Her emekli çalışan destek primi ödemez

EMEKLİ aylığı alanların büyük bir bölümü, başta geçim şartları olmak üzere zorunlu olarak çalışmaya devam ediyor. Emekli aylığı kesilmeksizin çalışılabilmesi ise SGK’ya sosyal güvenlik destek priminin ödenmesini gerektiriyor.

Sosyal güvenlik destek primi ile çalışma, özelde ve kamu sektöründe çalışanlar açısından da farklılık arzetmekte. Bu kapsamda olanların bir kısmı ise destek primi ödemeden çalışabiliyor. Kanunda olmamasına rağmen!

Özel sektörde emekli çalışması

Hangi sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olursa olsun, kişi özel sektörde işçi olarak çalışıyorsa işverenden aldığı ücreti üzerinden destek primi ödeniyor. Emekli aylığını da alıyor. Aynı şekilde emekli olan kişi, kendi adına ve hesabına işyeri açar vergi mükellefi ya da şirket ortağı olursa da destek primi ödenir. Ancak bu sefer destek primi bağımsız çalışan emeklinin "emekli aylığından" SGK tarafından kesilir.

Emeklinin kamuda çalışması

Emekli aylığı alanların kamuda hem aylıklarını alıp, memur ya da işçi olarak çalışması birkaç istisna dışında neredeyse yasaklanmış durumda. Buna göre, diyelim belediyede işçi olarak ya da memur olarak çalışarak emekli aylığı alan bir kişi, ya sadece emekli aylığını alıp ücret almayacak ya da emekli aylığı kesilip sadece ücret alacak. Bu ikinci durumda da tüm sigorta kollarına tabi olacak. Destek primi ödemek söz konusu olmayacak.

Emekli avukat ve noter destek primi ödemeyecek!...

Kanunda herhangi bir ayrım yapılmamış olmakla birlikte SGK genelgesi uyarınca Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığı almaktayken 2008 yılı Ekim ayı başından önce serbest avukatlık ile noterlik mesleğini yapanlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecektir.

Oysa; 506 sayılı Kanuna göre emekli aylığı bağlanmış bir avukat, 2008/Ekim öncesinde de bağımsız olarak avukatlık yapmaya devam ediyorsa, bu durumda olanlardan destek primi alınmaya devam edilmektedir.

Anlaşılacağı üzere, Emekli Sandığı’ndan aylık alan hakim, savcı ya da diğer kimselerden 2008/Ekim öncesinde avukatlık yapmaya başlayanların emekli aylıklarından destek primi kesilmeyecektir!...

SGK’nın 2009/37 sayılı genelgesi ile ortaya koyduğu bu yaklaşım, kanuni dayanaktan yoksun olduğu gibi, aynı koşullar altında bulunanlar arasında bir grup çalışan lehine bir düzenleme olup hiç de adil değildir.

Sağlık güvencesi olmayan eş, isteğe bağlı sigorta primi ödeyen eşi üzerinden sağlık yardımı alabilir mi?

2008/Ekim ayından itibaren isteğe bağlı sigorta uygulamasında önemli değişikliğe gidildi. Artık isteğe bağlı sigorta sistemine girenler sadece emeklilik primlerini değil sağlık primi de ödemek zorundalar. Böyle olunca, zorunlu genel sağlık sigortalısı da sayılıyorlar.

İşte bu durumda, isteğe bağlı sigortalı olan kişinin sağlık sigortası açısından bakmakla yükümlü olduğu eşi ile çocukları da bunun üzerinden sağlık yardımlarından yararlanabilecekler.
Yazarın Tüm Yazıları