası. Bir Rizeli olarak çayın kaliteli olanını severim. Hobim spor, sanat, kitap okumak, müzik dinlemek ve dağlarda yürüyüş yapmak. Bütün hayvanları çok severim ama insanlarla barışık atmacalara çok özel bir ilgim var. Spor giyinmeyi tercih ederim ama işimiz gereği takım elbise giyiyorum. Beyaz rengi çok severim.

ABDÜLKADİR AKSU İçişleri Bakanı (58)

En sevdiği şarkı Unuttun Beni Zalim


Anı ve araştırma türü kitapları tercih ediyorum. Türk Sanat ve Türk Halk Müziği'ni iyi yorumlayan tüm sanatçıları dinlerim. ‘‘Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini’’, ‘‘Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar/yeryüzünde sizin kadar yalnızım’’, ‘‘Gurbet o kadar acı ki’’, ‘‘Unuttun beni zalim’’, ‘‘Beklerim seni her gün bu sahillerde’’, ‘‘Burası Muş'tur yolu yokuştur’’ parçalarını çok severim. Yoğun seçim çalışmaları nedeniyle aylardır sinemaya gidemedim. Fırsat buldukça tiyatroya giderim. Rahmetli Şükran Güngör, Yıldız Kenter, Haldun Dormen, Ali Poyrazoğlu beğendiğim sanatçıların başında.

Resimle ilgiliyim, yağlıboya natürmort ve peyzajları severim. İmkanım oldukça tablo alırım. Evimin duvarlarını yağlıboya resimler süsler. Çallı'nın, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun, Turan Erol'un, Nuri İyem'in resimlerini beğenirim. Ayrıca koleksiyon merakım vardır. Değişik taşlardan yapılmış antika tespih biriktiririm.

Halk danslarına olan ilgim maalesef izleyici olmaktan öteye geçmedi. Diyarbakır folklorunun benim için ayrı bir yeri vardır. Günü birlik ya da 2-3 günlük tatil yapabiliyorum. Kış mevsiminde kayak merkezlerinde, yaz aylarında ise deniz kenarı ya da Anadolu'nun bugüne kadar görme olanağına sahip olamadığım tarih kokan yerleri tercihim. Zaman zaman yürüyüş yapmaya çalışıyorum. Deniz suyu soğuk ise uzun süre yüzerim. Fırsat bulursam voleybol oynarım. Diyarbakırspor ve BJK taraftarıyım. BJK kongre üyesiyim. İyi oynayan takımı ayakta alkışlarım. Futbol, basketbol ve voleybol tercih ettiğim spor dalları arasındadır. Zaman zaman otomobil kullanıyorum.

Kırmızı et ve balık severim. Seyahatlerimde yöresel yemekleri tercih ederim. Türk mutfağına özgü yemekler yapan restoranlara giderim. Sıcak içeceklerden bitki ve meyve çaylarını severim. Alkol kullanmam. Soğuk içeceklerden soda ve doğal meyve sularını tercih ederim.

Çiçek yetiştirmeyi ve hayvanları severim. Eskiden papağan ve muhabbet kuşu besledim. Klasik kesimli ve koyu renkli takım elbiseleri tercih ederim. Gömlek ve kravat konusunda seçiciyimdir.

HÜSEYİN ÇELİK Kültür Bakanı (43)

Alınmasınlar diye sevdiği yaşayan yazar isimleri vermiyor


Batılılaşma dönemi fikir hareketleri, siyasi tarih ve siyaset bilimi yoğun olarak okuma alanıma girer. Roman, şiir, ve anıyı severim. Fransız edebiyatından Balzac, Zola ve Hugo'yu, Rus edebiyatından Dostoyevski, Tolstoy ve Turgenyev'i beğeni ile okurum. Yerli yazarlardan Ahmet Hamdi Tanpınar, Şevket Süreyya, Yakup Kadri, Oğuz Atay, Peyami Safa'yı, şairlerimizden Fuzuli, Şeyh Galip, Tevfik Fikret, Yahya Kemal, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Faruk Nafiz, Nazım Hikmet ve daha bir çok şairi severek okurum. Kültür Bakanı olmam hasebiyle yaşayan yazarlar ile ilgili tercihlerimi alınganlık olmaması için özellikle belirtmiyorum.

Türk Sanat ve Türk Halk Müziği'ni daha çok dinlerim. Dede Efendi'nin ‘‘Yine Bir Gülnihal’’, Avni Anıl'ın ‘‘Hani o bırakıp giderken seni’’, Şekip Ayhan Özışık'ın ‘‘Senede Bir Gün’’ ve Saadettin Kaynak'ın ‘‘Dertliyim ruhuma hicranımı sardım da yine’’ şarkıları aklıma ilk gelenler. Halk Müziği'nde ise deyişleri ve bozlakları severim. Belki de yaşadığımız şartların gereği olarak ruh inceliği veren, isyan ettirmeyen hüzünlü parçaları hep sevmişimdir. Sanat Müziği'nde Zeki Müren favorimdir. Milletvekili olduktan sonra sinemaya çok fazla gittiğimi söyleyemem. Öğrencilik yıllarımda iyi bir sinema seyircisiydim. Sinemada favorim ‘‘Suç ve Ceza’’ gibi edebiyat uyarlamaları. Edmond Rostand'ın ‘‘Cyrano’’sunu bir kaç kez izledim. Öğrencilik hayatım boyunca amatör bir tiyatro oyuncusu olarak onlarca piyeste rol aldım. Genellikle psikolojik ve sosyal içerikli dramları severim. Kübik ressamları, özellikle de Picasso'yu ve Salvador Dali'yi beğenirim. Antik heykeller, at ve aslan heykellerindeki heybet beni daima etkilemiştir. Genellikle tatile çıkamıyorum. Folklorik oyunları izlemeyi severim. Fakat bildiğim bir oyun yok.

Okul yıllarında güreş takımındaydım, lisanslı güreşçi olarak bazı derecelerim de oldu. Futbol oynamayı severim, fakat sık oynayamamaktan şikayetçiyim. Çocukluğumdan beri Galatasaray'ı tutarım. Futbol izlemeyi severim. Otomobil kullanıyorum.

Türk mutfağının baharatlı yemeklerini severim. Dışarda temiz bulduğum herhangi bir lokanta seçerim. Meşrubatların her türünü ve çay içmeyi severim. Hobi olarak flüt çalarım, yakın dost çevresi ve biraderlerimle evde fasıl da yaparız. Vakit bulduğumda Van Gölü kıyılarında kamp yapmayı tercih ediyorum. Yaylalarda dolaşmak, ormanda yürümekten de hoşlanırım. Spor yapmaya vakit bulamıyorum. Evcil hayvanların hepsini severim fakat özellikle asil bulduğum hayvan attır. İlk gençlik yıllarımda ata binmeyi çok severdim. Makam odamda her zaman şaha kalkmış bir at heykeli var. Giyecek konusunda modadan ziyade kendime yakışanı bulmaya çalışırım. Koyu renkler tercihimdir. Yaz aylarında açık renkleri seçerim. Aslında ben de bir çok kişi gibi spor giyinmeyi tercih ederim fakat konumum itibariyle ne yazık ki spor giyinemiyorum.

BİNALİ YILDIRIM Ulaştırma Bakanı (47)

Nejat Uygur ve Kenan Işık hayranı


Araştırma, politika, tarih okurum. Türk Sanat ve Halk Müziği dinlemeyi severim. Sinemaya gidemiyorum, filmleri DVD ve VCD'den izliyorum. Tiyatroya giderim, Nejat Uygur ve Kenan Işık'ı beğenirim. Resimle ilgileniyorum. Vakit buldukça tatil yaparım. Sakin yerler, tabiat, kırsal alanlar, yaylalara gitmek tercihim. Futbol oynar ve kros yaparım. Galatasaraylıyım. Futbol ve basketbol izlemeyi seviyorum. Otomobil kullanıyorum ama özel bir marka tercihim yok. Sebze yemeklerini severim, dışarı gittiğimde özel bir restoran tercihim yok. Maden suyu, sıkma portakal suyu içerim. Hobim yok, köpek seviyorum ama beslemiyorum. Koyu renk ve spor kıyafetleri tercih ediyorum.

OSMAN PEPE Orman Bakanı (48)

Yemeklerden karalahana dolması


Politik ağırlıklı kitapları tercih ediyorum. En son okuduğum kitaplardan birisi Ahmet Davutoğlu'nun ‘‘Türkiye'nin Stratejik Derinliği.’’ Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği'ni severek dinlerim. Hem yöresel sanatçıları, hem de Türk Halk Müziği'ni icra eden pek çok sanatçıyı severek dinliyorum. Uzun yıllar sinemaya gitme imkanım olmadı. Ama evde TV, DVD ve VCD'den izleme imkanımız oluyor. Filmlerle alakalı çok fazla seçiciliğim yok. Tiyatroya fırsat buldukça giderim. Tabii Ankara'da hafta sonlarında kalabilirsem. Sade vatandaş olmazsan, tiyatroya gidecek zaman bulamıyorsun. Resim severim, sergi gezerim, yurt dışına gittiğimde ilk gezdiğim yerlerden birisi resim sergileridir. Bütçeme uygun resimler bulursam alırım. Horonu çok severim. Halayı da keyifle izlerim. Daha doğrusu benim milletimin oyunlarını severek izliyorum. Keşke bilsem de hepsini oynasam! Yazın güzel bir deniz kenarı, tatil köyü veya kasabasında, çamların altında herhalde 15 gün bir tatil çok keyifli olurdu. Yüzmeyi, yürümeyi severim. Keşke imkan bulsak da haftada 2-3 kez havuzlara girebilsem. Ulaşlı'da evimin önünde zaten deniz var. Bu sene birkaç kez denize girdim.

Eski bir Trabzonsporlu yahut ta eskimeyen Trabzonsporlu. Daha eski Galatasaraylı. Onun yanında Kocaelisporluyum. Tabii bu üç kulübü birbirinden ayırmam mümkün değil. Otomobil kullanıyorum. Kullanmaktan da keyif alıyorum. Şu anda arabam SAAB. Mercedes de olabilir. Balık ve Karadeniz yemeklerini en çok karalahana dolmasını severim. Güzel su böreğini severim. Balığın ızgarasını, hamsinin buğulamasını severim. Türk yemeklerini yapan restoranlara giderim. Su içiyorum, çünkü en iyi içecek sudur. Atı çok severim, köpekleri, kedileri severim. Çocuklarım kuş ve balık besliyorlar. Bahçeli evimiz olsa aslında kedi köpek beslemek isterim ama evin içinde istemem. Aslında spor giyinmeyi tercih ederim. Tabii bulunduğumuz makam icabı protokollerde nasıl giyinilmesi gerekiyorsa o şekilde giyiniyorum. Benim şahsi tercihim spor giyinmek. İnsanın kendisini belli kaidelerle sınırlamadan, kendini rahat hissedebileceği giysileri giymesini tercih ederim.

SAMİ GÜÇLÜ Tarım Bakanı (52)

Entelektüel ve ödüllü filmler tercihi


Yönetim ve makro iktisat konusunda akademik, kuramsal ve yeni yönelimleri takip ediyorum. Tarihle ve romanla ilgiliyim. Dostoyevski gibi yabancı klasiklerden, Kemal Tahir ve Necip Fazıl'a kadar her şeyi okurum. Türk musikisinin her dalını ve Klasik Batı Müziği'ni zevkle dinlerim. Fırsat buldukça sinemaya gider, tercihen entelektüel ve ödüllü filmleri izlemeye çalışırım. Tiyatroda popüler olan oyun ve oyuncuları tercih ederim. Özel olarak bir takip olmasa da fırsat buldukça, klasik Türk mimarisi ve el sanatları gibi sanatlarla izleyici olarak ilgilenirim. Dans etmem ama Türk folklorü ve Türk danslarını seyretmeyi severim. Çok kısa da olsa her yıl ailem ve dostlarımla deniz kenarı veya sakin-doğal bir ortamda tatil yaparım. Amatör olarak futbol, basketbol oynar, yürüyüş yaparım. Konyaspor ve Beşiktaş taraftarıyım, fırsat buldukça maçları izlerim. Otomobil kullanıyorum. Ev yemeklerini ve soft içecekleri tercih ederim. Hobim okumak, entelektüel dost tartışmaları ve spor. Hayvan beslemiyorum ama Tarım ve Köy İşleri Bakanı olarak insanlara faydalı her tür hayvanı sever ve ilgilenirim. Görev gereği resmi giyiniyorum.

ZEKİ ERGEZEN Bayındırlık Bakanı (53)

Otomobille hız yapmayı seviyor


Genelde siyasi tarihle ilgili kitapları severim. Araştırma-incelemeler de ilgimi çekiyor. Edebiyatta Necip Fazıl Kısakürek en sevdiğim isim, Mehmet Akif Ersoy'un ‘‘Safahat’’i de sevdiğim eserlerden. Türk halk müziği dinerim. İzzet Altınmeşe, Yavuz Bingöl, Arif Sağ, Burhan Çaçan ve Belkıs Akkale'yi severim. En sevdiğim türkü ‘‘Kadir Mevlam Senden Bir Dileğim Var, Beni Muhannete Muhtaç Eyleme.’’ Zamanım olmadığı için sinemaya gidemiyorum. VCD ya da DVD'den film izliyorum. Senaryosu gerçek yaşamdan alınmış filmleri tercih ederim. Cihan Ünal, Türkan Şoray ve Anthony Quinn'i beğenirim. Zamanım olmadığı için tiyatroya gidemiyorum. Mahalli sanatçıların resimleriyle ilgilenirim. Satın da alırım. Sadece halay çekerim, halkoyunlarını çok severim. İstisnasız bütün tatillerimi memleketim Bitlis'de, Van Gölü kıyısındaki evimde geçiririm. Yürüyüş yapmayı severim.

Eskiden Fenerbahçeli'ydim ama şimdi Milli Takım'ı tutuyorum. Çocuklarım maçlara çok vakit ayırdığı için tavır aldım, evde maç izlemeyi yasakladım. Futbol, basketbol ve güreş izlemeyi seviyorum. Otomobil kullanırım, hız da yaparım. Büryan ve kaburga dolma ile mahalli yemekleri severim. Bal ve yoğurt da en çok sevdiğim yiyeceklerden. Tatlılarda sütlü tatlılar, özellikle dondurma ilk sıradadır. Dışarda kebapçıları tercih ederim. Alkol kullanmam. Meyvesuyu ve çayı çok severim. Hobim yok. Lojmanda otururken keklik, güvercin ve bıldırcın beslerdim. Ama kediler saldırıp birkaçı ölünce, kalanları Gölbaşı'na götürüp doğaya bıraktım. Bitlis'teki evimde küçükbaş hayvan beslemeyi seviyorum. Klasik giyimi, takım elbiseleri tercih ederim. Lacivert en çok sevdiğim renk.

ALİ COŞKUN Sanayi ve Ticaret Bakanı (63)

Şarkı sözü yazıyor


Ekonomik teknik ve siyasi konulu kitapları okuyorum. Genellikle yazar tercihim yoktur, ancak kamuoyunu yakından ilgilendiren konularda öne çıkan yazarları okurum. Klasik Türk Müziği ve Türk Sanat Müziği, Tasavvuf Müziği dinlerim. Ahmet Özhan'ı beğenirim. Sinemaya vakit ayıramıyorum. Daha çok duygusal ve romantik filmlerden hoşlanırım. Üniversite yıllarında tiyatro çalışmalarım olduğu için fırsat buldukça giderim. Tercihim yok, güzel oyunu da oyuncuyu da beğenirim. Resim ve seramik sanatlarına ilgi duyuyorum. Eşimin de resimle ilgili olması daha çok resim çalışması izleme imkanı oluşturuyor. Özellikle kendi yörem olan Eğin folklorunu seviyorum. Gençliğimde de oynadım. Uzun yıllardır dinlenme anlamında tatile çıkamıyoruz. Fırsat bulursam, deniz, dağ ve kaplıca gibi tatil yerlerini tercih ederim. Yürüyüş, yüzme ve masa tenisi yapıyorum. Milli Takım ve Beşiktaş'ı tutuyorum. Bütün sporları severim ama izlemeye vaktim yok. Otomobil kullanmayı seviyorum, otomobil kullanırken dinleniyorum. Geçirdiğim trafik kazasından sonra daha az otomobil kullanıyorum. Türk mutfak kültürünü beğenirim, genellikle bir yemek tercihim yok. Alkolsüz içecekleri tercih ederim. Genellikle taze meyve kokteylini seviyorum. Şiir ve şarkı sözü yazarım. Fotoğrafçılık, bahçe çiçek bakımı ve okumak diğer keyif aldığım şeylerdir. Bütün canlılar güzeldir. Ancak, ata ve at sporlarına karşı özel bir merakım var. Fırsat bulursam spor giyinmeyi severim. Tercih ettiğim renkler siyah-beyaz, yeşilin tonları.

MURAT BAŞESGİOĞLU Çalışma Bakanı (47)

Dans ediyor ama halay çekmiyor


Kitap okumayı severim. Tercihim daha çok yabancı yazarlardır. Özellikle de siyasi tarih kitaplarını severim. Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği'ni severek dinlerim. Çok eski bir şarkı vardır. ‘‘Uzun Yıllar Ötesinden’’ diye. Eşimle benim şarkımdır. O şarkıyı çok severim. Fırsat buldukça sinemaya giderim. Yabancı oyuncular arasında çok sayıda beğendiğim isim var. Türk sanatçıları arasında da ayırım yapmak istemiyorum. Tiyatroya pek fazla vakit bulduğumu söyleyemem. Resim ve güzel sanatlarla maalesef ilgilenmedim. Dans ederim ama halay çekmeyi pek beceremem. Klasik dansları severim. Tatillerimde daha çok doğa ile içiçe olmak isterim. Memleketim Kastamonu, bunun için yeterli imkanlara sahiptir. Son yıllarda tatillerimi hep doğa ile başbaşa geçirdim. 5-6 yıldan beri, deniz tatili yapamıyoruz. Yurtdışı tatili pek hayatımızda yok. Futbolla çok ilgiliyim. Her sabah yürüyüş yaparım. 35 yaşıma kadar futbol oynadım. Voleybol oynamayı severim. Son iki dönem Meclis'in futbol takımında futbol oynadım. Meclis takımını yeniden kuracağız. Ancak bu kez idareci olarak görev alacağım. Beşiktaşlıyım. Bu yıl şampiyon olacağımıza inanıyorum. Futbol ve voleybol başta olmak üzere her türlü spor müsabakasını izlemekten hoşlanırım. Otomobil kullanmayı severim ama sürat yapmam. En çok güveç yemeğini severim. Eşim çok iyi yapar. Nadiren dışarı çıkarız, evde yemek yemeği tercih ediyoruz. İçkiyi pek kullanmam, çay ve kahveyi çok içerim. Maalesef, spor dışında özel bir uğraşım olmadı. Siyaset çok vaktimi aldığı için hobi edinmeye vakit bulamadım. Hayvanları severim. Eskiden bir köpeğimiz vardı. Ancak şimdi evimizde hayvan yok. Spor giyinmeyi çok seviyorum. Ancak görevimiz gereği klasik giyinmek zorundayız.

RECEP AKDAĞ Sağlık Bakanı (42)

Su kaplumbağası besliyor


Roman, hikaye ve şiir türündeki kitapları tercih ederim. George Orwell ve Tarık Buğra en beğendiğim iki yazardır. Her türlü müziği dinlerim, her türden sevdiğim parçalar var. Özellikle MFÖ, Emel Sayın ve Yavuz Bingöl'ü severek dinlerim. Pek vaktim olmadığı için sinemaya pek gidemiyorum. DVD ve VCD filmleri izleriz. Mel Gibson ve Bruce Willis'i beğenirim. Tiyatroyu çok sevdiğim halde vakit ayıramıyorum. Kenan Işık ve Haldun Dormen'i beğenirim. Resim sanatıyla ilgilenirim ama bu konuda derin bir bilgiye sahip değilim. Erzurum ve Kafkas barlarını çok severim. Maalesef oynamayı öğrenmeye vaktim olmadı. Tatillerde ailemle geçirebileceğim huzurlu ve sakin ortamları tercih ederim. Zaman buldukça masa tenisi oynarım. Yüzmeyi ve çocuklarımla basketbol oynamayı da severim. Galatasaray'ı ve Erzurumspor'u tutarım. Basketbol, futbol ve atletizm izlemekten hoşlanırım. Mercedes marka otomobilleri tercih ederim. Bamya, et yemekleri ve mantar en sevdiğim yemeklerdendir. Tabii meyve sularını tercih ediyorum. Portakal suyunu severim. Karlı havada yürümek ve hoyrat yazmak başlıca hobilerim arasındadır. Atları ve yunusları severim. Bir su kaplumbağası besliyoruz. Spor giysileri tercih ediyorum ama son zamanlarda giyemiyorum. Lacivert, mavi ve gri tonlarını severim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!