İstanbul Gösteri Merkezi'nde yangın

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Gösteri Merkezinde yangın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 10:26

İstanbul Gösteri Merkezi'nde sabah saatlerinde başlayan yangın kısa sürede yayıldı. Saat 12.00 civarında kontrol altına alındı. Yangınla ilgili İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özbey'den şok bir iddia geldi. Özbey, itfaiyenin 1 saat sonra geldiğini söyledi.İBB ise bir açıklama yaptı ve ilk yangın ihbarının 10.08'de geldiğini, ekiplerin de 10.09'da yola çıktığını belirtti.

Haberin Devamı

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR



Yeşilköy'de bulunan İstanbul Gösteri Merkezi'nde henüz belirlenemeyen bir nedenle sabah saatlerinde yangın çıktı. Yangın öğle saatlerinde kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Yeşilköy'de bulunan gösteri merkezinde çıkan yangını söndürmek için Bakırköy, Avcılar, Sefaköy, Fatih, Bahçelievler ve Şişli itfaiye ekiplerinin dışında İSKİ'ye bağlı su tankları da olay yerine sevk edildi.

Çadırı tamamen saran alevleri söndürmek için itfaiye ekipleri yoğun uğraş verirken, çadırın yanındaki bahçede bulunan LPG tankının patlama ihtimaline karşı önlem alınarak çevredeki vatandaşlar uzaklaştırıldı.
 
ÖZBEY: İTFAİYE BİR SAAT SONRA GELDİ

Haberin Devamı

İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özbey, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangın başladığı sırada kendisinin de temizlik işçileriyle beraber içeride olduğunu belirterek, “Temizlik işçileri 'yangının üst katlarda başladığını' söyledi. Yangın tüpüyle müdahale ettik. İtfaiyeye haber verdik ama bir saat sonra geldi” dedi.

“Yangın sisteminin bağlı olduğu kutunun 2 ay önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldığını” öne süren Özbey, “200 tonluk ayrı bir su bağlantısı istediklerini, ancak belediyenin buna da izin vermediği” iddiasında bulundu.

Mustafa Özbey, buradaki yangın sisteminin hiçbir kurumda olmadığını ifade ederek, “Bunun sonucuna kim katlanacak?” diye konuştu. Dışarıdaki LPG tankının bir yıldır kullanılmadığını ve boş olduğunu kaydeden Özbey, burayı tekrardan 4 ay içerisinde yapabileceğini bildirdi.

Özbey, gazetecilerin, “Çadır olmasının bir riski var mı?” şeklindeki sorusuna “Hayır yok. Hatta daha güvenilir. Avrupa'nın en büyük kültür merkezi” yanıtını verdi. Gösteri merkezinin 22 milyon dolar değerinde olduğunu belirten Özbey, ancak sigortasının 3 milyon dolar üzerinden yapıldığını anlattı.

Mustafa Özbey, gazetecilerin “Yangın sırasında insanlar olsaydı ne olacaktı?” sorusunu “Buranın 75 çıkış kapısı var. Hiçbir kurumda o kadar çıkış kapısı yok” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Özbey, “Sabotajdan kuşkulanıyor musunuz?” sorusuna da “Evet. 5 yıldır burayı işletiyorum. Her seferinde belediye burayı yıkmak istedi. Sonunda çıktı. Belediyeyle mahkemeliktik. Çıkmamızı istiyordu ama davaları biz kazardık. Üzgünüm. Şoktayım şu an” cevabını verdi. Özbey, merkezin bakımının zamanında yapıldığı iddiasında da bulundu.

İBB'DEN İDDİALARA YANIT

 

İstanbul Gösteri Merkezi'nde çıkan yangın ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

 

"İstanbul Yeşilköy'de bulunan 'İstanbul Gösteri Merkezi'nde çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. İhbarın alınmasıyla birlikte tüm itfaiye grupları alarma geçerek yangına müdahale etti. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangın kısa sürede yayılarak çadıra sıçradı. Yangın bir bayan tarafından cep telefonu ile İtfaiye Komuta Merkezine saat 10.08'de ihbar edildi. İlk itfaiye ekibi 10.09'da çıkış yaparak olay yerine hareket etti. Saat 10.14 de Yeşilköy Müfreze yangına müdahale etmeye başladı. Yeşilköy müfreze ekipleri olayın boyutunu yangın yerine varmadan uzaktan gözlemleyerek komutaya tüm itfaiye birimlerinin alarma geçip bölgeye gelmelerini anons etti. Başta AKOM olmak üzeri tüm birimler alarma geçerek yangın mahalline takviye ekipler gönderildi. Tüm ekipler ve söndürme ekipmanları bölgeye sevk edildi.

 

Haberin Devamı

1. Yeşilköy Müfreze çıkış: 10:09 Varış: 10:14

 

2. Bakırköy Grubu çıkış: 10:09 Varış: 10:15

 

3. Kocasinan Grubu çıkış: 10:13 Varış: 10:24

 

4. Avcılar Grubu çıkış: 10:19 Varış: 10:31

 

5. Fatih Grubu çıkış: 10:20 Varış: 10:37

 

6. Şişli Su Tankı çıkış: 10:28 Varış: 10:55

 

7. Gaziosmanpaşa Grubu Su Tankı çıkış: 10:30 Varış: 11:00

 

8. Bayrampaşa Grubu Su Tankı çıkış: 10:50 Varış: 11:15

 

Yangına 96 personel ve 24 araç ile müdahale edildi. İtfaiye komuta merkezi gelen ilk bilgiler çerçevesinde durum değerlendirmesi yaparak çeşitli birimlerden takviye ekiplerini bölgeye sevk etti. Yangın sırasında İstanbul Gösteri Merkezi'nin su deposu ve Dünya Ticaret Merkezi'nin dış hidratlarından (yanaın musluğu) su takviyesi yapıldı.

 

Haberin Devamı

Söndürme çalışmaları sırasında su sıkıntısı çekilmedi. Yangın söndürme çalışmalarına katılan tüm müdahale araçlarında bulunun köpük de kullanıldı. Yangın söndürme çalışmaları sırasında ihtiyaten

 

1. İSKİ 10

 

2. Hamidiye 6

 

3. Bakırköy Belediyesi 3

 

4. Bahçelievler Belediyesi 5 tanker ile su sevkiyatı da sağlandı.

 

Dünya Ticaret Merkezi arazisi sınırları içinde açıldığı ve daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatıldığı iddia edilen kuyuların ruhsatsız olduğu anlaşılmıştır. Kuyular Dünya Ticaret Merkezi yönetiminden izin alınmadan açılmış, yapılan şikayetler üzerine 2005 yılından itibaren 4 defa mühürlenmiştir. Kuyular her defasında tekrar açılmıştır. Son yapılan incelemede kuyuların ruhsatsız olduğu belirlenmiş, Dünya Ticaret Merkezi'nin şikayeti üzerine 13.1.2009 tarihinde tekrar mühürlenmiştir. Yapılan görüşmelerde İSKİ'ye su bağlatma konuşunda herhangi bir müracaat bulunmamaktadır.''

Haberin Devamı

İstanbul Gösteri Merkezinde yangın
İstanbul Gösteri Merkezinde yangın

Trafik Kontrol Merkezi kamerasına yansıyan yangın görüntüsü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!